Firmy kvůli krizi mění investiční plány i exportní strategii, ukázal průzkum

Přímé i nepřímé negativní důsledky války na Ukrajině pociťuje dva měsíce po vypuknutí konfliktu většina českých podniků. Firmy už snižují provozní náklady.

Zatímco v březnu více než polovina podniků dopady na svůj provoz vyhodnocovala, v dubnu již většina z nich podniká konkrétní kroky, aby problémy vyřešily.

Tři podnikatelé na schůzce, Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie

Firmy kromě snižování provozních nákladů či úprav svých ceníků například mění investiční plány nebo exportní strategii. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR, který se uskutečnil od 8. do 22. dubna mezi stovkou podniků.

Podniky trápí především rostoucí ceny energie a surovin a nedostatek materiálů potřebných k výrobě. Přibývá také společností, které mají kvůli vzrůstajícím nákladům na podnikání problém s financováním. 

Náklady na energie se časem sníží, očekávají podniky

„Ceny energie jsou jedním z nejpalčivějších problémů firem. Dokazují to i investiční plány podniků na letošní rok. Do úspor energie chce letos investovat 62 procent z nich. Pro necelou třetinu je to dokonce investiční priorita. Firmy očekávají, že takové investice jim náklady na energie do budoucna sníží,“ popisuje ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek.

Svaz průmyslu upozorňuje na dopady dramatického růstu cen energie na firmy už od podzimu 2021 a vyjednává s vládou opatření, která pomohou podnikům. Podle Svazu je ale potřeba pro firmy udělat mnohem víc.

Firmy zažívají jedno z nejtěžších období, stát jim pomůže jen těžko

Nad rámec představeného vládního balíčku třinácti opatření Svaz navrhuje například rozšířit výjimku osvobození plynu od daně pro nejvíce postižené průmyslové sektory. Intenzivně také s ministerstvem průmyslu a obchodu spolupracuje na co nejrychlejším nastavení parametrů pomoci v souladu s Dočasným krizovým rámcem Evropské komise. Ten je třeba rychle a maximálně využít. 

Firmy omezí investice

Data z průzkumu také ukázala, že investiční aktivita firem bude v letošním roce menší, než se předpokládalo. Zčásti za to může zejména vysoká inflace. Právě kvůli ní více než 60 procent podniků objemově omezí investice, které tak firmám neumožní plně pokrýt investiční plány.

„Zároveň se na investicích podepisuje i celková ekonomická situace firem. Podniky za sebou mají dva náročné roky pandemie a bojují se zdražováním či nedostatkem některých vstupů. Až 40 procent podniků letos navíc očekává meziroční pokles zisku. Přestože firmy chtějí investovat a potřebu investic si uvědomují, udržet investiční rozpočty je pro ně stále složitější,“ upozorňuje Bohuslav Čížek. 

Pozitivní zprávou je, že aktuální situace zatím příliš neovlivnila plány firem investovat do výzkumu a vývoje. Firmy si uvědomují prospěšnost a dlouhodobost inovačních projektů, proto se přes všechny úspory snaží investice do výzkumu a vývoje zachovat. Pomoc v podobě příznivějších podmínek pro investice by ale uvítaly i od státu.

„Stát by firmám mohl částečně pomoci prodloužením zrychlených daňových odpisů a spuštěním jednotlivých výzev Národního plánu obnovy nebo operačních programů. Zároveň by neměl omezovat prostředky na aplikovaný výzkum. Největší pobídkou pro firmy ale pochopitelně bude stabilizace prostředí, cen a celkové situace na světovém trhu,“ říká Čížek.

Válka mění i exportní strategii

Čtvrtina firem kvůli válce na Ukrajině a geopolitické situaci také uvažuje o změně své exportní strategie, případně už ji změnila. Většina z nich se chce více zaměřit na státy Evropské unie, podniky by ale rády častěji exportovaly také třeba do Asie nebo Severní a Jižní Ameriky.

„I když naše orientace na Evropskou unii trvá, měli bychom se snažit hledat další možnosti i mimo ni. Ve Svazu průmyslu a dopravy proto průběžně jednáme s ministry o podnikatelských návštěvách dalších lokalit, které jsou exportně zajímavé. Je to především jihovýchodní Asie, zbytek postsovětského prostoru, Jižní a Severní Amerika nebo Afrika. Do těchto oblastí by měl stát také soustředit institucionální podporu exportérů,” dodává ředitel Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR Lukáš Martin.

Již v květnu exportéři pod vedením prezidenta SP ČR Jaroslava Hanáka doprovodí ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou do Egypta a Izraele. Červnová podnikatelská mise doprovázená předsedou Senátu Milošem Vystrčilem pak zavítá do Spojených států amerických.

Dubnového průzkumu se zúčastnilo 104 průmyslových podniků. Zhruba třetina subjektů patří mezi velké firmy s více než 250 zaměstnanci, zbytek jsou malé a střední podniky.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme