Neziskovku řídí jako firmu, nevidomým dává šanci žít jako zdraví lidé

Dát šanci nevidomým žít tak jako zdraví lidé. O to už léta bojuje Šarlota Hambergerová a její nezisková organizace Spolu s vámi. Zrakově postiženým dává práci, propojuje je s osamělými seniory. Ke zlepšení přístupu k nevidomým pořádají osvětové semináře.

Sama se navzdory těžkému zrakovému postižení snaží žít aktivně a naplno každý den.

Šarlota Hambergerová. Foto: navstevypotme.cz

„Vnímání nevidomých ve společnosti se postupně zlepšuje. Lidé už nás potkávají na ulici a nedívají se na nás přes prsty s tím, co tam vůbec děláme. Jsou ale situace, kde se ještě bariéry musí probourat. Důležité je se nebát,“ říká Hambergerová.

Mezi zrakově postiženými je až sedmdesátiprocentní nezaměstnanost, firmy je odmítají zaměstnat často jen kvůli jejich hendikepu. Nemáme pro vás uplatnění, slýchají od zástupců vedení většiny podniků. Šarlota Hambergerová to na vlastní kůži pocítila několikrát.

„Zaměstnavatelé na nás nejsou zvyklí ani připravení, navíc často mívají předsudky. Sama jsem zažila, že mi řekli, jak jsem úžasně kvalifikovaná, ale když jsem zmínila, že jsem nevidomá, řekli jen, že se určitě ozvou. A pak už jsem o nich neslyšela,“ popisuje Hambergerová v nové epizodě podcastu Podnikatelka Kateřiny Hering na Info.cz.

Návštěvy POTMĚ: Světlo na konci tunelu

Absolventka angličtiny, španělštiny a bohemistiky se zaměřením na vzdělávání na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích se to rozhodla změnit.

Neziskovou organizaci Spolu s vámi, která provozuje mimo jiné služby návštěv POTMĚ, vede sedmadvacetiletá žena už tři roky. Zrakově postižení docházejí na návštěvy za seniory a setkávají se na základě společných zájmů. Tak, aby podpořili jejich chuť a elán do života.

Šarlota Hambergerová se prý nikdy neuměla nudit: Vždycky jsem se snažila dělat něco, co nikdo jiný nedělá, například studium dvou fakult najednou, říká.

Držitelka módního Oscara sází na udržitelnost, inspirují ji klientky

Protože ji ale inspirují především především příběhy, zkušenosti a zážitky ostatních lidí, byla práce v neziskové organizaci, která dává šanci podobně postiženým, logickou a jedinou volbou.

„Co se týče té práce, kterou dělám momentálně, motivuje mě za prvé to, že propojujeme potřeby, seniorů a zároveň i lidí v produktivním věku, kteří jsou zrakově postižení. A druhou věcí je, že mi ty zrakově postižené lidi zaměstnáváme. Jsou to lidé (většinou) s vysokoškolským vzděláním, ať už na poli sociální práce. Jsou to novináři, jsou to tlumočníci a podobně, kteří nemohli na pracovním trhu najít uplatnění,“ popisuje.

Osvětové akce, které pravidelně pořádají, jsou zaměřené například na rodiče s dětmi, ale také na zástupce firem.

Nevyhovující je i vzdělávání zrakově postižených. Stále tu převládá představa, že nevidomý musí být masér, učitel hudby nebo dělat hrnky někde v chráněné dílně, ale jsme už jinde. Hýbe se to, ale máme ještě velký kus práce stále před sebou.

Šarlota Hambergerová

Sílu mi bere byrokracie

Za největší překážku považuje velkou byrokracii ze strany státu a zbytečné papírování. Vedení neziskové organizace vyžaduje plné nasazení a osobní oběti. Ačkoli nejde o klasické podnikání, i neziskovka si na sebe musí vydělat.

A co bylo na startu v roce 2019 nejsložitější? „No řekla bych, že v tom nejtěžším se plácáme pořád, protože jsem ve vedení neziskovky od podzimu 2019 a už v únoru 2020 přišla první pandemická vlna, takže jsem si říkala: to nemůžeme zvládnout, protože jsme zrovna byli v období nějaké stabilizace. Vzápětí ale následovaly druhá, třetí a další vlny a všechny překážky se nám zatím daří zdolávat. Každý rok uzavřeme s tím, že jsme toho strašně moc stihli. Kdyby nebyly ty uzávěry, bála bych se, že kolegy utavím,” směje se.

V současné době bojuje zejména o příspěvky na zaměstnávání osob se zrakovým postižením od Úřadu práce. Podle jejích slov to ale je a bude běh na dlouhou trať.

V neziskovce pracují téměř samé ženy. Jejich výhodou je především silné sociální cítění, myslí si Hambergerová. Přesto je fluktuace značná. Mnoho lidí totiž neustojí práci se seniory, kteří trpí Alzheimerovou chorobou, demencí nebo jinými nemocemi. Nápor na psychiku pečovatelů je podle Hambergerové enormní. Příbuzní seniorů si také často neumějí představit, že za nimi docházejí nevidomí.

Každý kdo podniká, nebo řídí firmu či organizaci by se měl ale podle Hambergerové v těžkých chvílích řídit následujícím: Nedovol, aby tě strach z prohry vyřadil ze hry.

Proč nemá Šarlota Hambergerová ráda pozitivní diskriminaci? Co vše obnáší osvěta o zrakově postižených a co se učí o přístupu k nevidomým na osvětových seminářích? Poslechněte si celou epizodu podcastu Podnikatelka na Info.cz.

Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme