Babišova EET půl roku poté: stále se obchází

29. 5. 2017 | Zdroj: BusinessInfo.cz

Zaplatíte. Hospodský vám dá na stůl předúčet a poté vás sleduje. Pokud si ho prohlížíte, tak vám přinese skutečný zaevidovaný účet. I těmito fintami se restaurace vyhýbají EET.

Povinnost zasílat údaje o tržbách mají od loňského prosince provozovatelé stravovacích a ubytovacích služeb, od března letošního roku se připojili obchodníci. Někde účtenku dostanete vždy, někde vám ji jednou dají, podruhé nikoli, jinde se třeba zeptají, zda ji chcete.

Začněme tam, kde jsme účet nedostali buď vůbec, nebo bez náležitostí. Restaurace Fiesta v Prostějově, nedělní odpoledne, žádný účet, přestože na předběžném účtu se nachází upozornění „neplaťte“ s vykřičníkem. Vrchní se ale chová, jako by vše bylo v nejlepším pořádku, inkasuje tržbu a přeje hezký den. S elektronickou evidencí tržeb si hlavu nelámou ani v brněnské Pivnici u čápa – alespoň v březnu to tak ještě bylo. Tam jsme účtenku sice dostali, ale bez náležitostí.

Jedním z triků, jak teoreticky elektronickou evidenci tržeb obejít, je vydávání takzvaných předúčtů. Chcete platit, číšník přijde s předúčtem, vy zaplatíte a on si pro konečný účet jen zaběhne k pokladně. Pokud se vzdálíte, nemusí tržbu zaevidovat. Pokud si počkáte, účet se všemi zákonnými náležitostmi přinese. Přihodilo se to v centru Prahy, kde jsme zašli do pivovaru U tří růží. Obsluha se s námi rozloučila s předúčtem. Až po čase, když jsme si ho začali prohlížet, dorazila na stůl účtenka s náležitostmi dle zákona o evidenci tržeb.

Stejná praxe donedávna fungovala na pražské Pankráci v restauraci Potrefená husa. Kontroloři tam už ale nejspíš byli, obsluha nově přináší konečné účtenky s FIK – kódem k elektronické evidenci tržeb – a dalšími údaji ihned.

Pokud dostanete hlad na nádraží v Olomouci, můžete si koupit bagetu v prodejně Relay. Účtenku ale možná nedostanete automaticky tak, jak vyžaduje zákon, nýbrž jste dotázáni, zda ji chcete. Nemusí to nutně znamenat, že tam neevidují, ale je až na zákazníkovi, zda si účtenku vezme, či nikoli.

Pozoruhodná je situace v olomoucké restauraci U krále Ječmínka. Podle účtenky provozovatel není plátcem DPH. Člověk znalý poměrů by si myslel, že jeden z nejnavštěvovanějších podniků v metropoli musí mít obrat okolo milionu korun měsíčně. Všechny povinné náležitosti účtenka obsahovala a jak jsme ověřili na daňovém portálu, tržba byla řádně evidována.

Tak či onak, nebýt plátcem daně z přidané hodnoty se vyplatí, potenciální daň z rozdílu mezi vstupy a výstupy totiž zůstane v pokladně podniku v plné výši. Na závěr by neměla chybět kobliha z pekárny Makovec zakoupená v Brně. Tam vše evidují v souladu se zákonem. Jen o kousek dál jsme zašli na burger do BBK a restaurace Padowetz. Oba podniky evidovaly řádně.

Převzato z deníku E15, autor: Aleš Pospíšil

Tisknout Vaše hodnocení:

Štítky článků

Související články

Diskuse k článku

+ Nový příspěvek