Bezpečnost potravin: Evropa a Čína zahájily boj proti podvodům

22. 6. 2017 | Zdroj: BusinessInfo.cz

Jeden z největších světových projektů zabývající se bezpečností a kvalitou potravin právě odstartoval. Prestižní evropský program Horizon 2020 a čínské Ministerstvo pro vědu a technologie společně investují 10 milionů euro (cca. 265 milionů korun) do partnerského projektu Evropské Unie a Číny, jehož cílem je zlepšit bezpečnost a kvalitu potravin a vyřešit problém podvodů s potravinami. Českou republiku bude zastupovat Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.

pfrof. Jana Hajšlová„Rolí VŠCHT Praha bude vybudovat školící sítě a organizovat řadu společných akcí v EU a Číně tak, aby všichni správně používali dostupné analytické metody pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin,“ říká profesorka Jana Hajšlová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

„Budeme mít na starosti také řadu dílčích úkolů v oblasti vývoje analytických strategií pro odhalování falšování potravin,“ doplňuje jedna z největších odbornic na dané téma v Evropě, která působí ve výboru poradního orgánu EU pro kvalitu a bezpečnost potravin a na VŠCHT vede Ústav analýzy potravin a výživy.

Do řešení projektu budou zapojeni klíčoví hráči potravinářského průmyslu v EU a Číně, výzkumné organizace a vlády dvou největších světových trhů s potravinami. „Hlavním lídrem projektu je severoirská Queen´s University Belfast,“ říká mluvčí VŠCHT Praha Michal Janovský.

V nedávné minulosti došlo v souvislosti s potravinami k řadě skandálů a podvodů, kdy například koňské maso bylo označováno a prodáváno jako hovězí, nebo kdy čínští výrobci přidávali do olejů kanalizační splašky.

Cílem nového projektu je podobným podvodům zamezit. Cesta k větší bezpečnosti potravin má vést přes úpravy v potravinářské legislativě, zvýšení efektivity inspekce potravin a lepší sdílení informací napříč Čínou a Evropskou Unií. Nejnovější technologie včetně virtuální laboratoře umožní na mnoha místech sdílet a demonstrovat nejlepší dostupné postupy. Využívání inovativních technologií umožní dokonalejší odhalování falšovaných potravin a zvýší sledovatelnost a transparentnost globálního zásobování.

„Partnerství Evropské unie a Číny v oblasti bezpečnosti a kvality potravin je velmi důležité pro to, abychom mohli dodávat všem občanům bezpečné a nefalšované potraviny,” říká profesor Yongning Wu z Čínského národního centra pro bezpečnost potravin (China National Center for Food Safety Risk Assessment). „Vzájemná spolupráce nám umožní identifikovat, kde dochází k podvodům s potravinami, vyhledávat jejich původce, a v důsledku toho zlepšit potravinový standard pro naše občany.”

Počet případů podvodů s potravinami neustále roste a podvody jsou zaznamenávány také na globální úrovni. Kvalifikované odhady hovoří o případech v hodnotě 52 miliard amerických dolarů každý rok. Potravinové podvody mohou mít velmi negativní vliv na lidské zdraví. Jsou globálním problémem, který vyžaduje globální odpověď.

„Naše spolupráce by měla ve finále zajistit vyšší standard ochrany pro několik miliard lidí. Mezinárodní kooperace je dnes naprosto nezbytná. Zapojení 33 partnerů, kteří budou sdílet své znalosti a zdokonalovat dosavadní technologie, posílí nejen celý potravinářský průmysl, ale i důvěru zákazníků. Zároveň výrazně usnadní rozvoj obchodní spolupráce mezi Evropskou unií a Čínou,” říká profesor Elliott z Queen´s University Belfast.

Autor článku: Mgr. Michal Janovský, vedoucí oddělení komunikace. Foto: Archiv VŠCHT Praha

Tisknout Vaše hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

+ Nový příspěvek