ČEB podporuje export do Iránu

Česká exportní banka (ČEB) se připravuje na možné obnovení financování exportu do Íránu. Z pohledu ČEB byl Írán pro exportéry spolehlivou destinací s bezproblémovou platební historií iránských subjektů.



Do roku 2010 české firmy s podporou ČEB a EGAP vyvezly do Íránu například technologie pro tepelnou elektrárnu Iran Shahr, cukrovar Khoozestan nebo cementárnu Shahr – E-Kord. Před zavedením sankcí financovala ČEB vývoz do Íránu v hodnotě desítek miliónů amerických dolarů.

K obnovení obchodních vztahů mezi Českou republikou a Iránem by měla přispět také podnikatelská mise, která ve dnech 4. – 7. září doprovodí ministra zahraničí ČR Lubomíra Zaorálka do Iránu. Misi organizuje Hospodářská komora ČR a v jejím programu je návštěva Teheránu a Isfahánu. V obou destinacích se počítá s organizací podnikatelských fór, dvoustranných jednání mezi firmami a dalších neformálních akcí.

Podnikatelské mise se zúčastní i zástupci ČEB, kteří budou jednat s vedením dvou významných íránských bank Sederat Bank a Pasargad Bank o možné budoucí spolupráci. Čeští exportéři mají o teritorium zvýšený zájem. „Zahájili jsme projednávání nových obchodních případů do země, zatím ve fázi poradenství a předběžného posouzení. Podmínkou pro zahájení konečného posouzení obchodních případů je odvolání sankcí znemožňujících vývoz do Íránu,“ komentuje aktuální situaci Ing. Karel Bureš, generální ředitel ČEB.

ČEB je jednou z mála bank, která je již v současnosti schopna podpořit české exportéry prostřednictvím produktů Trade Finance, konkrétně formou avíza exportních akreditivů vystavených iránskou bankou nebo bankou z třetí země. „Několik exportérů již bylo kontrahováno a s jedním ČEB aktivně spolupracuje na přípravě prvního avíza,“ potvrzuje Ing. Monika Vilhelmová, ředitelka odboru Trade Finance.

Redakčně upravená tisková zpráva ČEB

• Teritorium: Asie | Írán | Zahraničí

Doporučujeme