Češi posilují obchodní výměnu s Uralem

Obchodní výměna České republiky a ruské Sverdlovské oblasti loni vykázala 70procentní nárůst. Česko je poprvé na šesté příčce nejvýznamnějších zahraničních partnerů oblasti. Kromě českých dodávek míří do regionu i tuzemské investice do společných podniků.



Vzájemná obchodní výměna se Sverdlovskou oblastí činila v loňském roce 375 milionů dolarů. „Dnes v našem regionu působí více než 450 poboček zahraničních společností. To je velmi mnoho. Máme uzavřené dohody se 130 státy,“ sdělil Jevgenij Kujvašev, gubernátor Sverdlovské oblasti v rozhovoru pro Ria Novosti. „Například s Českou republikou naše vzájemná obchodní výměna podle předběžných výsledků za rok 2017 vzrostla o 70 procent. Pro takový region, jakým je Sverdlovská oblast, je to významný ukazatel,“ dodal gubernátor.

Sverdlovská oblast je tradiční průmyslovou oblastí a hlavním střediskem ruského hutního a těžařského průmyslu. Působí zde řada metalurgických provozů a závody na zpracování mědi, hliníku nebo uranu. Oblast je významným centrem zbrojařského průmyslu.

Češi mají v regionu dobrý zvuk. Také Rusové přiznávají, že „dobýt“ Ural se jim podařilo díky zapojení českých Tatrovek. Díky průmyslovému zaměření oblasti si našla uplatnění česká strojírenská produkce. Například české tramvaje tvoří přes 50 % tamního vozového parku. V současnosti mají české firmy o region zájem také jako o základnu pro lokalizaci své produkce v Rusku.

„Podle českých statistik na Sverdlovskou oblast připadne 5,1 % česko-ruské obchodní výměny. Což je srovnatelné s podílem hospodářských vztahů Česka s Estonskem, Lotyšskem, či Běloruskem,“ sdělil ruským médiím Josef Maršíček, generální konzul v Jekatěrinburgu.

Vzájemnou obchodní výměnu podpořil také prezident Miloš Zeman, který v rámci loňské oficiální návštěvy Ruska do Jekatěrinburgu zavítal spolu s početnou podnikatelskou misí. V Jekatěrinburgu, metropoli Sverdlovské oblasti, zahájil podnikatelské fórum, jehož se zúčastnilo více než 500 zástupců byznysu.

Prezident Miloš Zeman si také prohlédl montážní haly Uralského závodu civilního letectví (UZGA), který kompletuje letouny české výroby L-410. Stroje se montují na základě kontraktu UZGA se společností Aircraft Industries, která je od roku 2013 stoprocentním vlastníkem bývalé slavné firmy Let Kunovice. Současným vlastníkem Aicraft Industries je těžařská společnost UGMK rovněž ze Sverdlovské oblasti, která je ruskou jedničkou v dobývání a zpracování mědi a zinku.

Mezi úspěšné společné podniky s českou účastí patří například strojírenská výroba TOS Varnsdorf, který ve Sverdlovské oblasti lokalizoval svoji produkci. Nyní se řadí mezi výrobce s označením Made in Russia.

Česká průmyslová přehlídka v regionu bude letos pokračovat. Tuzemští výrobci se představí na největším průmyslovém veletrhu v Rusku Innoprom, který probíhá v Jekatěrinburgu. Česko potvrdilo svoji účast na Innoprom 2018 koncem ledna. Partnerem mezinárodního průmyslového veletrhu Innoprom je Jižní Korea a volba tématu padla na digitalizaci průmyslu.

(Ulj)

• Teritorium: Asie | Rusko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme