Česká firma opraví perské paláce poškozené zemětřesením

Česká společnost Statical se v Íránu prosadila v opravách budov s poškozenou statikou. Země má obrovský počet památek zapsaných na seznamu UNESCO a zároveň jsou tam často zemětřesení. Cílem je, aby se název naší firmy stal v Íránu synonymem pro statické opravy, říká obchodní ředitel firmy Pavel Kulesa.



Získali jste objednávky na opravy statiky některých íránských staveb, které to jsou?
V současné době máme rozpracováno několik zakázek. Například je to oprava staticky poškozeného domu ve čtvrti Baharestan ve městě Isfahán. Čeká se na financování z městského rozpočtu. Dále jsou to dva historické paláce Saad Abad a Niavaran, kde zpracováváme projektovou dokumentaci statického zajištění. Kvůli jejich opravě nás oslovilo ministerstvo kultury správní oblasti Teherán.

Jen pro zajímavost uvedu, že je velice těžké získat třeba jen původní projektovou dokumentaci kvůli ochraně státního tajemství. Ale s tím se setkáváme třeba i v Rusku. Přitom zmíněné paláce jsou propagované i na televizní stanici National Geographic.

Ovlivnilo váš úspěch na íránském trhu to, že jde o zemi s častými zemětřeseními?
Naše systémové řešení statického zajištění pomocí našeho systému STATIbar je velmi přínosné právě pro oblasti seizmicky činné. Díky tomu, že respektujeme pružnost a možnost pohybu staveb, nedochází na objektech opravených tímto systémem k tvorbě dalších trhlin. I to, že je Írán seizmicky aktivní oblast, byla jedna z věcí, která nás na tento trh vedla. Máme zkušenosti z Řecka, ale i z Itálie, kterou právě těžce zasáhlo silné zemětřesení. Na území Íránu se přitom nachází obrovský počet památek pod ochranou UNESCO. Chceme se zapojit do jejich oprav stejně tak jako opravujeme památky na území Evropské unie.

Jak byste charakterizoval povahu a způsob jednání Peršanů?
Trh v Íránu nás velice překvapil. Nejdřív byl hodně odtažitý, ale když jsme začali spolupracovat s naším místním zástupcem, situace se dramaticky změnila. Měli jsme otevřeny dveře téměř kamkoliv. Viz třeba jednání na ministerstvu kultury. Vždy chvilku otálejí, jako kdyby měli nějaký kolektivní příkaz, nicméně pak jsou velice nápomocní. Co nás zaujalo, je míra technické vzdělanosti a pracovitost místních lidí. Díky náboženské policii je vše neustále pod dohledem, a tak když respektujete nařízení, je Írán naprosto bezpečnou zemí.

Kdy jste vlastně na íránský trh přišli?
Naše cesta začala někdy přede dvěma lety, kdy jsme se zúčastnili veletrhu Big 5 v Dubaji. Tento veletrh jsme brali jako lakmusový papírek pro celou oblast Blízkého východu. Nikdy předtím jsme v tomto regionu náš obchodní potenciál netestovali. Největší zájem o naše výrobky projevily Írán a Saúdská Arábie, v Emirátech se jednoduše nic nerekonstruuje. Ale s tím jsme tak trochu počítali. Emiráty jsme brali spíš jako takovou křižovatku. V té době přišla i nabídka od agentury CzechTrade – možnost účastnit se veletrhu v Teheránu. Té jsme využili a na veletrhu v Íránu se seznámili s naším současným obchodním zástupcem.

Jak vám CzechTrade pomohl?
Jednoduše – bez něj a jmenovitě bez vedoucího nové kanceláře CzechTrade v Teheránu Filipa Tůmy bychom asi na tomto trhu nepůsobili. My jsme se vždy snažili vynechat ve svém podnikání státní instituce či státem řízené organizace. Myslím, že mnoho z nich je naprosto zbytečných a administrativně náročných pro firmu našeho rozměru. Nicméně CzechTrade je při vstupu na zahraniční trhy opravdu velice nápomocen.

Například organizace účasti na veletrhu v rámci českého stánku nám uspoří hodně úsilí. Jako malá firma nemáme takovou kapacitu, abychom si ji mohli třeba právě v Íránu organizovat sami. CzechTrade nám tento servis poskytl.

Jaké máte v Íránu další plány?
Naším cílem je dosáhnout toho, že se název naší firmy na íránském trhu stane synonymem pro statické opravy.

Více informací o společnosti Statical najdete na webové adrese www.statical.eu

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy deníku E15 a týdeníku Euro, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Tomáš Stingl, foto: Statical.

• Teritorium: Asie | Írán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme