Česká republika otevřela honorární konzulát ve Vaduzu

Česká republika má od června 2018 honorární konzulát v lichtenštejnském Vaduzu.

Náměstek pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek otevřel 29. června 2018 honorární konzulát ČR v lichtenštejnském Vaduzu. Honorárním konzulem byl jmenován významný podnikatel, politik a bývalý místopředseda vlády Thomas Zwiefelhofer.

Slavnostního aktu se zúčastnili nejvyšší představitelé lichtenštejnské politické scény včetně předsedy vlády Adriana Haslera, místopředsedy vlády a ministra infrastruktury, hospodářství a sportu Daniela Rische, dále pak poslanci Zemského sněmu, zástupci podnikatelských, bankovních, kulturních a krajanských kruhů.

Otevřením honorárního konzulátu ve Vaduzu se nejen usnadní situace českých turistů, pokud by se v této malé alpské zemi dostali do problémů, ale především se české diplomacii otevírá další přímý komunikační kanál k lichtenštejnským orgánům.

Setkání náměstka Smolka s lichtenštejnskými představiteli ukázala, že spolupráce mezi oběma státy může nadále pokračovat i přesto, že mezi nimi přetrvávají rozpory v některých otázkách společné minulosti. Zástupci obou zemí vyjádřili spokojenost s činností společné komise historiků a potvrdili svou připravenost tuto činnost v budoucnu prohloubit.

• Teritorium: Evropa | Lichtenštejnsko | Zahraničí

Doporučujeme