České firmy se prezentovaly na veletrhu Automechanika

 


  • Země: TR – Turecko
  • Datum zveřejnění: 20.04.2018

Turecký automobilový průmysl je jedním z tahounů místní ekonomiky, především pak místního exportu, na kterém se loni podílel z 19 %. V zemi působí řada zahraničních automobilových společností, zmiňme například Renault, Fiat, Mercedes Benz či Toyotu, které v posledních třech letech do místních výrobních kapacit investovaly přes 460 mil EUR. Turecký automobilový průmysl nyní zažívá dobrá léta. V loňském roce se tak v zemi vyrobilo rekordní množství – skoro 2 mil. vozidel, což představuje 26 % nárůst oproti roku 2016. Nutno podotknout, že v porovnání s ČR se turecká produkce více zaměřuje na užitková vozidla.

Veletrh Automechanika je již zavedeným pojmem, když se po světě pořádá několik výstav s tímto názvem. Ta, která se letos konala 5. – 8. dubna v Istanbulu se v rámci této značky řadí na třetí místo na světě. V letošním roce na veletrhu vystavovalo 1 352 vystavovatelů z 38 zemí světa. Veletrh zabíral veškerou vnitřní plochu 14 hal největšího výstaviště v zemi – výstaviště TUYAP, které se nachází v evropské části Istanbulu. Veletrh pak navštívilo na 40 tis. návštěvníků především ze zemí Blízkého východu.

Zahraniční kancelář CzechTrade na tomto veletrhu zorganizovala společný stánek českých firem o rozloze 30 m2, který se nacházel v hale č. 7. V Istanbulu se tak prezentovali již tradiční účastníci veletrhu: Tesla Blatná a.s. a Branomarket s.r.o. Nově se na stánku objevily společnosti: Gumárny Zubří, a. s. a PRO TENAX s.r.o. Dle prvotních reakcí firem byl veletrh úspěšný, jelikož si jejich zástupci odváželi několik zajímavých kontaktů.

Nezbývá než popřát hodně úspěchu do nadcházejících jednání a snad na viděnou v příštím roce.

Statistiky z auto průmyslu dostupné na: http://www.osd.org.tr/homepage
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Istanbul.

 

Souborové přílohy

• Teritorium: Asie | Turecko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme