Česko se stalo nanovelmocí

Společnost Elmarco, kterou Ladislav Mareš založil a jež v roce 2004 odkoupila licenci na Nanospider od Technické univerzity Liberec, pod jejímiž křídly objev vznikl, prodala již stovky těchto strojů zákazníkům po celém světě.

Čeští vědci v oboru nanotechnologií předběhli svět o několik let. Jejich vynálezy pomáhají čistit vzduch, vodu nebo měnit osvětlení

Liberecký Nanospider, stroj na průmyslovou výrobu textilií z nanovláken, za kterým stál liberecký vědec Ladislav Mareš, patří spolu s revoluční baterií Jana Procházky k nejvýznamnějším českým technickým vynálezům posledních desetiletí. 

Jenže český náskok před zahraničím byl tak obrovský, že většina zákazníků zakoupené stroje využívala „jen“ k dalšímu výzkumu a vývoji a praktických technologií pro koncové zákazníky vznikalo jen málo. Proto se Ladislav Mareš začal z Elmarca postupně stahovat a v roce 2011 založil společnost Nafigate. 

Ta se zaměřuje například na revoluční filtry na vzduch v domácnostech a budovách nebo na filtraci vody bez použití elektřiny. „Umíme vyrobit filtr na vodu, který v zemích třetího světa připraví pitnou vodu jen s použitím membrány,“ vysvětluje Lenka Mynářová, spoluzakladatelka a členka představenstva Nafigate, která s Ladislavem Marešem spolupracovala již v rámci společnosti Elmarco.

Od kamen k čističce

Čištěním vzduchu v interiérech pomocí nanotechnologií se věnuje také společnost Retap. Ta se mnoho let zaměřuje především na kachlová kamna. Díky náhodě nyní také vyrábí nanočističky vzduchu. 

„Cesta od keramiky k nové činnosti vedla přes seznámení se s dvěma vědci z Heyrovského ústavu a Technické univerzity v Liberci, kterým firma Retap dodala kachlová kamna. Slovo dalo slovo a v roce 2011 jsme začali provádět pokusy na vývoj nanovrstvy oxidu titanu s nanášením na neporézní povrchy – hliník, nerez, sklo,“ vzpomíná majitel společnosti Retap Miloš Heršálek. 

Tyto filtry zcela rozkládají toxické plyny, bakterie a viry, plísně a ostatní nečistoty organického typu. „Fotokatalýza je přirozený rozklad některých látek působením světla za přítomnosti katalyzátoru. Při této reakci se katalyzátor nemění ani není spotřebováván,“ dodává Heršálek. 

Neomezené možnosti 

Nanotechnologie proměňuje také další obory. Díky české společnosti IQ Structures a jejím nanočočkám je možné směrovat světlo z moderních LED zdrojů způsobem, jaký klasická optika nezvládá. Mohou tak vznikat lehká, plochá a tvarovatelná svítidla, ze kterých světelné paprsky dopadají přesně tam, kam mají.

„S přechodem na LED technologii zažívá trh osvětlení revoluci a roste až o 40 procent ročně. A nový zdroj světla klade jiné nároky na optiku, které klasická optika často nedokáže splnit. Naše řešení založené na mikro a nano strukturovaných čočkách přináší úplně nový koncept do tohoto velmi rychle rostoucího trhu,“ říká Martin Jotov, výkonný ředitel firmy.

České řešení vyniká především rozsahem miniaturizace a přesností kontroly světla. Tuto technologii využívají především výrobci svítidel, ať už automobilových, nebo interiérových. „Díky naší optice mohou být světla i několikanásobně menší, tenčí, lehčí a svítí lépe než stávající klasická optika, kterou představují reflektory, čočky nebo difuzéry. Díky tomu mohou designéři a výrobci přinášet úplně nové typy svítidel a zároveň šetřit materiál i energii a svítit pouze tam, kde je to potřeba, a ne lidem do očí či do oken,“ zmiňuje Martin Jotov.

Všechny české firmy zaměřené na nanotechnologie tvrdí, že jejich současné projekty jsou jen začátkem. A že celý obor má před sebou netušenou budoucnost. 

Nanotechnologie

Jako nanotechnologie se označuje technický obor, který se zabývá tvorbou a využíváním technologií v měřítku řádově nanometrů, obvykle zhruba 1 až 100 nm, to znamená jedné miliardtiny metru. To je přibližně tisícina tloušťky lidského vlasu.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Dalibor Dostál.

• Oblasti podnikání: Služby | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme