Český „přírodní kámen“ vyrobený lidmi Estonce nadchl

Královéhradecká společnost Technistone uspěla v Pobaltí a ve Skandinávii s prodejem tvrzeného kamene, z něhož jsou vyráběny zejména kuchyňské pracovní desky. Seveřané jsou nekompromisní v nárocích na kvalitu, za niž jsou si ale ochotni připlatit, říká exportní manažer společnosti Tomáš Vlach.



Tomáš VlachCo v Pobaltí nabízíte?
Naším typickým artiklem je deska technického kamene o tloušťce dva nebo tři centimetry s rozměry 3krát 1,5 metru. Tohoto materiálu, který je využíván především pro výrobu kuchyňských pracovních desek, prodáme přes partnery v Pobaltí několik desítek tisíc metrů čtverečních ročně. Kromě tradičních odstínů bílé, šedé a černé barvy zde slavíme v posledních letech úspěchy s nově vyvinutými dekory série Noble collection, které jsou inspirovány motivy přírodního mramoru, ale představují i originální vzory a odstíny z dílny našeho vývojového oddělení. Barvy odrážejí aktuální designérské trendy a setkaly se s velmi pozitivní odezvou na většině trhů. Pro příští rok chystáme v této kolekci další novinky a už nyní máme od partnerů z Pobaltí nadšené reakce.

Kdy jste do tohoto regionu přišli?
Nejprve jsme – v roce 2009 – vstoupili na trh Estonska, který je pro nás dodnes v Pobaltí strategicky nejdůležitější. Zahájili jsme tehdy spolupráci s partnerem z kategorie top zpracovatelů kamene pro Pobaltí a Skandinávii. Neméně důležitým krokem bylo partnerství s distributorem, který naše materiály zpřístupnil menším zpracovatelům. O rok později se naše aktivity rozšířily i do Litvy a Lotyšska. Pomohla nám agentura CzechTrade, s níž spolupracujeme v mnoha zemích. Konkrétně v Pobaltí jsme využili nabídnuté možnosti zúčastnit se sponzorovaného veletrhu RESTA v Litvě.

Bez chyb. Seveřané netolerují například kontaminaci světlých
nebo černých materiálů drobnými tečkami, zdůrazňuje Tomáš Vlach.

Kdo jsou tam vaši obchodní partneři?
Hlavní byznys pro nás představuje spolupráce s velkozpracovateli desek z kamene. Nejen geografická poloha, ale i extrémní šikovnost a pružnost Estonců při čerpání evropských dotací na nákladné moderní stroje řadí tuto zemi k našim strategickým spojencům při postupném dobývání Skandinávie. Estonsko má podíl kolem osmi procent na celkovém obratu naší firmy.

Extrémní šikovnost Estonců při čerpání dotací na moderní stroje
řadí tuto zemi k našim strategickým spojencům při dobývání Skandinávie.

Jak náročnými zákazníky jsou Seveřané?
Ve skandinávských zemích je obecně kladen velký důraz na kvalitu materiálu a zpracování. Zákazníci zde akceptují pouze nejvyšší jakost, za kterou si mohou díky vysoké životní úrovni dovolit připlatit. Partneři v Pobaltí vyšli těmto nárokům vstříc a posunuli se technologicky na špičkovou úroveň, kterou přenášejí i na své místní trhy. Díky tomu jsou také schopni dodávat takovým mezinárodním sítím kuchyňských studií, jako je například Nobia Group a značky Poggenpohl, HTH nebo Norema.

I pro Technistone z toho vyplývá velký závazek dodávat materiály bezchybné kvality. Seveřané mají nulovou toleranci pro odchylky v kvalitě, například pro kontaminaci světlých, nebo naopak černých materiálů drobnými tečkami. To v minulosti pomohlo Technistonu ke zdokonalení výrobních procesů a standardů, které jsou dnes na světové úrovni. Například elektronické bodové měření barevných odstínů desek nabízíme jako jedna z mála firem v oboru.

Slavíme úspěchy s nově vyvinutými dekory série noble collection,
které jsou inspirovány motivy přírodního mramoru.

Narazili jste v Pobaltí na nějaké obchodní bariéry?
Protože se jedná o státy Evropské unie, nesetkáváme se tu s žádnými mimořádnými překážkami.

Jaké tam máte další plány?
Pro upevnění pozice značky Technistone tu pokračujeme v poskytování marketingové podpory našim partnerům. Materiál quartz (to je mezinárodní označení pro tvrzený kámen) tu díky svým skvělým užitným vlastnostem vyhovujícím požadavkům současné domácnosti vytlačuje klasický přírodní kámen a tento trend v budoucnu ještě zesílí. Vedlejším produktem výraznějšího marketingu v Pobaltí by měla být snazší pozice při otevírání přímých obchodních vazeb také ve Skandinávii. Při zachování stejného tempa růstu v regionu je velmi pravděpodobné, že zde Technistone v horizontu několika let otevře distribuční sklad nebo přímo vlastní pobočku.

Firma Technictone
Společnost z Hradce Králové, která už víc než 20 let vyrábí technický tvrzený kámen, zaměstnává v současnosti přes 220 pracovníků. Její roční obrat brzy přesáhne miliardu korun, přičemž přes 90 procent obratu tvoří export. Více než polovinu tržeb generují trhy v Evropě. Firmě se ale daří i v Asii, Austrálii, na Středním východě, v Africe a Latinské Americe. Stále větší prioritou se pro značku stává také rozvoj obchodu v Severní Americe, zejména v USA. Tam firma v současné době buduje jednu ze svých poboček. Tamější úsilí hodlá podpořit v nejbližší době účastí na veletrhu KBIS 2017, který se bude konat v lednu v Orlandu na Floridě.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy deníku E15 a týdeníku Euro, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Tomáš Stingl. Foto: Technistone.

• Teritorium: Estonsko | Evropa | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme