Chytrý pivovar z Vysočiny se obejde bez sládka. Vaření má na starosti počítač

Digitální technologie založená na měření dat pomocí senzorů a automatické regulaci výroby šetří personální náklady, ale také využívá energii k vytápění ubytovacích kapacit.



Malé pivovary vzdorují svým velkým konkurentům především neustálými inovacemi. Převratnou novinku představil pivovar v Balonovém hotelu Radešín u Žďáru nad Sázavou. První chytrý pivovar v Evropě se od ostatních liší především tím, že v něm pivo vaří počítač.

Jeho největší výhodou jsou takřka nulové nároky na personál. Na řízení celého pivovaru je potřeba pouze jediný člověk.  „Jedná se o plně automatizovaný pivovar, který je kompletně regulován a monitorován bez zásahu člověka. Namísto sládka se o pivo stará naše řídící jednotky,“ shrnuje Adam Škorpík ze společnosti UniPi Technology, která stojí za realizací řešení.

„Počítačové technologie jsou v pivovarech většinou už běžnou praxí. Hlavní rozdíl je v tom, že zatímco v ostatních převládá lidský faktor, který zadává příkazy do počítače, u nás je hlavou právě počítač a ten zadává práci lidem,“ dodává Adam Škorpík.

Vše kontrolují senzory

Výhodou chytrého pivovaru je stálost při jednotlivých postupech vaření. Poradí si tak s problémem, s nímž bojují zejména minipivovary. Tedy uvařit každou várku piva se stejnými vlastnostmi a chutí. V chytrém systému se veškerá naměřená data zaznamenávají do databáze. Jejich opakovaná analýza poté pomůže zvýšit efektivitu vaření piva a přinést další úspory na nákladech.

„Chytrý systém se v tomto případě stará nejen o opakované využití tepelné energie v rámci pivovaru, ale i v rámci celé hotelové budovy. Například teplo vzniklé při vaření piva odvádíme do ústředního topení a do sprch,“ uzavírá Adam Škorpík.

Každá část pivovaru je vybavena potřebnou senzorovou technikou, mezi kterou patří například digitální teploměry, tlakoměry, elektroměry nebo ultrazvukové průtokoměry. Celý projekt obsahuje přes 150 datových bodů, které jsou snímány a data z nich ukládána.

Z varny putuje pivo do 14 ležáckých tanků ve sklepení, kde se pivo chladí a nechává se vykvasit. Každý tank má dva chladící okruhy. To umožňuje regulovat proces kvašení s maximální přesností. Navíc teplo odčerpané během chlazení je dále využíváno jako teplá užitková voda.

Balónový pivovar Radešín v současné době vaří 11 druhů piva, a to od klasického 11° světlého ležáku Samuel, až po 15° Indian Pale Ale. Maximální roční výrobní kapacita pivovaru je 2000 hektolitrů a řadí se tak mezi minipivovary.

Tři stovky rebelů

Právě ty zažívají v posledních letech výrazný boom. „Počet minipivovarů v České republice neustále roste a s ním i množství vyrobeného piva. V současné době je tady zhruba 330 minipivovarů a vyrobí kolem 280 000 hektolitrů piva. Tedy asi 1,4 až 1,5 procenta celkové produkce piva v ČR,“ konstatuje Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

„Jejich největší výhodou a přidanou hodnotou je výroba piva v místě, tedy patriotismus a prodej stoprocentně čerstvého, většinou nefiltrovaného piva,“ doplňuje Jan Šuráň. „Mají také možnost rychlé reakce na sezónu a trendy. Tvoří součást zážitkové gastronomie a podporují určitý pocit zákazníka, že je to rebelie vůči dominantním hráčům na  trhu,“ dodává Jan Šuráň.

„Podle mě je přidaná hodnota v tom, že se minipivovar nebojí použít zajímavý chmel a uvařit výrazně hořčí pivo nebo pivo s netradiční barvou,“ navazuje Adam Škorpík. Jeho společnost už má na chytrý pivovar první poptávky od dalších zájemců. Zatím však řeší správný obchodní model. „Protože jsme primárně výrobce řídících jednotek a ne instalační firma,“ uzavírá Adam Škorpík.

Dalibor Dostál

Doporučujeme