Dačický Frigomont po evropských trzích plánuje expanzi do Mongolska a Senegalu

První zkušenosti sbírala firma na tuzemském trhu. V posledních letech pronikala k nejbližším sousedům a letos se chystá exportovat do exotických teritorií. Podniku pomohla ozdravná kůra, díky níž výrazně zvýšila zisk.



dělník továrna obráběcí stroj výrobaPřes 40 milionů korun loni investovala společnost Frigomont z Dačic do nových technologií a výrobních kapacit. Letos totiž plánuje tuzemský výrobce průmyslových dveří a přední dodavatel chladírenských a mrazících boxů zprovoznit novou halu.

Firma přitom začínala v roce 1994 se zcela jiným sortimentem. „Zaměřovali jsme se zejména na servis chlazení a chladící technologie, v němž jsme viděli prostor na trhu. Na úplném počátku jsme v podstatě začínali jako firma poskytující servis a opravu ledniček. Díky citu pro obchod, technickému know-how, ochotě učit se a naslouchat potřebám zákazníků jsme se postupem času posunuli k mnohem sofistikovanějšímu obor podnikání,“ vysvětluje Jiří Jemelka, předseda představenstva společnosti Frigomont.

Společnost se tak postupně profilovala až do dnešní podoby, kdy se zaměřuje především na stavební činnost, a to zejména na technologie staveb, projekčně-stavební činnost a specializaci na stavební technologie pro potravinářský průmysl a pro takzvané čisté prostory, ať už v nemocnicích, v operačních sálech nebo v laboratořích.

V současnosti tak tvoří základ jejího podnikání tři oblasti: zmíněné čisté prostory, dále chladírenské a mrazírenské technologie, které tvoří největší část obratu, a speciální dveře pro průmysl. Kromě chladírenských a mrazírenských dveří, které navazují na druhý segment činnosti, produkuje firma také izolační a hygienické dveře.

Od dodávek produktů k investičním celkům

„Jsme předním dodavatelem chladírenských a mrazírenských boxů, skladů a výroben v potravinářském průmyslu. Vyráběné dveře jsou určeny především do potravinářských provozů a skladů, nicméně své uplatnění najdou také v kancelářích či sociálních zařízeních,“ shrnuje Jiří Jemelka.

Přidanou hodnotou je podle něj kromě kvalitního zpracování i snadnost montáže, kdy odpadá nutnost výměny dveřní zárubně.

Jiří Jemelka, FrigomontV posledních letech se podnik zároveň začal zaměřovat na přípravu a realizaci větších investičních celků. „V této činnosti vidíme do budoucna velkou perspektivu. Zkráceně řečeno, zkušenosti a zejména technické know-how jsme nějaké měli, ale k tomu se přidala především obrovská chuť učit se nové věci a být flexibilní směrem k potřebám na trhu. Hledali jsme tržní prostor, kde bychom se mohli lépe prosadit, být něčím výjimeční a to se myslím podařilo,“ podotýká Jiří Jemelka.

Díky rostoucí konkurenceschopnosti firmy se letos podařilo společnosti sjednat zakázky v Německu či Maďarsku v řádech desítek milionů korun a plánuje expandovat i do Mongolska a Senegalu. Podíl exportu by tak chtěla zvýšit nad současných zhruba 40 procent obratu. K tomu podniku pomáhají i dobré reference.

Společnost vybavila například maďarské sídlo jedné z největších mezinárodních logistických potravinářských společností, či administrativní a komerční budovu v Německu pro největší finanční skupinu z USA. „Velmi zajímavou referencí na Slovensku  pro nás byla výroba protijaderných speciálních dveří na zakázku v jaderné elektrárně“ doplnil Jiří Jemelka.

Za úspěchem stojí dobré reference

Společnost přitom začala vyvážet až v posledních třech až pěti letech. „Nejdříve jsme se zaměřovali především na český trh, kde jsme získali velké zkušenosti, a stojí za námi reference. Díky nim byl už jen krůček k tomu, aby se ozval zahraniční investor. Většina našich obchodů stojí na kvalitních vztazích s investory. Když nezklamete jejich důvěru, nejen, že se na Vás obrátí znovu, ale doporučí vás i dál,“ poznamenal Jiří Jemelka.

Při pronikání do ciziny je podle něj nejtěžší najít spolehlivé partnery na místních trzích, kteří pomou firmě s finální realizací projektů. „Náš vývoz není o tom, že zabalíte výrobky do kartonu a někam je pošlete. Dodáváme de facto službu, realizaci čistých prostor či mrazírenských nebo chladírenských technologií. K této službě potřebujete spolehlivé partnery v místě realizace. Než jsme si vytipovali a našli takto spolehlivé subdodavatele, chvíli to trvalo a zažili jsme nejeden ‚přešlap‘“ vzpomíná Jiří Jemelka.

výrobní linka, továrnaSpolečnost s 35 zaměstnanci loni vytvořila obrat 178 milionů korun. Ziskovost firmy oproti roku 2014 vzrostla o 50 procent a růst očekává i letos. „Loňský rok pro nás byl v mnohém přelomový. Optimalizovali jsme procesy, povedlo se nám zvýšit produktivitu,“ popsal vývoj firmy předseda představenstva.

Součástí změn byla i změna v managementu a výběr nových pracovníků. „Při výběru nových lidí jsme si dávali pozor na to, aby splňovali nejen profesní a odborné parametry, ale aby byli na úrovni také charakterově a lidsky. Tím se vytvořilo zdravější jádro spolupracovníků, kteří posunuli výš nejen přístup zaměstnanců k práci, ale také výkonnost firmy,“ popisuje Jiří Jemelka průběh změn.

Firma prověřila také všechny procesy uvnitř podniku, marketing i finanční řízení firmy. „A našli jsme mezery. S revitalizací nám pomáhala specializovaná společnost J.I.P. pro firmy, na kterou většinový akcionář dostal dobré reference,“ podotýká Jiří Jemelka.

Produkce dveří vzroste čtyřnásobně

S provedenými změnami souvisí i plánované otevření nové výrobní haly. Ta je včetně moderních technologií za 40 milionů korun o tři čtvrtiny větší než dosavadní výrobní prostor. Společně s novými výrobními stroji tak umožní zvýšit produkci dveří do operačních sálů a laboratoří i polochladírenských kovových dveří do supermarketů.

Se zlepšením kondice souvisí i plány na růst výroby. Postupně plánuje zvýšit počet výroby i protipožárních dveří a vrat nebo vysokorychlostních dveří ze současných pěti set kusů ročně na 2000 kusů do roku 2018.

Pokud si chce firma udržet a posilovat svoji pozici na trhu, musí držet krok s inovacemi v oboru. „Vývoj jde obrovsky dopředu v dezinfekci, v čištění i v materiálech. Nanopovrchy, které podporují jak čištění, tak i materiály jako barvy a laky, které jsou dnes v některých provozech odolnější než například nerez či některé druhy plastů,“ popsal předseda představenstva Frigomontu některé trendy.

Ve vzduchotechnice se prosazují nové typy filtrace, u chladících zařízení se díky novým technologiím a inovacím výrazně snižuje spotřeba energie. „Ta dále klesá také díky novým elektronickým prvkům. U některých komponentů a dílů jde i o třetinovou úsporu spotřeby elektřiny oproti předchozím rokům,“ uzavírá Jiří Jemelka.

Dalibor Dostál

Doporučujeme