Daně půjde pokusně platit kartou, nejdříve na třech úřadech

Placení daní bude od příštího roku opět pohodlnější. Ministerstvo financí totiž avizovalo, že umožní hrazení daní platebními kartami. Testovací provoz by měl trvat přibližně půl roku.



Stát se snaží dohnat zpoždění, které nabral v elektronizaci kontaktu s veřejností a firmami. Platba kartou, která je nyní běžná i v malých koloniálech na venkově, se začne testovat na finančních úřadech.

Podle náměstkyně ministra financí Simony Hornochové by měli mít od ledna podnikatelé možnost zaplatit daně platební kartou. Od příštího roku by měli nové opatření zkoušet maximálně na třech finančních úřadech. Do budoucna se počítá s tím, že by platbu kartou přijímaly ty nejvytíženější finanční úřady. Po půlročním testování by mělo ministerstvo financí vyhodnotit, jak novinka uspěla. Zatím však není jasné, kde se platba kartou bude od ledna testovat.

„Finanční správa ČR v současné době hledá nejoptimálnější cestu ke zvýšení komfortu při placení daní. Jaké bude zvoleno finální řešení však nelze v tuto chvíli předjímat,“ odpovídá na dotaz serveru BusinessInfo.cz mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.  

NEPŘEHLÉDNĚTE!

Chcete vědět, co vás čeká v příštím roce? Připravili jsme pro vás speciál Změny pro podnikatele 2015

Karty také u on-line přiznání

platební karta, terminál, obchod, ženyDruhou změnou, kterou ministerstvo avizovalo, je platba elektronického daňového přiznání kartou on-line. Ta by se uskutečňovala přes platební bránu podobně, jako se platí třeba v internetových obchodech. V aplikaci pro elektronická daňová přiznání by se „platební tlačítko“ mělo objevit rovněž od 1. ledna.

Rozšíření možností bezhotovostních plateb je součástí celkové snahy ministerstva rozšířit transparentní pohyby peněz. Právě hotovostní platby jsou totiž často využívány v rámci šedé ekonomiky spojené s daňovými úniky.

Navíc může do budoucna ušetřit náklady spojené s provozem pokladen na finančních úřadech, jak personální, tak bezpečnostní. Poslední výhodou bezhotovostní platby daní má být podle ministerstva snížení rizika přijetí padělků v rámci hotovostních plateb.

Novinka se dotkne rovněž firem vydávajících platební karty. Na rozdíl od běžných transakcí totiž nebudou dostávat provize z uskutečněné platby. Společnosti již potvrdily, že kvůli spolupráci s ministerstvem upravily svůj obchodní model. Poplatek za službu by jim mělo proplatit přímo ministerstvo. Pro firmy podnikající v oblasti platebních karet by mělo jít dlouhodobě o dobrý obchod, například v loňském roce na finančních úřadech lidé zaplatili 5,8 miliardy korun.

Dalibor Dostál

• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění | Služby

Doporučujeme