Černá Hora

Rozcestník informací o Černé Hoře:

CzechTrade: Desatero pro obchodování s Černou Horou

Agentura CzechTrade připravila pro české podnikatele se zájmem o obchodní vztahy s Černou Horou deset doporučení pro obchodování s tímto teritoriem.

Steve Heap / Shutterstock.com
  1. Rozdíly v rámci státu

    Černá Hora vznikla jako nástupnický stát někdejšího soustátí Srbska a Černé Hory po vyhlášení její nezávislosti. V minulosti byla ovládaná Osmanskou říší, zatímco přímořská oblast náležela Rakousko-Uhersku, proto jsou i dnes patrné značné rozdíly mezi severem a jihem země, mezi centrální a přímořskou oblastí.

  2. Pozor na platební morálku

    Černá Hora je mladým samostatným státem, s malou konkurencí v obchodě a hospodářství. Problematická je platební morálka černohorských hospodářských subjektů.

  3. Nenechejte se nachytat

    Při jednáních byste měli být opatrní. Nevěřte pochybným firmám a jednotlivcům, kteří „umí vše zařídit a všude mají kontakty“.

  4. Podceňovat se nevyplácí

    Nepodceňujte černohorské partnery. Na jednáních jsou pozorní, lehce slíbí spolupráci, ale realizace je pomalá, často bezdůvodně oddalována.

  5. Jednejte férově

    Nenadsazujte ceny a jednejte otevřeně. Nadsazování cen je chápano jako neseriózní jednání. Černohorští partneři přicházejí na jednání často dobře informovaní o vašich výrobcích, vašich cenách i cenách konkurence.

  6. Trpělivost se vyplatí

    Černohorský trh je malý, perspektivní, ale vyžaduje trpělivost.

  7. Mějte překladatele

    Při prezentaci výrobku a služeb bude váš partner očekávat komunikaci v černohorském jazyce za přítomnosti překladatele. Možné je ale i jednání v angličtině.

  8. Připravte si nabídku financování

    Při prezentaci technologií, prací a výrobků se očekává i nabídka na financování (banky, fondy). Platební morálka se v důsledku globální finanční krize v posledné době zhoršila. Platby předem se nedoporučují.

  9. Osobní jednání stále vede

    Písemná a e-mailová komunikace je neefektivní a dlouhá. Navázání osobních vazeb je nutné.

  10. Jednejte u jídla

    Úspešná jednání často probíhají na tzv. pracovním obědě nebo večeři. Po jednáních může následovat i neformální pozvání na oběd nebo večeři, což se neodmítá. Nezapomeňte při vhodné příležitosti pozvání oplatit.

Tip: Obchodní desatera pro vybrané země světa / rychlá zkratka BusinessInfo.cz/10zo

• Teritorium: Černá Hora | Evropa | Zahraničí

Doporučujeme