Díky veletrhu získal Cotring zakázku na zábradlí pro nové metro v Bruselu

Společnost Cotring se zaměřuje na výrobu svařenců a ocelových konstrukcí na zakázku. Zhruba 90 procent produkce exportuje do zahraničí, především do Švýcarska a Německa, nově získala zakázku také v Anglii.

Nepatří mezi obry, nejsou součástí žádného nadnárodního koncernu, přesto získávají prestižní zakázky na těch nejnáročnějších trzích. Firma Cotring ukazuje, že kvalitní práce a aktivní hledání příležitostí přináší úspěch i malým firmám v regionech.

Společnost byla založena v roce 1996, letos v červnu oslaví 20 let na trhu. Ve svém sídle v Praze a provozovně v Ivančicích u Brna zaměstnává 26 pracovníků, její loňský obrat dosáhl 80 milionů korun.

Firma Cotring si zakládá na své flexibilitě ve výrobě, díky které je schopna vyrobit prakticky jakýkoli typ produktu ve svém oboru. Veškeré komponenty jsou „ušity“ na míru podle potřeb zákazníka. Ten má možnost dodat vlastní výkresovou dokumentaci nebo využít návrh konstrukce firmy.

„Moderní a univerzální technologie nám umožňují zpracovat široký výrobní program od jednoduchých dílů po technicky náročné komponenty v kusové i sériové výrobě,“ vysvětluje Nikola Gašníková ze společnosti Cotring.

Cotring, výrobna

Cotring je certifikován pro výrobu komponentů pro kolejová vozidla. Mezi další typické výrobky patří například základové rámy ke kompresorům a pumpám, konstrukce mobilních drtících jednotek, olejové vany pro turbokompresory a další produkty spadající především do strojírenského a chemického průmyslu.

Nově v Cotringu rozšířili výrobu o svařování trubek prostřednictvím robotického orbitálního zdroje, s cílem prohloubit spolupráci se zákazníky z potravinářského a chemického odvětví.

Pomocí orbitálního svařování lze ve výrobě dosáhnout vysoké kvality svarového spoje, který je vyžadován zejména při výrobě technologicky náročných zařízení. Právě tato technologie byla využita při tvorbě nerezového zábradlí do bruselského metra a konstrukcí pro potravinářské váhy.

Výrobek firmy COTRING

Do Anglie dodají váhy

Zhruba 90 procent produkce exportuje Cotring do zahraničí, především do Švýcarska a Německa, nově také do Velké Británie a Belgie. V expanzi do obou nových teritorií pomohla firmě spolupráce s vládní agenturou CzechTrade.

Nikola Gašníková

V Británii vloni navázala partnerství s významným mezinárodním výrobcem průmyslových zařízení s hlavním sídlem v Japonsku. Poptávka na konstrukce pro potravinářské váhy jim přišla e-mailem prostřednictvím služby „Obchodní příležitosti CzechTrade“.

Na první pohled se jednalo o technologicky zajímavou zakázku, velmi náročnou nejen na přesnost, ale i estetický vzhled, podotýká Nikola Gašníková. Firma Cotring vypracovala nabídku na poptávanou konstrukci a jejich spolupráce se od té doby rozvíjí.

„Zástupci z pobočky v Anglii přiletěli do naší výrobny v Ivančicích hned několikrát. Jejich přístup byl od začátku přátelský a uvolněný, měli zájem poznat všechny svářeče, kteří na konstrukcích pracovali,“ popisuje Nikola Gašníková start zakázky.

Tento rok byla firma Cotring pozvána japonskou společností do Anglie na jednání, které by mohlo otevřít dveře k rozšíření spolupráce. Při této příležitosti Cotring plánuje účast na veletrhu SUBCON 2016.

Zakázka pro belgickou společnost začala na veletrhu

Spolupráci v Belgii firma Cotring zahájila na veletrhu MTMS 2015, který je nejvýznamnějším odborným veletrhem průmyslových subdodávek v Beneluxu.

Cotring, odlučovač Lexington

„Obchodní zástupce CzechTrade v Belgii pro nás vytipoval a oslovil firmy, které odpovídaly našemu zadání. Když jsme dorazili na veletrh, měli jsme sjednanou schůzku nebo telekonferenci s pěti společnostmi. Všechny nás poté oslovily s poptávkou. Z jedné z nich se uskutečnila zakázka na výrobu nerezového zábradlí do nové stanice metra v Belgii,“ zmiňuje Nikola Gašníková.

„Nejtěžší na nových trzích pro nás bylo vytipovat potenciální zákazníky a navázat s nimi první kontakt. V tomto směru nám agentura CzechTrade velmi pomohla,“ uzavírá.

Doporučujeme