Dvojí kvalita potravin v EU se nelíbí ani obchodním řetězcům

13. 7. 2017 | Zdroj: EurActiv.cz

motiv článku - Dvojí kvalita potravin v EU se nelíbí ani obchodním řetězcům Dvojí kvalita potravin neznamená, že české obchody nabízejí horší zboží než německé. I obchodní řetězce však potvrzují, že Evropská unie by se měla zajímat nejen o bezpečnost potravin, ale také o jejich složení.

Průzkum ministerstva zemědělství dokázal, že v českých obchodech se prodávají potraviny s odlišným složením než v Německu či Rakousku, přestože mají stejný obal a název. Z celkem jednadvaceti produktů se shodovaly pouze tři. Neznamená to však, že v Česku se prodává méně kvalitní zboží.

„Cílem testu nebylo posouzení, které výrobky jsou více či méně kvalitní. To je totiž velmi subjektivní hodnocení,“ vysvětlil Jan Pivoňka z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT), která byla výzkumem pověřena.

Výsledky například ukázaly, že Nutella prodávaná v Německu je tmavší než ta v České republice. Může za to použití odlišného kakaového prášku nebo jeho jiné dávkování. Potraviny se lišily i v obsahu oleje. Příkladem jsou bramborové lupínky Lays, které v ČR obsahují palmový tuk, zatímco v Německu nikoli.

V Německu vepřové, v Česku kuřecí

Největší rozdíly jsou v masných výrobcích. „Zjistili jsme, že Tulip Luncheon meat z Německa obsahuje vepřové maso, zatímco v tom českém je drůbeží separát,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Druhým příkladem jsou rybí prsty Iglo, které v Česku obsahují o 13 % méně masa než ty v Německu. V tomto případě je však nutno dodat, že potraviny se mírně liší svým balením.

dvojí kvalita potravin

Zdroj: Prezentace VŠCHT k výsledkům průzkumu

Obchody i politici volají EU o pomoc

Podle Jurečky by měla problém řešit Evropská unie. Shoduje se na tom i s ostatními zeměmi Visegrádské skupiny. Podobný názor má i obchodní řetězec Kaufland, který iniciativu zemí V4 řešit rozdílnou kvalitu potravin vítá.

„Zatímco stávající evropská nařízení a směrnice upravují především bezpečnost potravin, složení výrobků je regulováno na různých úrovních,“ vysvětlila EurActivu mluvčí Kauflandu ČR Renata Maierlová. „Například u mléčných a masných výrobků podléhá výhradně národní legislativě jednotlivých států, složení výrobků je tak převážně na straně výrobců,“ dodala.

Na evropské úrovni se problematikou dvojí kvality potravin zabývá česká europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD, S&D), která podobnou studii nechala vypracovat již v roce 2012.

„Nechuť Evropské komise situaci řešit je nepřijatelná,“ prohlásila Sehnalová, podle které musí státy nadále tlačit na evropské instituce, aby se problémem začaly aktivně zajímat.

Maďarsko se například rozhodlo řešit dvojí kvalitu úpravou zákona o potravinách. Novela by nutila výrobce a distributory potravin, aby označili produkty, které jsou v Maďarsku prodávány s odlišným složením než v zahraničí, přestože mají stejný název a obal.

Tuzemské párky jsou šťavnatější, majonéza kvalitnější

Dvojí kvalitu potravin dlouhodobě sleduje také nezávislý časopis dTest zaměřený na srovnávání kvality produktů na trhu. Testy potravin z několika zemí provedl v loňském roce, kdy dosáhl podobných závěrů jako ministerstvo zemědělství.

Hodnotitelé se však zaměřili nejen na obsah, ale také na chuť výrobků. Uznali přitom, že ačkoli v českých obchodech mají některé potraviny méně procent masa, spotřebitelům mohou vyhovovat více.

„Německý vídeňský párek K-Classic obsahoval více masa a méně tuku než ten český, ale hodnotitelé přesto preferovali český párek kvůli jeho šťavnatosti,“ uvedla šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová. Podobné hodnocení udělil dTest i v případě rozdílu mezi toustovou šunkou prodávanou v Rakousku a v ČR.

dTest navíc upozornil, že některé výrobky prodávané v Česku mohou být kvalitnější a chutnější než třeba v Rakousku. V jejich testu dopadla lépe například tuzemská majonéza Clever, která obsahuje více tuku a vaječných žloutků než stejně balená majonéza v Rakousku.

Aneta Zachová, EurActiv.cz

Tisknout Vaše hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

+ Nový příspěvek