Enelex se v Estonsku osvědčil, má vyhlídky na další zakázky

Chvaletická společnost Enelex zabodovala v odvětví, které je pilířem estonské ekonomiky. Vyhrála zakázku na měření popelnatosti a výhřevnosti ropných břidlic pro státní energetický koncern Eesti Energia. Po prvním úspěchu má šanci získat další kontrakty.



Břidlice není uhlí a tak pro její spalování platí jiné zákonitosti. Česká firma Enelex tomu dokázala uzpůsobit speciální měřicí systém. A během loňského a letošního roku ho dodala estonskému gigantu Eesti Energia, který internetová Wikipedie označuje za světovou jedničku v získávání energie z ropných břidlic.

„Zakázka zahrnovala kompletní dodávku a montáž on-line měření popelnatosti a výhřevnosti břidlic. Její hodnota byla zhruba 85 tisíc eur,“ uvedl jednatel společnosti Libor Vacek. „Zaujali jsme provedením testu zdarma na jejich materiálu, který je proti běžnému uhlí odlišný. Standardně přitom my i naše konkurence měříme parametry uhlí,“ dodává Libor Vacek.

Zakázka se začala rýsovat už před více než dvěma lety. Podrobnosti spolupráce byly domluveny v roce 2014, když se Enelex účastnil společného českého stánku spoluorganizovaného agenturou CzechTrade na veletrhu Techindustry Riga. „Estonský zákazník neměl žádné zvláštní požadavky. Pouze nám později umožnil dálkový přístup pro případné kalibrace přístroje na základě zaslaných srovnávacích výsledků z jejich palivové laboratoře,“ vysvětlil Libor Vacek.

Na základě velmi dobře fungujícího systému připravuje Eesti Energia
tendr na další čtyři až šest kusů stejného on-line systému měření.

Na základě velmi dobře fungujícího systému připravuje Eesti Energia tendr na další čtyři až šest kusů stejného on-line systému měření. Mají být určeny pro další provozy koncernu a pro vybudování systému CQMS (Coal Quality Management System). „Dále nás oslovila také italská firma Meloni, která v Estonsku dokončuje výstavbu elektrárny. Poptává tři automatické vzorkovací linky paliva. Z toho dvě na vzorkování břidlic a jednu na vzorkování štěpků.“ Italská společnost se ozvala na základě doporučení od Eesti Energia. „Hodnota tohoto projektu by přesáhla milion eur,“ podotýká Libor Vacek.

Podle něj je výhodou i to, že s Estonci si mohou Češi v obchodu dobře vyhovovat. „Naši pobaltští obchodní partneři jsou velmi nakloněni české mentalitě. Dá se s nimi dobře komunikovat jak v angličtině, tak v ruštině. Jsou technicky na vysoké úrovni a rádi se s námi podělili o své zkušenosti s technikou používanou v energetice i při těžbě břidlic,“ uvedl podnikatel.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy deníku E15 a týdeníku Euro, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Tomáš Stingl.

• Teritorium: Estonsko | Evropa | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme