E15: ERÚ vypsal podporu pro obnovitelné zdroje energie

Česká televize v pondělí uvedla, že cenové rozhodnutí na výplatu podpory podepíše místo předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové, která je na dlouhodobé dovolené v zahraničí, místopředseda úřadu.

Energetický regulační úřad (ERÚ) vypsal podporu pro podporované a obnovitelné zdroje energie na příští rok, napsal deník E15. Má jít až o 42 miliard korun. Cenové rozhodnutí na výplatu podpory bylo podepsáno, uvedl podle E15 v tiskové zprávě bez bližších podrobností úřad. ERÚ tak rozhodl poté, co nařízení vlády o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů v pondělí vyšlo ve Sbírce zákonů.



Vitásková se od podzimu přela s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) i částí odborné veřejnosti kvůli tomu, že ERÚ v listopadu rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR pro příští rok podpora vyplacena nebude. Požadovala takzvanou notifikaci, tedy souhlas Evropské komise, že je podpora vydávána oprávněně. Většina producentů v ČR ji dlouhodobě nemá. Notifikaci by podle dřívějšího vyjádření ministra Mládka měli dostat zřejmě mezi únorem a dubnem příštího roku. Nakonec vláda před Vánocemi schválila nařízení o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů.

Rozhodnutí podepsáno

„Dne 29. prosince 2015 bylo podepsáno cenové rozhodnutí, kterým se stanovuje podpora pro podporované zdroje energie, jež mimo jiné stanovuje výši podpory pro podporované a obnovitelné zdroje energie, které byly dle platné licence uvedeny do provozu v letech 2006 až 2012 včetně a doposud podporu pobíraly,“ uvedl úřad.

Cenové rozhodnutí bude vydáno prostřednictvím portálu veřejné správy v Energetickém regulačním věstníku a následně zveřejněno na webových stránkách ERÚ. Vláda nařízení o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů schválila minulý týden. Materiál měl Energetickému regulačnímu úřadu umožnit vypsat podporu pro většinu výrobců energie z obnovitelných zdrojů pro příští rok.

V pracovní verzi cenového rozhodnutí, kterou ERÚ zveřejnil minulý týden, úřad počítal s tím, že vypíše podporu pro existující zdroje. „Pracujeme s tím, že Evropská komise skutečně tu podporu posuzuje jako existující, jak tvrdí ministerstvo průmyslu a obchodu. My ale ty informace nemáme,“ uvedl minulou středu mluvčí úřadu Jiří Chvojka.

Vláda se už jednou situací kolem výplaty podpory OZE na příští rok zabývala, 2. prosince schválila vládní usnesení, které mělo výplatu umožnit. ERÚ to ale tehdy odmítl učinit s tím, že materiál situaci vůbec neřeší.

Výběr informací kolem sporu ERÚ o podporu obnovitelných zdrojů

  • Podpora obnovitelných zdrojů energie a zejména solárních elektráren, postavených v období boomu (2009 až 2010), je dlouhodobě důvodem kontroverzí. Kvůli kombinaci příslibu velmi příznivých výkupních cen a poklesu cen fotovoltaických panelů totiž v roce 2010 výrazně vzrostl počet solárních elektráren. Ještě v lednu toho roku činil jejich instalovaný výkon 463 megawattů, v listopadu překročil tisíc megawattů a koncem prosince 2010 už měly elektrárny výkon 1650 megawattů. Boom solárních elektráren vedl k razantnímu zvýšení sumy na podporu obnovitelných zdrojů.
  • Předsedkyně ERÚ Alena Vitasková se od podzimu přela s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) i částí odborné veřejnosti kvůli tomu, že ERÚ v listopadu rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR nebude pro příští rok vyplacena podpora (celkem až 42 miliard korun). Peníze neměly dostat solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu, které dosud neschválila Evropská komise.
  • ERÚ tvrdil, že by vypsáním podpory překročil zákon. Notifikaci nemají podle ERÚ zdroje spuštěné mezi lety 2006 a 2012 a ty, které budou spuštěny od začátku roku 2016. Postoj úřadu a Vitáskové Mládek od začátku odmítal, podle něj problémy s notifikací existovaly již loni i předloni a ERÚ podporu vypsal. Podle ministerstva průmyslu je navíc Evropská komise o podpoře dlouhodobě informována a notifikace by měla být dokončena na jaře 2016.
  • Vitásková a Mládek o problému jednali 25. listopadu s prezidentem Milošem Zemanem. Dokonce se spekulovalo o možném odvolání Vitáskové, což je v pravomoci prezidenta. Zeman podle Vitáskové na schůzce řekl, že její odvolání nepřichází v úvahu a že o tom nikdo neuvažoval. Mládek tehdy uvedl, že dotování obnovitelných zdrojů energie na začátku prosince projedná vláda, která by měla vyjádřit souhlas s vyhlášením podpory.
  • Vláda 2. prosince schválila usnesení o podpoře obnovitelných zdrojů uvedených do provozu před začátkem roku 2013. ERÚ ovšem v reakci uvedl, že nevypíše cenové rozhodnutí týkající se výplaty podpory a že usnesení vlády situaci vůbec neřeší. Mládka prohlásil, že se řešení pro vyplacení podpory každopádně najde, a pokud nezmění názor šéfka ERÚ, vláda se k tomu vrátí v lednu. Vitásková ještě 6. prosince v televizi řekla, že ERÚ podporu nevypíše, dokud ji neschválí EK.
  • Kabinet schválil nařízení o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů v pondělí 21. prosince. Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka uvedl, že úřad si musí přijaté nařízení nejprve podrobně zanalyzovat. Před dvěma týdny, 16. prosince, ovšem Chvojka o pracovní verzi nařízení prohlásil, že je podle úřadu protiústavní a ERÚ se podle něj po případném přijetí dokumentu vládou pravděpodobně obrátí na Evropskou komisi.
  • Minulý týden Energetický regulační úřad oznámil, že připravil pracovní verzi cenového rozhodnutí, ve které počítá s podporou pro existující zdroje obnovitelné energie. S jeho vydáním čekal na to, než vládní nařízení vyjde ve Sbírce zákonu, což se stalo v pondělí. Cenové rozhodnutí na výplatu podpory podepsal Energetický regulační úřad v úterý 29. 12. 2015.


Převzato z portálu e15.cz

• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme