Výhody pro občany a spotřebitele

Součást článku Euro a Česká republika. Co přinese společná evropská měna občanům a spotřebitelům v České republice.



Euro přináší občanům a spotřebitelům následující výhody:

Pohodlnější a levnější cestování

Při služební cestě do zahraničí a na dovolenou již nebude nutné pokaždé měnit peníze. To uspoří nejen čas při hledání směnárny s nejvýhodnějším kurzem, ale i poplatky za výměnu peněz. Pohodlnější bude i nakupování, neboť naší občasné budou dobře obeznámeni s eurovými bankovkami a mincemi z každodenního používání eura v domácí ekonomice. Odpadne riziko, že v cizí zemi budeme napálení podvodníky, kteří nám vnutí falešné peníze.

Lidé tuto výhodu pociťují ve velké míře již dnes, kdy jednotná evropská měna je zákonným platidlem v patnácti státech Evropské unie (Belgie, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Lucembursko, Malta, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovinsko, Španělsko) a eurem se dá platit i v dalších zemích (Černá Hora, Chorvatsko). Navíc euro je přijímáno prakticky všude na světě, což se nedá říci o české koruně.

Stabilnější a snadno porovnatelné ceny

Při nákupech v zahraničí se každý bude snadněji a rychleji orientovat v cenách. Jednotná měna umožňuje jednoduše si porovnat cenu za konkrétní zboží doma a v zahraničí, protože bude vyjádřena ve stejné měnové jednotce. Nikdo se již nebude muset zdržovat nepohodlným přepočítáváním z jedné měny na druhou. Snazší porovnatelnost cen zvyšuje konkurenční tlak, což spotřebitelům přináší dlouhodobé výhody ve formě nižších cen, vyšší kvality a pestřejší nabídky zboží a služeb.

Levnější půjčky

Evropská centrální banka udržuje inflaci na nízké úrovni, což se odráží v nízkých hladinách úrokových sazeb. Lidé tak mohou mít relativně snadný a levný přístup k půjčkám, pokud se ovšem jen v rozumné míře zadlužují.

Převzato z webu Národní koordinační skupiny pro zavedení eura v ČR www.zavedenieura.cz.

Doporučujeme