Evropská komise sníží počet regulovaných trhů s telekomunikacemi

V EU došlo k poklesu hlasových služeb na pevných linkách, protože zákazníci začali využívat alternativní řešení, jako je například hlasová komunikace přes internet nebo mobilní volání.



Evropská komise se dnes po dohodě s členskými státy rozhodla zrušit regulaci dvou evropských telekomunikačních trhů a dva další s ohledem na vývoj trhu a technologií nově definovat. Rozhodnutí je platné okamžitě.

Od regulace byl osvobozeny tyto dva trhy:

  • trh maloobchodního přístupu k pevné síti a
  • velkoobchodní trh původu volání v pevném místě.

Komise rovněž nově vymezí dva širokopásmové trhy tak, aby snížila regulační zátěž na nezbytné minimum nutné pro konkurenceschopný širokopásmový přístup a investice. Komise věnuje větší pozornost specifickým potřebám uživatelů z podnikatelského sektoru, aby zajistila konkurenceschopné připojení, které by mohlo podpořit růst v celé ekonomice.

Místopředsedkyně Komise Neelie Kroesová k tomu uvedla: „Jsem velmi ráda, že mohu oznámit omezení byrokracie v oblasti telekomunikací. Je to výsledek silnější hospodářské soutěže na telekomunikačních trzích, díky čemuž jsme zase o krok blíže k opravdu propojenému kontinentu.“

Proč byly trhy pevných telekomunikačních služeb liberalizovány?

Jelikož zákazníci začali využívat alternativní řešení, jako jsou služby VoIP (hlasová komunikace přes internet) nebo mobilní volání, ale také alternativní poskytovatele, například poskytovatele služeb „over-the-top“ (OTT), došlo k poklesu objemu volání v pevné síti. Zákazníci, kteří pevnou linku stále používají, si navíc dnes mohou pořídit pevný přístup přes řadu různých platforem, jako jsou tradiční telefonní sítě, optické nebo kabelové sítě, ale také od alternativních operátorů, kteří nabízejí širokopásmové připojení a hlasové služby prostřednictvím zpřístupněných účastnických vedení. Konkurence se tak zvýšila.

Proč jsou některé trhy nadále regulovány?

Protože u některých telekomunikačních trhů i nadále existují velmi vysoké překážky pro vstup na trh a je nepravděpodobné, že zde v dohledné době vznikne konkurence. Doporučení nově vymezuje hranice trhů se širokopásmovým připojením, které sestávají z velkoobchodních produktů nezbytných k poskytování maloobchodních širokopásmových služeb. Nová pravidla uznávají, že „produkty virtuálního přístupu“ lze považovat za náhradu fyzického zpřístupnění, jestliže splňují určitá kritéria.

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme