Evropský byznys chce pokračovat v jednání o TTIP

Podle prezidentky BusinessEurope Emmy Marcegaglia je TTIP jedním z nejlepších prostředků, jak podpořit růst ekonomiky a nová pracovní místa.



Evropské zaměstnavatelské svazy a asociace sdružené v Konfederaci evropského podnikání (BusinessEurope) požadují pokračování rozhovorů ohledně Transatlantické obchodní a investiční dohody (TTIP) mezi Evropskou unií a Spojenými státy.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), který je členem BusinessEurope, podporuje pokračování jednání podle tiskového mluvčího Milana Mostýna s tím, že „pokud by TTIP byl odsouzen k nezdaru, znamenalo by to podkopání důvěry ve vyjednávací schopnost EU“. Jak také uvedl SP ČR, podle aktuální studie by TTIP mohl pomoci zejména s necelními bariérami.

„Od začátku jsme předpokládali těžká vyjednávání, ale potřebujeme silný politický závazek EU i USA, že dosáhneme dohody. Potřebujeme podpořit růst ekonomiky a nová pracovní místa a TTIP je jedním z nejlepší prostředků, jak toho dosáhnout,“ uvedla prezidentka BusinessEurope Emma Marcegaglia.

BusinessEurope, sdružující 40 národních svazů a asociací včetně SP ČR, vydal dnes prohlášení podporující TTIP. Reagoval tak na vyjádření německého vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriela, podle něhož jednání v podstatě zkrachovala a na hrozbu Francie, že chce v září zastavit vyjednávání.

Tisková zpráva BusinessEurope je k dispozici zde.

Doporučujeme