EXPO: Český pavilon je magnetem. Pro návštěvníky i byznysové partnery

Český pavilon na výstavě EXPO Astana 2017 překonává očekávání. Navštívilo ho už téměř 450 tisíc lidí. Exponáty zaujaly kazašskou vládu a zástupce tamních firem.



Návštěvnost českého pavilonu na mezinárodní specializované výstavě EXPO 2017 v Astaně zlomila v minulých dnech hned několik rekordů. V neděli 27. srpna padlo denní maximum, branami české expozice prošlo 17 382 lidí.

Host s pořadovým číslem 400 000 se dostavil o týden později, v sobotu 2. září. Stal se jim etnický Rus žijící v Kazachstánu, který je povoláním technikem leteckých a pozemních řídících systému, Sergej Kuzmin.

Zaujalo ho letadlo na elektrický pohon, které patří mezi dominanty české expozice. „Do Astany jsem přijel speciálně na EXPO. Jsem přesvědčen, že výstava s tématem Energie budoucnosti má svůj hluboký smysl, protože přírodní energetické zdroje docházejí a je potřeba hledat nové. Česká expozice mi přijde moderní a zajímavá svými exponáty,“ řekl.

Každý osmý host EXPO míří za Čechy

Pamětní diplom spolu s dary předalo Kuzminovi vedení pavilonu na čele s komisařem Janem Krsem. „Čtyři sta tisíc návštěvníků je číslo, o kterém jsme na začátku ani nesnili, ale stalo se realitou. Navštíví nás prakticky každý osmý host EXPO. Očekáváme, že do konce výstavy si prohlédne náš stánek pul milionů návštěvníků. Těší nás rovněž pochvalné poznámky ze strany významných zahraničních hostů, že jsme v rámci našeho motta Důmyslnost řešení asi nejvíce ze všech národních expozic pochopili ducha EXPO,“ uvedl Jan Krs.

Rekordním z pohledu návštěvnosti se stal celý týden od 28. srpna do 3. září. Českou přehlídku technologií zhlédlo celkem 75 593 příchozích. Právě 3. září slavilo EXPO Astana absolutní rekord denní návštěvnosti, výstavu navštívilo 75 tisíc lidí.

Celkově se návštěvnost českého pavilonu vyšplhala na téměř 445 tisíc hostů. Celá mezinárodní výstava, kde se představuje 115 zemí, přivítala tři a půl milionů návštěvníků. Očekávání organizátorů přitom byla skromnější – původně počítali se zhruba dvěma miliony hostí. Tato hranice padla 4. srpna, více jak měsíc před skončením akce.

František Kočí, tiskový mluvčí komisaře, srovnal dobré výsledky návštěvnosti českého pavilonu s čísly u sousedů: „Slovensko má 270 tisíc, Polsko je na 212 tisících, Lotyšsko má 155 tisíc, Švýcarsko 215 tisíc a Rusko 700 tisíc. Rusko doháníme, přestože po prvních třech týdnech jsme měli asi 30 procent jejich návštěvnosti. Nyní je to téměř 60 procent,“ sdělil Kočí.

Exponáty v hledáčku vlády

Český pavilon je také v hledáčku kazašské vlády. Modelová linka firmy Hedviga pro výrobu elektrické energie a tepla ekologicky šetrným pomalým termickým rozkladem komunálního odpadu, která je zde k vidění, zaujala odborníky natolik, že si ji kazašská strana vybrala společně s elektrobusem Škody Electric mezi projekty, na nichž by chtěla spolupracovat.

„Hned dva české exponáty se tak dostaly mezi několik málo projektů z celého EXPO, které chtějí Kazaši dále rozvíjet. Jsem rád, že naše angažmá na EXPO je nejen hodnoceno velmi pozitivně, ale přináší českým firmám i konkrétní výsledky,“ sdělil ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, který v srpnu navštívil český pavilon na EXPO podruhé.

Český ministr zavítal v srpnu do českého pavilonu EXPO s podnikatelskou misí, jež zastupovala 27 tuzemských firem.

Podnikatelská mise v Astaně vyvrcholila uspořádáním česko-kazašského podnikatelského fóra se 130 hosty. Akci uvedl šéf českého rezortu spolu s tamním náměstkem ministra energetiky Bakytžanem Džaksalievem.

Po skončení konference se uskutečnila jednání mezi firmami, o něž měli Kazaši rovněž velký zájem. Dostavilo se téměř 100 zástupců tamních podniků.

Anna Uljačenko

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí

Doporučujeme