Exportní cena DHL UniCredit podvacáté ocenila české exportéry

Vítězové 20. ročníku soutěže Exportní cena DHL UniCredit pod záštitou agentury CzechTrade pro rok 2017 jsou známi. Ocenění si převzaly firmy v kategoriích Malá společnost, Středně velká společnost, Globální exportér a Exportér teritoria, kterým pro letošní rok byly trhy USA a Kanady. Agentura CzechTrade ocenila svého nejúspěšnějšího klienta a nejzajímavější exportní příběh.

Do jubilejního ročníku se přihlásilo 171 firem, z toho 155 jich splnilo kritéria soutěže. „Silná exportní orientace České republiky přímo vybízí k analýze firem, pro které je vývoz významným zdrojem příjmů. Mezi exportéry je mnoho velmi kvalitních společností, které si zaslouží vyzdvihnout a ocenit, a my jsme rádi, že jako odborný garant můžeme být při tom,“ konstatuje Pavel Finger, místopředseda představenstva společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

„Od doby, kdy jsme vyhlásili první ročník Exportní ceny DHL UniCredit uplynulo už dlouhých 20 let, během kterých se výrazně změnila nejen česká ekonomika a export, ale řadou změn prošla také naše soutěž i její první vítězové. Mnohdy jsou to firmy, které přerostly rozsah Exportní ceny, a z původně malých začínajících podniků jsou dnes úspěšní exportéři, kteří předávají své zkušenosti na našich exportních setkáních. Velmi mě těší, že i letošní jubilejní ročník přilákal rekordní počet malých a středních exportérů a opět tak překonal ten minulý. Věřím, že i s letošními vítězi se za několik let znovu setkáme a budou to právě tyto firmy, které se s námi podělí o své obchodní úspěchy na poli českého exportu,“ říká Luděk Drnec, obchodní ředitel DHL Express pro střední Evropu.

Info o aktuálním ročníku Exportní ceny

První místo v kategorii Malá společnost obsadil přední distributor vysoce kvalitních a zdravých doplňků stravy společnost Isoline trade. Za ním se umístila společnost Matapo, která se zabývá výrobou mobilních telefonů BlindShell pro nevidomé. Třetí příčka v této kategorii náleží společnosti Monkey Brothers s.r.o., jež se věnuje výrobě čistě přírodních energetických tyčinek a nápojů pod značkou Chimpanzee.

Prvenství v kategorii Středně velká společnost získala Inekon Group, která je nejen výrobcem tramvají, ale věnuje se také vývozu investičních celků a průmyslových zařízení. Druhé místo si připsal výrobce kancelářských příčkových systémů firma Liko-S. Třetí příčku obsadila T-CZ, věnující se výrobě radiolokační a radiokomunikační techniky.

Exportérem teritoria, kterým je pro letošní ročník oblast Kanady a Spojených států amerických, se stala světoznámá kosmetická společnost Dermacol. Cenu pro Globálního exportéra si odnesla společnost Monkey Brothers, která uspěla i v kategorii Malá společnost.

Kanada zatím zaostává za možnostmi

„I přes růst zaznamenaný v posledních letech se Kanada podílí na celkovém objemu českého exportu jen necelými 0,2 procenty. Mezi nejvýznamnější zboží, které Česká republika vyvážela do Kanady v loňském roce, patřily zejména kolejnice, součástky motorových vozidel a součásti elektrických obvodů. Velkou příležitostí je schválená obchodní smlouva CETA, která českým exportérům v budoucnu může otevřít bránu do druhé nejrozlehlejší země na světě. Zjednoduší-li se obchodování, tak se pro tuzemské exportéry otevře zajímavý trh s obrovskou kupní silou. Kanadu stojí za to více prozkoumat a využít potenciál, který českému vývozu tato země nabízí,“ vysvětluje Jiří Flégl, manažer strukturovaného a exportního financování UniCredit Bank.

Ocenění v kategorii „Nejúspěšnější klient CzechTrade“ získala strojírenská společnost TOSHULIN, a.s., která působí na trhu obráběcích strojů. „S firmou TOSHULIN začala naše agentura spolupracovat v roce 2010. Od té doby se jí podařilo díky usilovné práci a trpělivosti uskutečnit několik úspěšných vývozů, například pro středoasijského výrobce železničních kol R.W.S.Wheelset. V šedesáti zemích světa už společnost prodala přes 13 500 obráběcích strojů,“ říká Radomil Doležal, generální ředitel agentury CzechTrade.

V druhé kategorii s názvem „Exportní příběh roku“, jejímž patronem je také CzechTrade, nejvíce zaujala společnost F AIR, spol. s r.o. Tato firma se postupem času stala největší leteckou školou v regionu střední Evropy. „Firmě F AIR se po mnohaletém úsilí podařilo získat certifikát pro výcvik pilotů pro čínské aerolinie, díky čemuž se stala leteckou školou globálního formátu. Za tímto úspěchem stojí nesporně i dlouhodobá podpora a propagace českého leteckého sektoru ze strany naší zahraniční kanceláře v čínském Chengdu,“ dodává Doležal. 

Soutěž Exportní cena DHL UniCredit založila v roce 1997 logistická společnost DHL Express CZ s cílem motivovat vývozce dobývat zahraniční trhy a získávat nová odbytiště pro své produkty. Od jejího počátku je soutěž pořádána pod záštitou vládní agentury CzechTrade. Generálním partnerem projektu je UniCredit Bank. Odborným garantem soutěže je společnost CRIF – Czech Credit Bureau. Pořadatelem je Agentura Helas, která organizuje a produkuje Exportní cenu DHL UniCredit pod záštitou CzechTrade již 10 let.

Polovina firem plánuje nové exportní trhy

„Dlouhodobou snahou Agentury Helas je vytvoření široké podnikatelské platformy s přidanou hodnotou komunikace, vzájemné podpory a širokého spektra podnikatelských benefitů. Při jejím budování vycházíme z podnětů, které nám poskytují sami podnikatelé prostřednictvím našich vlastních průzkumů. V letošním roce nás zaujalo, že 58 % finalistů projektu Exportní cena DHL UniCredit tvoří rodinné firmy, až 62 % exportérů trápí nesnadné hledání nových zaměstnanců, více jak polovina firem (51 %) se pak připravuje vstoupit se svými produkty či službami na nový trh. Celkem 14 % vývozců také uvažuje o distribuci produktů do zahraničí prostřednictvím vlastních e-shopů. Exportéři se až ze 47 % snaží zvýšit svoji efektivitu pomocí moderních technologií a přes 85 % firem pracuje nejenom z kanceláře,“ říká Helena Kohoutová, zakladatelka Agentury Helas.

Do Exportní ceny DHL UniCredit pod záštitou CzechTrade se mohou přihlásit vývozci, kteří splňují podmínky vlastnictví a hranici minimálního vývozu. Základní hodnocení vývozců vychází z indexu vypočítaného jako násobek meziročního růstu exportu (rok 2015 a rok 2016) a podílu exportu na obratu firmy. Na základě získaných výsledků jsou společnosti rozděleny do kategorií a je určeno jejich konečné pořadí v soutěži. Soutěže se mohou zúčastnit společnosti se sídlem v České republice, které vznikly před 1. lednem 2015. Obrat firmy je zařazujícím kritériem pro stanovení, ve které kategorii firma bude soutěžit.

„O tom, že největší  českou tradiční exportní destinací jsou a nadále zůstanou země EU, převážně Německo, není pochyb. Avšak nás těší, že exportéři pochopili, že k těmto tradičním zemím je v dnešní turbulentní době nutné navázat kontakt i se vzdálenějšími zeměmi a diverzifikovat exportní politiku firmy. Jen tak lze docílit větší konkurenceschopnosti a zvětšení hodnoty firmy. Letošní ukončení kurzového závazku ČNB bylo pro české exportéry zlomovým aktem, kdy se budou muset vrátit k zajišťování krátkodobých kursových rizik, což v minulých letech nebylo potřeba. To se však promítne až v dalších letech, “ konstatuje Petr Šíma, partner poradenské firmy NSG Morison a partner NSG Export Agency.

Přehled výsledků 20. ročníku Exportní ceny DHL UniCredit podle kategorií:

Středně velká společnost
1. místo – INEKON Group, a. s.
2. místo – LIKO-S, a. s.
3. místo – T-CZ, a. s.

Exportér teritoria – Kanada, USA
Dermacol, a.s.

Nejúspěšnější klient CzechTrade
TOSHULIN, a.s.

Malá společnost
1. místo – ISOLINE trade, s.r.o.
2. místo – MATAPO s. r. o. (BlindShell)
3. místo – Monkey Brothers s. r. o. (Chimpanzee)

Globální exportér
Monkey Brothers s. r. o. (Chimpanzee)

Exportní příběh roku CzechTrade
F AIR s.r.o.

 

Medailonky vítězných firem

Více informací o soutěži včetně kritérií soutěže a podrobností k hodnoceným kategoriím naleznete na oficiálním webu soutěže www.exportnicena.cz.

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme