FAQ – Změny v pojištění při zřizování živnosti

Začínám podnikat a nejsem si jist, kde všude mám nahlásit změny související s placením pojištění. Zajímalo by mě, kam se mohu obrátit pro podrobnější informace.

Bezprostředně poté, co obdržíte živnostenské oprávnění, je nutná registrace na finančním úřadě. Na Centrálním registračním místě (CRM) se ujistěte, co všechno probíhá souběžně s registrací do živnostenského rejstříku automaticky, a na jaké úřady naopak musíte zajít osobně. Související informace najdete v článku Start podnikání a jednání s úřady.

Vzhledem k tomu, že budete začínat s podnikáním, tak se na vás v prvním roce budou vztahovat minimální sazby zdravotního a sociálního pojištění (až v dalších letech budou měsíční platby odvozeny od výše vašeho příjmu). Jejich konkrétní výši hledejte na internetových stránkách České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Užitečné informace najdete také na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), které vydává i specializované noviny Práce a sociální politika (archiv je dostupný na adrese www.mpsv.cz/cs/3645).

Můžete také kontaktovat call centrum ministerstva, nebo některý z konkrétních odborů MPSV. Souběžně s tím se nabízí možnost kontaktovat vám příslušnou pobočku ČSSZ, případně se můžete obrátit na tamní informační kancelář.

Potřebujete dále poradit?

Vybrané právní postupy a povinnosti podnikatele jsou popsány ve více než 50 průvodcích rubriky Právní průvodce. Podrobné návody pro zahájení podnikatelské činnosti v různých oborech jsou prezentovány v rubrice Zahájení podnikatelské činnosti.

Pokud jste odpovědi na své otázky nenašli v našich článcích ani v diskusích našich uživatelů, položte bezplatně svůj dotaz pracovníkům Jednotných kontaktních míst (JKM). Účelem JKM je poskytovat veškeré informace potřebné k zahájení podnikání v ČR a dalších státech EU a EHP. Pomohou však i v oblasti ochrany spotřebitele nebo v případě sporů s úřady jiného členského státu EU. Více k činnosti JKM.

Dotazy týkající se problematiky exportu Vám bezplatně zodpovědí pracovníci Zelené linky pro export MPO. Telefonické dotazy vyřizuje Zelená linka pro export bezplatně na tel. čísle 800 133 331 v pracovní dny od 9 do 17 hodin nebo na emailové adrese: export@mpo.cz.

Pokud chcete s dotazem kontaktovat redakci portálu BusinessInfo.cz, ujistěte se prosím, zda obdobný dotaz nebyl již na Businessinfo.cz řešen. V opačném případě zašlete svůj dotaz na adresu faq@businessinfo.cz a vyčkejte na jeho bezplatné zodpovězení.

O FAQ

Portál BusinessInfo.cz je zaměřen na obecnou informační podporu podnikání. Úkolem redakce portálu je usnadňovat orientaci. Redakce portálu BusinessInfo.cz nemá oprávnění poskytovat specializované poradenské služby. V souladu se zaměřením portálu BusinessInfo.cz na obecnou informační podporu vám redakce může doporučit relevantní informační zdroje.

Doporučujeme