Firmy si začínají samy vzdělávat své zaměstnance, s potřebnou kvalifikací jich ze škol odchází málo

České firmy dlouhodobě kritizují stát, protože podle nich nedokáže zajistit pro tuzemské strojírenské společnosti dostatek kvalitních absolventů technických škol. Některé z nich však vyslyšely rady odborníků a přestaly se na vládu spoléhat.



Hospodářská krize v České republice už podle statistik zaměstnanosti odezněla. Nezaměstnanost se v červnu snížila na 6,2 procenta z květnových 6,4 a z dubnových 6,7 procenta. Bez práce bylo 465 689 lidí, což je nejméně od června 2009. Volných míst je 92 701, to je naopak nejvíce od prosince 2008.

Loni v červnu byla míra nezaměstnanosti 7,4 procenta a volných pracovních míst bylo téměř o polovinu méně než nyní. V některých místech roste počet volných pracovních míst rychle. Například na jihu Moravy je jich dvakrát více než loni. Nabírat chce přitom ještě tchajwanská společnost HTC, řádově má jít o stovky míst. Podle odborníků je ale schopných dělníků nedostatek.

Je složité najít zkušeného kandidáta s požadovanou praxí, jelikož jeho současný zaměstnavatel si je často vědom, jak je pro firmu důležitý,“ vysvětlila Gabriela Kodenková z personální agentury Talentica. Podle ní aktuálně existuje jasný převis nabídek práce nad počtem kvalifikovaných uchazečů.

Právě proto je obtížné sehnat pracovníky do technických oborů, o které je dlouhodobě nízký zájem i mezi studenty středních a vysokých škol. „Z mého pohledu jsou kandidáti mnohem opatrnější. Pokud nemají ve stávající práci závažný problém, nejsou ochotni ji měnit za každou cenu a stále častěji hledají jistotu před nejistotou,“ upřesnila Gabriela Kodenková.

Podle statistik personálních agentur vloni vzrostl například zájem českých firem o elektrotechniky a elektroinženýry o 25 procent, v případě techniků ve strojírenství ještě o procento více. Tato místa se však často nedaří obsazovat. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto vyhlásilo rok 2015 Rokem průmyslu a technického vzdělávání.

Pro firmy je jednou z cest, jak získat potřebné zaměstnance, jejich vzdělávání. Nedostatek kvalifikovaných pracovníků pociťuje např. strojírenský koncern ZKL, který vyrábí valivá ložiska. Podle vedoucí personálního oddělení společnosti Lady Heydové koncernu chybí CNC programátoři a operátoři, technologové, projektoví manažeři, kvalifikovaní nástrojáři nebo elektrikáři.

Spolupráce s učilišti

„Situaci řešíme spoluprací s učilišti, personálními agenturami a úřady práce,“ uvedla Lada Heydová. Koncern má v současnosti tři výrobní závody – v Brně, Hanušovicích a Klášterci nad Ohří. Do dvou posledně jmenovaných přitom někteří lidé za prací dojíždějí i 50 kilometrů.

Ze vzdálených míst, například ze Slovenska, hledá zaměstnance výrobce výtahů a eskalátorů Otis, který má v ČR výrobní základnu v Břeclavi. „Od konce roku 2013 nabíráme nové zaměstnance v podstatě do všech pozic. Jednalo se zejména o konstruktéry, vývojové konstruktéry, procesní inženýry, technology, pracovníky kvality, mistry, nákupčí a výrobní dělníky,“ sdělila personální ředitelka Otisu Olga Zápecová.

Společnost se potýká především s nedostatkem technicky vzdělaných kandidátů, zejména strojních konstruktérů a pozic jako je zámečník, strojní mechanik apod. „Na pozice, kde je požadováno vzdělání v oboru zámečník nebo podobném oboru, máme stále nedostatek kandidátů,“ dodala Olga Zápecová.

Strojírenská firma zaškoluje tesaře i zedníky

Proto firma musela přistoupit k doškolování zájemců, kteří mají vzdělání v úplně jiném oboru. Do továrny na eskalátory tak nastoupili například původně tesaři nebo zedníci. Podle Olgy Zápecové střední průmyslové školy produkují absolventy v oblasti IT a logistiky, ale techniků je velmi málo. „Absolventi také často neumí pracovat s kreslícími programy, které jsou pro práci konstruktéra nezbytné,“ dodala Zápecová.

Své zaměstnance si sama zaškoluje také nábytkářská společnost Art Style. Nejlepší zkušenosti má s pracovníky, kteří již k truhlařině „přičichli“ doma, protože v rodině mají šikovného kutila, který umí pracovat se dřevem. Bez nich by nebyla schopna nabírat nové zaměstnance, s absolventy učilišť z oboru má totiž ty nejhorší zkušenosti. „Kluci po vyučení přijdou a neumí nic,“  vysvětluje zakladatel a majitel firmy Jan Bilý.

Firmy jako Škoda Auto nebo Bosch se snaží vzbudit zájem o technické vzdělání již u školních dětí. Podporují proto nápad, aby se do škol dostávala klasická česká stavebnice Merkur. „Děti ztrácejí představivost a technickou zručnost. Pokud nic nezměníme, nezůstane tu nikdo, kdo by uměl zacházet se stroji,“ říká Jaromír Kříž, majitele společnosti Merkur toys .

Prostor pro zapojení firem do zaškolování budoucích zaměstnanců dává také projekt Ministerstva práce a sociálních věcí Stáže ve firmách. Do něj se od loňského listopadu zapojilo na pět stovek zájemců, v uplynulých dvou letech projektem prošlo na dva a půl tisíce lidí. „Právě projekty jako Stáže ve firmách mohou řadě lidem pomoci bojovat proti jejich znevýhodnění na trhu práce,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

„Projekt se primárně zaměřuje na podporu osob starších 50 let a osob s nízkou kvalifikací. Obnovení pracovních návyků, získání praxe či poznání aktuálních trendů v daném oboru pomáhá těmto ohroženým skupinám zvýšit jejich konkurenceschopnost a uplatnitelnost na trhu práce,“ řekl Miroslav Procházka, pověřený vedením Fondu dalšího vzdělávání (FDV).

Zároveň se ale někteří odborníci na vzdělávání staví proti jednostrannému zaměření českého školství na technické obory. Průmyslové podniky by se podle něj měly zaměřit na to, aby si pracovníky pro požadované kvalifikace vzdělávaly samy. Podobně, jako to předvedly společnosti ZKL nebo Otis.

Dalibor Dostál

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme