HK ČR: Rekordní počet neobsazených pracovních míst poškodí ekonomiku

Podle dat Hospodářské komory chybí zaměstnavatelům již minimálně 300 tisíc zaměstnanců. Jen státní kasa tratí přes 80 miliard korun na daních a odvodech, tvrdí komora.



Kdyby se zaměstnavatelům podařilo obsadit v současnosti všechna volná pracovní místa, jen na odvodech zaměstnanců a zaměstnavatelů a dani ze mzdy by si státní kasa polepšila o více než 67 miliard korun a o dalších více než 17 miliard na nepřímých daních, jako je DPH. Za dvouleté inkaso těchto peněz by ČR postavila se zapojením evropské dotace novou vysokorychlostní železnici mezi Prahou a Brnem, vyplývá z analýzy Hospodářské komory.

Přičte-li se spotřeba zaměstnanců i to, že by firmy díky nim mohly přijímat více zakázek, odhaduje komora, že by česká ekonomika rostla mnohem rychleji než na letos avizovanými 3,5 až 4 procenty. Nedostatek lidí už dopadá na téměř každého zaměstnavatele v zemi. V České republice je 280 tisíc zaměstnavatelů, v průměru tak v každé jedné firmě chybí více než jedna pracovní síla.

Vážné problémy, kvůli kterým některé podniky začaly omezovat výrobu, jsou patrné v oblastech s průmyslovými zónami. Do průmyslových zón přitom letos míří další desítky zahraničních firem, které se chystají zaměstnat tisíce dalších lidí. Na Prostějovsku vznikne nový závod pro automotive výrobu, převážně strojírenské firmy by chtěly otevřít závody v chystané průmyslové zóně v Týně nad Vltavou, rozšíření výroby se chystá i v poličské průmyslové zóně. V Holešově ve Zlínském kraji vznikne závod na zpracování potravin.

Predátorské praktiky v přetahování lidí

Hospodářská komora také zaznamenává zvýšený výskyt predátorských praktik při přetahování zaměstnanců. Objevují se případy, kdy se zaměstnanci nechají přeplatit a přejdou k jinému zaměstnavateli, aniž by u toho prvního podali výpověď, což způsobuje firmám potíže.

Zejména ze západní části země odčerpává pracovníky tuzemskému soukromému sektoru Německo, které se rovněž potýká s rekordním počtem volných míst. Konkurentem soukromé sféry je také veřejný sektor. Stát jen za 5 let vysál z trhu práce 30 tisíc lidí.

Zaměstnavatelé podle komory postrádají nejméně o 40 tisíc lidí více, než nyní uvedl Úřad práce. Podle mínění řady zaměstnavatelů jsou totiž kvůli vysoké poptávce o pracovníky a neochotě lidí evidovaných na úřadech vůbec pracovat možnosti využít tento kontingent vyčerpané. Inzeráty s nabídkami zaměstnání proto vyvěšují rovnou na pracovních portálech nebo angažují speciální HR agentury. A nejedná se jen o manažerské pozice na různých úrovních.

Míří k nám i lidé ze Západu

Firmy také žádají o zahraniční pracovníky. Hospodářská komora díky Režimu Ukrajina zajistila od srpna 2016 firmám asi 15 tisíc kvalifikovaných pracovních sil z Ukrajiny. O Ukrajince nyní žádá asi 2000 firem měsíčně. HK ČR nedávno začala vyřizovat žádosti firem také z Filipín a Mongolska. Ani to ale českým podnikům nestačí.

Podle informací členů Hospodářské komory do České republiky míří čím dál více cizinců i ze zemí Evropské unie, a to i ze starých členských států. Nepočítáme-li takřka „domácí“ Slováky, nejčastěji jde o občany Španělska, Řecka a Itálie, tedy zemí, které se potýkají s vysokou mírou nezaměstnanosti. Zpravidla nastupují na technicky orientované pozice.

Řada podniků se snaží zefektivnit výrobu robotizací a digitalizací. V loňském roce rostly investice firem tempem okolo 5 % a letos by se měl být tento růst ještě vyšší, Hospodářská komora jej očekává nad 6 %. Firmy ale i tady narážejí na značné bariéry. Ani výrobci strojů a robotů nestačí pokrývat poptávku a rovněž se potýkají s nedostatkem vysoce specializovaných personálních kapacit, tudíž se dodávky strojů zpožďují.

Doporučujeme