Hospodářská komora založila první Česko-ománský výbor

Omán se stal strategickým partnerem pro budoucí spolupráci České republiky. Česká republik a Sultanát Omán navázaly díky misím Hospodářské komory ČR za poslední dva roky velmi úzké vztahy jak politické, tak ekonomické i kulturní.



Během poslední mise uskutečněné letos v únoru vznikla díky podpoře Velvyslanectví ČR v Rijádu myšlenka založit Česko-ománský výbor jako platformu pro prohloubení další spolupráce a přátelství na poli obchodním i kulturním.

Při Zahraniční sekci Hospodářské komory ČR byl proto nově založen Česko-ománský výbor. Předsedou se stal designér Pavel Šťastný, účastník misí do Ománu, autor loga Občanského fóra a spolupracovník Royal Oman Symphony Orchestra. Členy 13členného výboru jsou také náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta, exministr zdravotnictví Martin Holcát a senátor za Karlovarský kraj Jan Horník.

Jako první akci výbor pořádá ve spolupráci s Ministerstvem zahraničí ČR a Velvyslanectvím ČR v Rijádu seminář „Umění obchodu – Sultanát Omán – Švýcarsko Zálivu“ v Exportním domě na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Na semináři 11. října vystoupí významní ománští podnikatelé a čeští podnikatelé, kteří dlouhodobě spolupracují se sultanátem.

 

Sultanát Omán

Státní znak Ománu tvoří dvě zkřížené zahnuté šavle v bohatě zdobených pochvách, dýka (chandžar) a závěsník. Převládající červená barva připomíná, že většina obyvatel státu patří k islámským Cháridžovcům a je i barvou panovníka a Maskatu. Státní znak se nachází také na ománské vlajce.

Hlavní město: Maskat
Měna: ománský rial (OMR)
HDP/obyv. (PPP): 39 971 USD (25. na světě, 2015)
Počet obyvatel: 4,398 mil., z toho 1,989 mil. cizinců a 2,409 mil. Ománců
Náboženské složení: muslimové (islám): 85,9 % (z toho většina ibádíjský směr, dále též menšiny sunnitské i ší‘itské), křesťané: 6,5 %, hinduisté: 5,5 %, jiná náboženství: 2,1 %

Omán je středněpříjmová ekonomika, která je výrazně závislá na ropných zdrojích. Proto vláda aktivně prosazuje politiku diverzifikace ekonomiky cestou industrializace a privatizace. Budoucími strategickými odvětvími by měl být turistický ruch, plynárenský průmysl a těžba a? pracování nerostných surovin.


Převzato z časopisu Komora. Autor: Pavel Šťastný.

• Teritorium: Asie | Omán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme