Indie na rozcestí: Země paradoxů vstupuje do nové éry

Nejrychleji rostoucí světová ekonomika, jejíž nová vláda slibuje zásadní reformy, které mají zlepšit život obyvatel a otevřít dveře zahraničním exportérům a investorům. A zároveň stát, kde stovky milionů lidí stále žijí pod hranicí bídy. Taková je dnes Indická republika – rodící se velmoc plná paradoxů. 



Nový kabinet, který vládne od roku 2014, musí navíc hned na startu čelit komplikacím, jež předchozí Singhovu vládu minuly. Nechtěným viníkem je Čína, respektive vývoj na tamních akciových trzích. V pondělí 24. srpna došlo na bombajské burze k historicky nejhlubšímu propadu akcií za 24 hodin a rupie výrazně oslabila vůči hlavním světovým měnám.

„Pád bombajské burzy během ´černého pondělí´ byl skutečně dramatický. A pokles pokračoval. V průběhu září se hlavní bombajský akciový index sensex pohyboval více než šest procent pod srpnovými hodnotami. Pro velké indické společnosti kotované na burze to znamená ztrátu tržní kapitalizace, což je může v budoucnu limitovat při jednání s bankami,“ upozorňuje velvyslanec České republiky v Indii a bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka. Oslabení měny ale může pomoci indickým exportérům.

Ekonom z chatrče

Překážky na cestě k prosperitě jsou v největší světové demokracii obrovské, nový premiér Naréndra Módí je ovšem pro Indy ztělesněním změny.

Původně chudý prodavač čaje a dnes uznávaný ekonom vyhrál loňské parlamentní volby s tím, že porazí všudypřítomnou korupci, chudobu – třetina nejchudších obyvatel planety žije právě v Indii – či obří nezaměstnanost.

Jeho slibům dopřáli Indové sluchu i proto, že si své renomé vydobyl jako architekt hospodářského zázraku ve významném svazovém státě Gudžarát. A Módího vláda reformy, nastartované v září 2014, postupně uvádí v život.

Premiér Módí dává zcela jasně najevo, že jeho styl a priority jsou ve srovnání s předchozí vládou jiné. Soustřeďuje se na vytvoření atmosféry, v níž si samotní Indové uvědomují svůj potenciál a mají potřebu něco udělat pro jeho lepší využití. Chce změnit myšlení lidí, rozhýbat zkostnatělou administrativu, rozvíjet obory a procesy, u nichž je přesvědčen, že jsou garantem budoucí prosperity včetně digitální Indie, čistých technologií a zvýšené mobility,“ říká Milan Hovorka.

Indická vláda přesto nedávno korigovala optimistický odhad vývoje hospodářství. V uplynulém finančním roce rostla indická ekonomika o 7,3 %. Letos by měl HDP poskočit maximálně o sedm procent, což je nicméně jeden z nejlepších výsledků na světě.

„Snížení odhadu růstu indického hospodářství pro rok 2105 souvisí více než s vývojem na burze se zpomalením světové ekonomiky a také s některými klimatickými jevy, jež ovlivňují celkovou výkonnost ekonomiky, která má vysoký podíl zemědělství na HDP,“ upozorňuje velvyslanec.

Prioritou lákání investorů

Podle diplomata věnuje nová vláda stejnou pozornost jako budování hospodářského zázraku vylepšování obrazu Indie ve světě. „Módí je velmi pragmatický ve výběru zahraničních partnerů, s nimiž chce spolupracovat. Klíčovou roli ve výběru těchto partnerů hrají ekonomické faktory a potenciál pro rozvoj jejich spolupráce s Indií. Myslím, že nedávná návštěva premiéra ve Spojených státech tento styl velmi ilustrativně dokumentuje,“ doplňuje diplomat.

trh_bombajMódí odletěl do USA, aby pozval tamní investory – především ze Silicon Valley – do ´nové Indie´. A vlivní američtí byznysmeni jeho iniciativu Make in India ocenili.

Co je tedy cílem vládního programu? „Signál, jak je vysílán, je dobře srozumitelný. Chceš-li maximalizovat výhody plynoucí z tvého podnikání v Indii, přijď se svými technologiemi, využij levnou kvalifikovanou pracovní sílu, najdi si spolehlivé partnery, zmenši své náklady a využij velikost zdejšího trhu a také jeho blízkosti k dalším zajímavým trhům v regionu,“ glosuje Milan Hovorka.

Módího kabinet chce zahraničním firmám zajistit pro vstup na indický trh ty  nejlepší podmínky včetně otvírání dalších sektorů ekonomiky pro investice, snížení administrativní zátěže nebo poskytování investičních pobídek.

„Stručně řečeno, zahraniční investoři by se měli stát lídry technologických změn a modernizace indického průmyslu a napomoci zemi v dosažení cíle stát se dalším globálním centrem průmyslové výroby,“ doplňuje Hovorka.

Nemálo peněz chce vláda věnovat také na rozvoj silniční a železniční sítě, stavby tzv. chytrých měst nebo do podpory obnovitelných zdrojů energie. Indie, která se podobně jako Čína potýká s problémy v ochraně životního prostředí, má v plánu tzv. druhou zelenou revoluci.

Chybějící infrastruktura, která vždy patřila k výrazným brzdám tamního hospodářství, se má stát do budoucna hybatelem ekonomického rozvoje. Do několika let by mělo města i průmyslové oblasti spojit nových 8500 kilometrů silnic za zhruba 6 miliard amerických dolarů. Investice poplynou do rozvoje metra i další hromadné dopravy v přelidněných indických městech či industriálních zón. A velká šance se nabízí i českým firmám.

Jakub Procházka

• Teritorium: Asie | Indie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme