Italský export vzrostl v prvním čtvrtletí tohoto roku o 4,4 %, a to díky potravinářským výrobkům

24. 6. 2013

  • Země: Itálie
  • Datum zveřejnění: 18.06.2013
  • Zdroj: BeverFood

Ilustrační obrázkyItalský statistický úřad zveřejnil tento týden čerstvá data týkající se italského exportu. Export (+4,4 %), především ten potravinářský (+12,6 %) se podílí stále více na podpoře domácí ekonomiky v čase tak nelehkém pro domácí spotřebu (-3,4 %). Boom je zaznamená především na mimoevropských trzích, kam se jejich vývoz zvýšil o 5 % a jak poznamenávají místní experti, na těchto trzích cítí ještě prostor pro růst. Zapotřebí ale je posílit schopnost místních potravinářských podniků internacionalizovat se a vytvářet nástroje ad hoc.

Vzhledem k propadu domácí poptávky je vývoz potravinářských produktů jediná záchrana domácích výrobců. V době krize, sedm z deseti italských rodin ubrali ze svého nákupního košíku a spotřeba se tak snížila v prvním čtvrtletí tohoto roku u těstovin o -1,6 %, u ovoce o -4,5 %, u zeleniny o -2,2 % a u olivového oleje o -7,3 %. Naštěstí, pro tuto zemi, potraviny „made in Italy“ sklízejí úspěchy mimo apeninský poloostrov, a to nejen v Evropě, ale především mimo ni. Jen vývoz ovoce a zeleniny má hodnotu 4 miliardy euro.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Miláně. 

Tisknout Vaše hodnocení: