Izraelský start-up má vést až k samořídícím autům

Zástupci konsorcia letos představili koncept iNEXT, který podle jejich názoru přispěje k vyššímu pohodlí a bezpečnosti cestování a současně nabídne i automatický systém sdílení jízdy. Vše samozřejmě nepůjde okamžitě a projekt má několik fází. Již nyní mají některé modely aut integrovaný systém „hands off“, v další fázi půjde o „eyes off“ a poté i o „mind off“. Vrcholným stupněm bude „driver off“ – tedy plně automatizované vozidlo schopné jezdit v běžném provozu bez řidiče. Spojení tří leaderů z oborů automobilové technologie, IT a asistenčních systémů je zárukou, že to tyto společnosti skutečně myslí vážně. Sériová výroba prvních automobilů BMW iNEXT by měla být zahájena v roce 2021.

Původně izraelský start-up Mobileye se stal členem mezinárodního konsorcia, které chce do roku 2021 zahájit sériovou výrobu samořiditelných automobilů.



Za aplikaci Gett dostali tvůrci 300 milionů dolarů

Zatímco ve světě je možné pozorovat určité zpomalení rozvoje hi-tech sektoru, pro Izrael to neplatí. Vývoj nových technologií úspěšně pokračuje a v letošním roce byly novým investorům prodány některé další izraelské startupové společnosti.

Nejvyšší finanční objem například dosáhla aplikace Gett (dříve GetTaxi), za kterou zaplatil koncern Volkswagen 300 milionů dolarů. Aplikace na sdílení jízdy Via získala prodejem 100 milionů dolarů, on-line průvodce WalkMe 50 milionů, asistent pro rozpoznání maloobchodního zboží Trax 40 milionů a úschovna dat Weka.IO 32 milionů dolarů. Mezi další prodeje patřily chytré video SundaySky, mobilní kybernetické zabezpečení Zimperium nebo zdravotnická monitorovací aplikace EarlySense. Další společnosti byly prodány za ceny v rozmezí 1,5 až 10 milionů dolarů. Jde o projekty Signals Group, Hibob, Oribi, Twiggle, Call- VU, Unomy a Appfront.

Investice do start-upůInvestice do start-upů (v procentech)

V Evropě a Izraeli šlo loni do start-upů celkem skoro 9,6 miliardy dolarů. Z toho suverénně nejvíc – skoro čtvrtina všech investic – mířila právě do Izraele.


Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy deníku E15 a týdeníku Euro, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade.

• Teritorium: Asie | Izrael | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme