Jak na košer certifikát?

20. 1. 2015

  • Země: Izrael
  • Datum zveřejnění: 16.01.2015

I když se v Izraeli prodávají i nekošer potraviny, zhruba 90 % trhu tvoří výrobky s označením a certifikátem košer (kašrut). Košer vychází z Tóry, neboli prvních pěti knih hebrejské Bible a znamená vhodný, rituálně způsobilý. V Bibli jsou vyjmenována zvířata, jejichž maso se nesmí konzumovat (sem patří například vepři, koně a osli), košer ryby musí mít šupiny a ploutve, povoleny nejsou tedy mimo jiné úhoř, žralok, měkkýši nebo korýši (všechny plody moře). Je předepsána rituální porážka zvířat a po zaříznutí zvířete dochází k odkrvení pomocí soli. Základním příkazem kašrutu je nejíst masitou a mléčnou stravu dohromady, proto se při posuzování způsobilosti kontrolují všechny ingredience daného produktu.

Certifikaci českých výrobců zajišťuje v naprosté většině případů Rabinát pražské židovské obce. Vedoucím oddělení kašrutu na pražském rabinátu je rabín Menachem Kalcheim, který nám popsal a vysvětlil praktické otázky spojené s certifikací:

Po obdržení žádosti na e-mail rabinat@kehilag.cz nebo tel. 224800849/224800866/725888869 se s firmou spojí jeden z českých supervisorů (tzv. mašgiachů) a domluví si návštěvu a jednání u firmy. Při této návštěvě detailně projedná podmínky pro udělení certifikátu, které se týkají konkrétně použitých surovin a pracovních postupů při výrobě. Když je firma připravena, přijíždí na závěrečnou kontrolu z Izraele přímo rabín Kalcheim a rozhodne o vystavení certifikátu. Pražský rabinát má celkem 8 mašgiachů, rabín Kalcheim do ČR přijíždí podle potřeby jednou za 3-4 týdny a kontroluje vždy několik výrobců. Certifikovat je možné celou výrobu anebo pouze určitou výrobní šarži vyrobenou pod dohledem mašgiachů. Certifikace platí jeden rok, pak se musí obnovovat. Cena za roční certifikaci je stanovena individuálně, závisí na časové náročnosti práce mašgiachů, velikosti certifikované firmy a hodnotě předpokládaného vývozu. Obvykle u potravin neživočišného původu činí 1000 až 2000 EUR, dražší jsou mléčné výrobky. Velmi složitá je certifikace masných výrobků, rabín Kalcheim ji ani nedoporučuje začínat, s výjimkou potravin z ryb (nakládané, uzené, sušené apod.). Složitá, ale splnitelná je certifikace mléčných výrobků - mašgiach například musí certifikovat i mléko, ze kterého se potom košer výrobky připravují. Vyšší je i cena za certifikaci, přesto řada českých mlékáren a výrobců certifikát pro některé své výrobky získala (OLMA, Loštice, Pribina, Tatra Hlinsko a d.). Seznam všech certifikovaných výrobků je na webu Rabinátu http://www.kehilaprag.cz/.

České firmy certifikaci většinou nedělají kvůli exportu, ale spotřebě na domácím českém trhu. Košer potraviny jsou požadovány nejenom českou židovskou komunitou, ale především hotely pro početné izraelské turisty. Košer certifikace je ještě přísnější než halal, výrobky jsou tudíž přijímány i věřícími muslimského vyznání, což znamená další rozšíření domácího i zahraničního trhu.

CzechTrade Tel Aviv nabízí českým firmám pomoc při hledání importérů a distributorů v Izraeli. Zajímavé to může být zvláště pro ty české výrobce, kteří košer certifikaci mají a zatím do Izraele nevyvážejí.

Příloha: ukázka košer certifikátu

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře Czechtrade v Tel Avivu.

    

Souborové přílohy

Tisknout Vaše hodnocení: