Statek s vůní levandule. Do Bězděkova jezdí celé rodiny

S hospodařením neměli manželé Drlíkovi zkušenosti, tak se vše učili za pochodu. Dnes inspirují řadu dalších pěstitelů v republice. Nástup koronavirové krize uzavřel populární kavárnu, i po letním znovuotevření byl úbytek zahraničních turistů na jejím provozu patrný. 

Statek v malé obci Bezděkov, nedaleko známého hradu Úsov na Olomoucku, již z dálky voní levandulí. Právě ta místním políčkám vtiskla charakteristickou, fialovou barvu. „V roce 2014 jsme vysázeli 500 malých rostlinek levandule na část našeho prvního levandulového políčka. Rozhodli jsme se jít cestou ekologického zemědělství a druh levandule lékařské s chutnými a léčivými účinky nás přivedla na spojení s Levandulovou kavárnou, kde jsme mohli všechny produkty z levandule nabízet i našim zákazníkům,“ říká Lukáš Drlík, zakladatel Levandulového statku.

Foto: levandulovakavarna.cz

Navázal tak na rodinnou tradici. „Na statku v Bezděkově hospodařila naše rodina Drlíkova už dlouhou řádku let, my jsme jen trochu změnili směr k bylinkám a nejvíce z toho pak k levanduli. Hospodařit jsme se rozhodli, protože nejen že máme kladný vztah k přírodě, ale nebylo nám jedno, že nestíháme dělat práci, která nás na statku baví,“ podotýká Lukáš Drlík.

Učení za pochodu

Přesto pro něj a jeho ženu Veroniku byly počátky hospodaření spojeny s neustálým objevováním něčeho nového. „Co se týká zemědělství, tak jsme zkušenosti neměli žádné,“ usmívá se Lukáš Drlík a pokračuje: „Vše jsme se učili za pochodu, ale měli jsme kolem sebe naštěstí lidi, od kterých jsme mohli čerpat cenné informace, například od manželů Duškových z Výzkumného institutu z Olomouce.“ Předtím, než se usadil na rodinném statku, si vyzkoušel práci v zahraničí, na zaoceánských lodích a také na vedoucích pozicích v hotelech a restauracích.

Lukáš Drlík a jeho přítelkyně Veronika Pejšová. | Foto: levandulovakavarna.cz

Spíše než hledání nové tržní příležitosti ho k pěstování levandule přivedla snaha změnit dosavadní život. „Postarat se o statek byla ta první myšlenka, až pak následoval nápad s levandulí. Zaměstnání tvoří velkou část života a strávit jí tak, že z ní bude mít člověk dobrý pocit a k tomu dělat radost ostatním, to je v životě velká změna a výhra zároveň,“ oceňuje Lukáš Drlík.

Začít hospodařit bez předešlé praxe nebylo zrovna jednoduché. „Nejtěžší bylo dopídit se těch správných informací, těžké bylo financování prvních projektů a rozhodně také nebylo snadné obklopit se těmi správnými spolupracovníky,“ vzpomíná Lukáš Drlík.

Statek pro celou rodinu

Zpočátku si cestu na voňavý statek našly především ženy. „Ale časem se vše měnilo, je to i rozšiřujícím se sortimentem, který nabízíme. Například Levandulové pivo s levandulovými klobáskami teď táhne i pánské osazenstvo,“ popisuje Lukáš Drlík. Na statek tak nyní přijíždějí celé rodiny, které si tu užijí společný čas v přírodě na čerstvém vzduchu. 

Foto: levandulovakavarna.cz

V době když v Bezděkově s pěstováním levandule začínali, se snažili zjistit i další místa v Česku, kde se tato bylina pěstuje, aby se mohli podívat, jak se v tuzemských podmínkách levanduli daří. „Až na jednu výjimku jsme v tu dobu levandulové farmy nenašli. Dnes už je tomu jinak a je znát že jsme inspirovali mnohé další. A když někoho inspirujete, tak to vždy potěší,“ zmiňuje Lukáš Drlík a navazuje: „V začátcích jsme také objevili přímo ‚Levandulovou kavárnu‘ u našich sousedů na Slovensku, proto jsme se vypravili na výlet do Bratislavy, kde jsme kavárnu navštívili a měli i to štěstí mluvit s majiteli, které moc pozdravujeme…“

Rady dalším zájemcům o pěstování levandule nyní tvoří značnou část agendy, jíž se na statku věnují. „Od té doby, co jsme s pěstováním začali, se s dotazy na pěstování u nás v republice vyloženě roztrhl pytel. Vyřídili jsme už tolik telefonátů ohledně rad na pěstování levandule a spoustu návštěv na statku na to samé téma, že fialovou barvou se to v Čechách musí už přímo blýskat,“ pokračuje Lukáš Drlík s humorem.

Od čokolády po likér

I když je poptávka po levanduli od různých odběratelů velká, v Bezděkově svoji produkci nepěstují právě pro tyto účely. „Jelikož jsme spojili pěstování s provozem Levandulových kaváren a bister, pokrývá nám sklizeň tak akorát tu naši potřebu. Samozřejmě v současné době je náš sortiment už trochu rozmanitější, než byl na začátku, takže spolupracujeme s jinými šikovnými výrobci, kterým dodáváme našI levanduli a oni nám jí zapracovávají do jejich výborných produktů. Výsledkem jsou například zmíněné levandulové klobásy, levandulová čokoláda, levandulový likér, levandulové pivo a podobně,“ popisuje Lukáš Drlík.

Foto: levandulovakavarna.cz

Protože odbyt zboží závisí na provozu kaváren a bister, sledují nyní v Bezděkově pozorně, jak se budou dlouhodobě projevovat důsledky koronavirové krize. Ty okamžité je už samozřemě postihly. „Když nám vláda uzavřela všechny provozy, tak jsem první týden byl relativně v klidu a říkal jsem si, že nás v tom přeci nemohou jen tak nechat. Pak jsem znervózněl a zjistil, že mohou. Dnes jsme v období, kdy jsme si uvědomili, že se musíme spolehnout sami na sebe a rozhodně se nespoléhat na pomoc státu. Například naše bistro v Olomouci na náměstí, které cílilo na cizí turisty, opravdu citelně vnímá úbytek návštěvnosti. Oproti tomu náš altánek s občerstvením přímo u pole na jaře i v letní sezoně opravdu táhl… No, uvidíme, co přinese budoucnost,“ uvažuje Lukáš Drlík.

Změna dotací by pomohla krajině

Na rozdíl od jiných zemědělců nemusí na statku tak úzkostlivě sledovat srážky, kterých kvůli dlouhodobým suchům ubývá. „Naštěstí naše plodina není tolik náchylná na sucho, takže nejsme jedni z těch zemědělců, kteří jsou suchem hodně zastiženi. Nicméně to ale neznamená, že zde tento problém není a za nás jediný, kdo může s tímto stavem něco udělat, je naše vláda potažmo Ministerstvo zemědělství svými rozhodnutími, dotacemi a tlakem jednak na EU tak na naše zemědělce,“ zmiňuje Lukáš Drlík a navazuje: „Opravdu bychom měli co nejvíce pracovat na tom, aby dotace do zemědělství nekřivily trh a nepodporovaly tolik devastaci naší krajiny. Jsou zde první vlaštovky, zatím je toho ale opravdu málo.“

Foto: levandulovakavarna.cz

I do budoucna chce rozvíjet především „grunt“ v Bezděkově. „Je znát, že statek jako takový je nejenom základ našeho podnikání, ale zároveň také nejdůležitější  pro naši budoucnost a pro nás to nejzákladnější místo, které chceme nadále rozvíjet a kam chceme nadále investovat. Ať už do výrobních kapacit, tak také do servisu a agroturistiky,“ uzavírá Lukáš Drlík.

Dalibor Dostál

Levandulový statek v kostce

Prvních 500 malých rostlinek vysázeli na Levandulovém statku v Bezděkově v roce 2014. Od té doby každý rok dosazují další sazenice a pěstují zhruba 10 000 rostlin. Většinu produkce z úrody zpracují pro svou kavárnu, farmářské trhy a část také pro odběratele.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme