Levandulový král ze severní Moravy

21. 2. 2017 | Zdroj: BusinessInfo.cz

Pole, které léta patřilo jeho rodině, mohl osázet obilím, řepkou nebo je pronajmout. Místo toho se Lukáš Drlík rozhodl pěstovat levanduli. Fialové kvítky zpracovává hlavně pro použití v gastronomii.

levanduleK rodinnému statku na severní Moravě patří pět hektarů půdy. Lukáš má dnes levandulí osázen jeden hektar, jeho cílem je však pěstování této rostliny na celé ploše. „Budu pak mít největší pole levandule u nás,“ směje se. Výběr lokality byl pro Lukáše daný – hospodářství v Bezděkově u Úsova poblíž moravského Zábřehu patří jeho rodině už spoustu let. Ačkoli se roky plavil na zaoceánských lodích a působil ve vedení několika restaurací a hotelů, zemědělství ho vždycky lákalo. „Teprve před třemi lety jsem ale sebral odvahu a pustil se do toho. Zatím máme levanduli na pětině naší půdy, to obnáší asi deset tisíc sazenic, chci ale postupně osázet celý pozemek.“

Levanduli se na Moravě daří

„Po třech letech pěstování musím říct, že se tu levanduli daří skvěle. Je to hlavně proto, že jsme vybrali tu správnou odrůdu. Levandule je úžasná bylinka, která překrásně určuje ráz krajiny, nádherně voní a má spoustu blahodárných účinků. Navíc odrůda, kterou převážně pěstujeme, je levandule pravá lékařská, která k nám prostě patří a pravděpodobně zde rostla už hodně dávno.“ Budoucnost vidí optimisticky: „Nevím, že by existovala nějaká choroba, která dokáže zničit třeba celé pole, takže doufám, že plocha zasázené levandule se bude časem jen zvětšovat.“

Na Levandulovém statku v Bezděkově zatím bylinku pěstují na jednom hektaru pole.
Cílem majitelů je ale rozšířit plochu pětinásobně.

Lukáš vysvětluje, že odrůda, kterou pěstuje, není vůbec ničím zvláštní, nicméně třeba ve Francii se paradoxně vyskytuje minimálně. „U nich se pěstuje takzvaný levandin, což je rostlina mnohem vhodnější k získávání olejíčku, který se dá dobře zpeněžit. Naše levandule je zase lepší do gastronomie, a proto jsme ji zvolili. Kromě základní odrůdy ale také jako jediní pěstujeme levanduli odrůdy ,beta‘, kterou vyvinul pan inženýr Karel Dušek se svým týmem ve výzkumném ústavu v Olomouci už někdy v šedesátých letech.“ U něj a jeho ženy také Lukáš sbíral počáteční informace o pěstování a získal od nich první sazenice.

Levandule se sice dá pěstovat pomocí mechanizace a Lukáš doufá, že se k ní časem také dostane. „Zatím se ale o políčko staráme převážně ručně, sběr, tedy stříhání, je ze sta procent ruční práce. Mám ale rád každou chvíli, kterou mohu strávit na poli. Práce na statku je prostě úžasná, nejlepší je samozřejmě období července, večer při západu slunce.“

Gastronomie a levandule se rýmuje

levandule2V souvislosti s levandulí si lidé představují hlavně kosmetiku, případně lékárnu. Lukáš se svou přítelkyní Veronikou Pejšovou ale vsadili na jinou kartu. Bylinku, kterou vypěstují, z větší části sami zpracovávají pro potravinářské použití. „Vyrábíme i vlastní malou kosmetickou řadu a různé dekorační předměty, hlavní je ale využití v naší kavárně, kterou jsme otevřeli v Zábřehu. Kromě klasických druhů kávy, kterou připravujeme z bio a fair trade značky, tam podáváme sedm druhů kávy s levandulí, levandulový med, čaj, levandulové mléko či limonádu, levandulový zmrzlinový pohár nebo levandulovou bábovku.“ V tomto směru Lukáš zužitkoval zkušenosti získané léty práce v gastronomických oborech. Jeho sny jsou ale stále hodně spojené s hospodářstvím a půdou.

„Chtěli bychom otevřít náš statek a levandulová pole návštěvníkům a vytvořit tak oblíbenou turistickou destinaci v Olomouckém kraji. V poslední době se nám to docela daří a už letos chceme přivítat první návštěvníky do naší levandulové expozice či krámku přímo v obci. Také jsme na poli postavili altán, kde nám ještě zbývá dobudovat kuchyň. Levandulová menu pak budeme připravovat přímo tam. A nejvíc se těšíme na setkání s našimi příznivci na levandulových slavnostech, které plánujeme na 5. a 6. července.“ Vše, co připravují, pochází většinou z jejich vlastní dílny, protože, jak říká Lukáš, i když najdou nějaký zajímavý recept třeba na internetu, vždycky ho potom dotvoří podle svých představ.

Okolní zemědělci už se tak nediví

Odvaha zkusit něco úplně nového nebo jiného nevyvolává u lidí z oboru vždycky nadšení, spíš obavy a nedůvěru. U Levandulového statku to bylo stejné. „Zpočátku byli okolní zemědělci, řekl bych, opatrní. Říkali, že asi nebude problém levanduli vypěstovat, ale báli se, že nebude lehké ji prodat.“ Dnes se ale ukazuje, že to byla správná trefa. „Musím říct, že problém s odbytem opravdu nemáme. Už jsme dokonce inspirovali hodně lidí. Ať už s pěstováním levandule, kdy se nám ozývají zájemci a žádají o rady, tak jsme zaznamenali i další kavárny v republice, které se podobají té naší.“

Ani z konkurence zatím Lukáš nemá příliš strach. „Sám se tomu divím, ale na poli se ničeho nebojím. I když u kavárny mám trochu obavy, aby nám nějaké selhání zaměstnanců nepokazilo dobré jméno. Samotným pěstováním levandule je totiž dost těžké se uživit, důležitá je přidaná hodnota, tedy kavárna a hotové výrobky.“ Lukáš je přesvědčen, že se mu časem všechny dosavadní investice vrátí. Ostatně jeho projekt Levandulového statku a kavárny získal už v roce 2015 ocenění v soutěži Rozjezdy roku, což znamenalo i menší finanční pomoc pro začátek podnikání.

„Náš největší úspěch, kterým bych se chtěl pochlubit, je tříměsíční miminko Anička,“ směje se Lukáš. Pěstování levandule má ale také dobré výsledky. Lukáš s Veronikou chystají tajný plán s novou kavárnou. Na statku v Bezděkově se všechno slibně rozvíjí. „Ze všech našich produktů bych doporučil hlavně levandulový sirup, který připravujeme poctivě po malých dávkách, přijde do něj totiž opravdu hodně sušeného levandulového květu. Tahle rostlinka s fialovými květy má ale tolik možností využití – nejlíp to asi vystihuje věta, kterou máme i na svých webových stránkách: Levandule je úžasná bylina, která léčí už jen tím, že voní. Každý si to k nám může přijet vyzkoušet sám,“ uzavírá Lukáš.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Josef Žídek. Foto: archiv.

Tisknout Vaše hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

+ Nový příspěvek