Líbí se mi nápad postavit v Zambii ukázkovou farmu, říká strojař

Jakási vzorová farma, která by fungovala v Zambii jako showroom české zemědělské techniky. To je jeden z nápadů, který zaujal – zatím v rovině úvah – tuzemské strojaře při misi do východní Afriky.



Mezi českými byznysmeny, kteří doprovodili ministra zemědělství Mariana Jurečku na cestě do Zambie a Tanzanie, byli mimo jiné zástupci strojařských společností Farmet, JK Machinery nebo firmy Zemědělská a dopravní technika. „Především Zambie má obrovský obchodní potenciál v oblasti zemědělské techniky a energetiky. Pokud mohu hovořit o potenciálu ve svém oboru, kterým je hydroenergetika a hydrotechnika, jsou zde nezměrné příležitosti. Při osobních setkáních s lidmi z nejvyšších míst včetně zambijského ministra pro hydroenergetiku mi byl velký zájem potvrzen. Dalším signálem byla také jednání se samotnými farmáři, kteří vlastní a budují velké nádrže pro zavlažování,“ říká Stanislav Jurga, vedoucí divize MAS Hydro ve společnosti Kovosvit MAS.

Toho také zaujal originální nápad, o kterém se během mise mluvilo. „Velice se mi zamlouvá projekt Referenční česká farma, která by měla sloužit jako showroom české zemědělské techniky. Farma by hospodařila s částečným vlastním přísunem elektrické energie z přírodních zdrojů,“ uvedl Stanislav Jurga. Tuto myšlenku velmi vítají a podporují také zambijské úřady. Česká strana ale v tuto chvíli zatím hledá, jak podobný nápad případně uskutečnit, aby to bylo v souladu s evropskými pravidly a omezeními pro podporu exportu.

Během mise se delegace setkala s chválou na české traktory Zetor, s nimiž už mají zemědělci na východě Afriky dobrou zkušenost. „Oblast východní Afriky zaznamenává rozvoj agrosektoru v oblasti mechanizace, zvyšování technologické úrovně a rozšiřování obdělávaných polnohospodářských ploch,“ komentuje další potenciál regionu Margaréta Víghová, ředitelka úseku korporátní komunikace společnosti Zetor Tractors.

Stanislav Jurga podotýká, že ho překvapila mimo jiné rozloha zemědělských areálů. „Mise v těchto zemích Afriky mi otevřela oči. Množství farem má rozlohu třeba 20 krát 50 kilometrů i víc. V mnohých případech bychom se mohli učit. Při návštěvě velkého veletrhu Agritech EXPO a při setkání s místními farmáři i s lidmi z vlády Zambie jsem si uvědomil, jak důležité je podílet se velmi rychle na rozvoji této země a začít brzy obchodovat. Ostatní světové firmy již začínají,“ míní Stanislav Jurga.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Tomáš Stingl

• Teritorium: Afrika | Zahraničí | Zambie
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme