Města oživují žížalami a společnými záhony

31. 7. 2017 | Zdroj: BusinessInfo.cz

Měli bychom půdě vrátit zbytky z toho, co nám dala, a starat se o ni, tvrdí lidé z pražské obecně prospěšné společnosti Kokoza.

KokozyPomáhají lidem ve městech objevit kompostování a obhospodařovat společné zahrádky. Zakladatelky Kokozy lákala možnost ovlivňovat život ve městě, přiblížit přírodu k lidem. A také se věnovat práci, která je nejen uživí, ale bude je i bavit a dávat jim smysl.

Lucie Matoušková Lankašová během studií pracovala jako sociální pracovnice s lidmi s duševním onemocněním. Půlrok prožitý v Belgii na biofarmě zaměstnávající osoby se znevýhodněním byl jedním z impulzů k odstartování zajímavého projektu. Pustila se do něj s Kristinou Regalovou, která je dnes předsedkyní správní rady a za sebou má zkušenosti z cest po Novém Zélandu, s prací v neziskovém sektoru i v komerční sféře.

Přihlásily se do soutěže Social Impact Award a vyhrály národní kolo. Ačkoli vystudovaly zcela jiné obory, vždy měly blízko k pěstování lokálních potravin a zpracování bioodpadu. A také schopnost spojovat obdobně zaměřené lidi. Ostatně název Kokoza je zkratka slov komunitní kompostování a zahrada. Zpočátku se zabývaly především kompostováním a zapojením lidí s duševním onemocněním do práce, později se činnost rozšířila i na zakládání komunitních zahrad.

Koloběh jídla

Co může být na kompostování pro městské lidi zajímavého a čím je přesvědčit k tomu, že bioodpad, jenž tvoří kolem 40 procent obsahu popelnic, nepatří na skládku? Spousta ekologicky smýšlejících lidí slyší na argument, že organický odpad v zemině chybí. Vydá totiž živiny na růst plodin a jejich zbytky se zbytečně vyvážejí do spaloven a na skládky směsného odpadu, místo aby se ve formě kompostu vracely zpět.

„Přestali jsme o půdu pečovat, a přitom zdravá pole a záhony dokážou mnohem lépe hospodařit s vodou a rostlinám se v nich díky tomu více daří,“ vysvětluje Radka Pokorná, ředitelka Kokozy, kterou do společnosti přivedl zájem o sociální, ekologickou i etickou udržitelnost, městské zahradničení a budování smysluplných značek. Při práci studuje zahradní a krajinnou tvorbu.

Kompost nesmrdí

„K tomu, aby člověk zpracovával bioodpad na kompost, nepotřebuje zahradu, kompostovat se dá i v bytě. I proto jsme s českou firmou Plastia vyvinuli designový vermikompostér Urbalive, jehož podobu ztvárnil skvělý designér Jiří Pelcl. Před několika týdny dokonce dostal prestižní cenu Red Dot za design. Ve vermikompostéru se o zpracování odpadu postarají žížaly a pro ně je domácí prostředí ideální,“ říká Pokorná.

KokozyZhruba 50 gramů žížal za den zkonzumuje přibližně 250 gramů rostlinného odpadu, což je průměrná denní produkce čtyřčlenné rodiny. V multifunkční nádobě lze kompostovat zbytky potravin v domácnostech, školních třídách i na pracovištích. Je praktická, dá se snadno čistit a odpad se v ní proměňuje v kvalitní kompost a žížalí čaj, který se po zředění používá k hnojení rostlin. To vše bez nelibého odéru nebo tvorby plísní. Právě obavy ze zápachu jsou nejčastějším předsudkem, který mnoha lidem v kompostování brání, ale cítit je jen špatně založený a neopečovávaný kompostér.

„Pokud se zájemcům nechce investovat do designového kousku, mohou se přihlásit na workshop a vyrobit si vlastní nádobu z odpadového materiálu. Případně zjistit, zda nemají poblíž komunitní zahradu, a odnést rostlinný odpad tam. Postupem času jsme si uvědomili, že lidem je potřebnost kompostování jasnější, když ho vysvětlujeme na uzavřeném cyklu jídla. Při něm si totiž lépe uvědomí zvyšování kvality potravin vznikajících ekologicky bez chemie. A těší nás, že stále více lidí chce kompostovat,“ říká spokojeně Radka Pokorná. „Hledáte-li v okolí osázený balkon, komunitní zahradu, místo, kam odložit organický odpad, nebo potřebujete násadu žížal do vermikompostéru, na www.mapko.cz je najdete,“ dodává.

Byznysový přístup

Obecně prospěšná společnost má vlastní správní a dozorčí radu, v tom je podnikání trošku složitější než pod hlavičkou fyzické osoby. „Fungujeme jako sociální podnik – většinu zisku dáváme zpět do rozvoje společensky prospěšných témat. U nás to je uzavřený cyklus jídla a zaměstnávání lidí s duševním onemocněním, na které máme zpracovanou metodiku, a své zkušenosti předáváme dalším organizacím. Na plný úvazek pracujeme jen dva, užší tým tvoří dalších šest osob, ale když jsme například vloni pořádali workshopy o pěstování a kompostování pro společnost IKEA v Česku, na Slovensku a v Maďarsku, měl tým kolem 40 lidí,“ dává Radka Pokorná nahlédnout do zákulisí společnosti, která se obejde bez sponzorů a na metodiky a výzkumy využívá granty.

Kokoza už sedm let šíří vědomosti o tom, že každý člověk může prospět životnímu prostředí, neplýtvat, třídit odpad a ten rostlinný vracet zpátky do půdy.

Lidé v Kokoze si zakládají na pečlivé práci se značkou, vlastním stylu společnosti a způsobu práce s cílovou skupinou. „A také jsme pyšní na to, že dokážeme témata přinášet s radostí, aby lidi bavila, a že nejsme závislí na grantech,“ pokračuje ředitelka Kokozy, „místo toho pečlivě hledáme firemní partnery a dále se rozvíjíme i díky nim. Máme pro ně širokou nabídku služeb a produktů od konzultací a workshopů o kompostování, pěstování a zero waste až po proměny teras a pop-up zahrady, což jsou dočasné zahrady v nádobách třeba na jednu sezonu. Při práci používáme metodiky běžné v byznysu jako results chain nebo human centered design. Dvakrát ročně máme strategické plánování a snažíme se měřit reálný dopad naší činnosti.“

Expanze

A jaké jsou nejbližší plány? „Kokoza se za sedm let hodně změnila, ale snažíme se, aby v ní zůstala počáteční radost a smysl práce. Původně jsme působili pouze v Praze, teď už vyjíždíme nejen do regionů, ale spolupracujeme i s okolními zeměmi. V létě chystáme otevření nového konceptu bistra s jednou spřízněnou restaurací, k našim dlouholetým partnerům přibývají noví a především zakládáme komunitní zahrady. Jen v Praze vyroste více než 15 dalších zahrad a sousedských záhonků,“ těší se Radka.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jana Šulistová. Foto: Martin Pinkas.

Tisknout Vaše hodnocení:

Štítky článků

Související články

Diskuse k článku

+ Nový příspěvek