Mezi českými podniky přibývá dlužníků, nesplácejí přes miliardu

Celkový dluh českých obchodních společností se u nebankovních finančních institucí oproti počátku roku 2017 zvýšil o 18,9 miliardy na 146,5 miliard.

Firem, které si půjčují, za rok výrazně přibylo – a to o 11,4 procent. Zadlužených je už 67 877 podniků. Průměrná výše dluhu na jednu společnost je aktuálně 2,2 milionu korun.

Narostl i počet těch, kteří své závazky řádně nesplácejí. Takových firem bylo v prvním kvartálu 2018 více než 3000. Celkový nesplácený dluh se zvýšil dokonce o třetinu na 1,22 miliardy.

Dluh českých firem u bank i dalších finančních institucí přesáhl koncem prvního čtvrtletí 2018 190 miliard korun. Nejhůře splácejí své úvěry podniky, které sídlí v Praze.



„Platební morálka firem se v posledním roce mírně zhoršila, nicméně je stále dobrá. Své dluhy u uživatelů registru ke konci čtvrtletí nesplácely 4,5 procenta společností. Nesplácený dluh ale tvořil pouze 0,8 % veškerého dluhu, který jsme u obchodních společností registrovali,“ říká výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací (NRKI) Jiří Rajl.

Zatímco v celorepublikovém průměru se zvýšil dluh obchodních společností o patnáct procent, v Olomouckém kraji narostl dokonce o čtvrtinu. Nejpomaleji rostl dluh obchodních společností v Praze, a to o devět procent.

Nejlepší platební morálku mají na Zlínsku

Své dluhy nesplácí v průměru pět procent obchodních společností, ale situace v jednotlivých regionech je rozdílná.

Nejrůžovější čísla došla ze Zlínského kraje, kde nesplácí své úvěry pouze 2,7 procenta podniků, nejhůře jsou na tom pražské firmy – kde má špatnou platební morálku 6,4 procent všech dlužníků.

V Praze je také nejvyšší podíl nesplácených závazků. Tvoří 1,5 procenta z celkového dluhu. „Dluh společností se sídlem v Praze tvoří více než čtvrtinu veškerých závazků firem vůči uživatelům NRKI, ovšem na nespláceném dluhu se pražské společnosti podílejí více než polovinou,“ zdůrazňuje Jiří Rajl.

Favoritem investiční úvěry

Podniky ke svému financování nejčastěji využívají investiční úvěry. Na konci prvního čtvrtletí letošního roku mělo tuto formu úvěru u uživatelů NRKI celkem 50 tisíc společností.

S velkým odstupem následovala koupě na splátky (13 tisíc firem), operativní leasing (10 tisíc firem) a finanční leasing, který využívalo přes osm tisíc podnikatelských subjektů.

Obliba investičních úvěrů se promítá i do celkové výše dluhu. Firmy, které mají investiční úvěry, dlužily na konci letošního prvního čtvrtletí u 56,5 miliardy korun. Meziročně se objem investičních úvěrů zvýšil o pětinu. Následoval finanční leasing se 46 miliardami korun a s určitým odstupem operativní leasing (23,8 miliardy) a koupě na splátky, kde činil celkový dluh firem 20,2 miliardy korun.

Redakčně zpracovaná tisková zpráva CRIF

• Témata: Konkurenceschopnost

Doporučujeme