Místo papundeklu dřevo. PK Interier vrací lidem „solidní“ nábytek

Za téměř čtvrt století fungování firmy na českém trhu se ve výrobě vystřídala řada různých trendů. Mezi ty nejnovější patří výroba nábytku ze starých, někdy i více než stoletých trámů.



Foto: PK InterierV době, kdy na trh začaly nastupovat nábytkářské řetězce nabízející produkty z dřevotřísky nebo kartonu, vydala se společnost PK Interier opačným směrem. Zákazníkům nabízí nábytek z poctivého dřeva. 

Firmu v roce 1994 založil Pavel Kružík po předchozích třech letech praxe v oboru nábytkářského odvětví. „Po střední škole v době hledání životní cesty, jsem měl tu možnost navštívit truhlárnu svého strýce a již při první návštěvě mě nadchla vůně zpracovávaného dřeva. Truhlářská výroba mě nadchla natolik, že jsem si udělal rekvalifikační kurz na truhláře, abych získal vědomosti při výrobě nábytku a tvorby interiéru,“ vzpomíná majitel společnosti Pavel Kružík.

Rok pak pracoval v truhlárně vyrábějící špičkový designový atypický nábytek. „Tyto zkušenosti se mi hodily v další etapě, kdy jsem zakládal pro firmu vyrábějící luxusní nábytek obchodní síť v celé České republice. Po určité době jsem usoudil, že nadešel čas založit si vlastní firmu,“ pokračuje Pavel Kružík.

Co pro něj bylo na začátku nejtěžší? „Přesvědčit architekty, projektanty, konečné zákazníky o kvalitách nejen mých, ale i produktů, které jsem nabízel,“ vzpomíná Pavel Kružík.

Prosazovat kvalitní dřevěný nábytek v době, kdy většina zákazníků začala nakupovat v nadnárodních řetězcích sériově vyráběný nábytek z levných náhražek, je podle něj velmi těžké. „Málo kdo z široké laické veřejnosti dnes rozezná rozdíl mezi ruční kvalitou a průmyslovou sériovou výrobou a dále lidé nemají dostatek času věnovat se atypickým interiérům,“ podotýká Pavel Kružík.

Rozdíl není vidět na první pohled

Pavel Kružík, majitel PK Inter. Foto: PK Interier„Musím říct, že dnešní nabídka nábytku od velkých firem je pro laickou veřejnost těžce rozpoznatelná od ruční atypické solitérní výroby. Dnešní masové nábytkářské výrobky jsou pro oko velmi zajímavé a příjemné. To, co není vidět, už takovou kvalitu nemá a to bohužel obyčejný konzument nerozpozná,“ doplňuje Pavel Kružík.

A tak jeho nábytkářská společnost konkuruje svým rozsahem služeb, to nejen kvalitní výrobou, ale i návrhy, osobními návštěvami, poradenstvím a velmi přátelským a sofistikovaným přístupem. „Snažíme se lidem vysvětlit technologii výroby a rozdíly mezi našimi výrobky a masovou výrobou. Poté máme již s lidmi velmi dobré zkušenosti,“ dodává Pavel Kružík.

Podle jeho slov dodává dřevo, na rozdíl od různých náhražek, interiéru na útulnosti a působí příjemným, hřejivým dojmem. Výzkumy navíc ukazují, že dřevo v interiéru má příznivý vliv na lidskou psychiku. Navíc má velice dlouhou životnost a není náročné na údržbu.

Podle majitele nábytkářské firmy je pro zákazníky důležité si uvědomit, že se nejedná o spotřební zboží, které po pár letech vyhodí. Naopak, kvalitní nábytek je kusem, který se může dědit z generace na generaci a s přibývajícími roky roste i jeho cena a vzácnost.

„Pro zákazníky vyrábíme nábytek na zakázku z různých materiálů jako například třešeň, ořech či dub. Krom toho navrhujeme sestavy do ložnice, obývací stěny, komody, knihovny, vinotéky a jiný atypický nábytek,“ říká majitel Pavel Kružík.

Čistě ruční práce

Foto: PK INterierTo, z jakého dřeva si zákazníci nábytek vyberou, podle něj záleží zejména na tom, co od něj očekávají a kolik chtějí zaplatit. Za jednu z nejhodnotnějších a nejkvalitnějších dřevin se obecně považuje dub. Ten vyniká především výraznou texturou, houževnatostí a tuhostí.

„Podle přání zákazníka jsme schopni hned na první schůzce spočítat předběžnou kalkulaci, taktéž jej seznámíme s průběhem realizace a zkonzultujeme jeho možnosti. Tato konzultace je zcela zdarma a až poté probíhá návštěva prostor, jejich přeměření a vypracování 3D grafického návrhu. S tím je upřesněna i cenová kalkulace a termín realizace,“ říká Pavel Kružík.

„Každý nábytek, který vyrobíme, plní nejen estetickou funkci, ale zároveň je i plně funkční. Na jeho výrobu používáme pouze kvalitní materiály a vše je čistě ruční práce,“ dodává Pavel Kružík.

Jak dlouho například trvá výroba dřevěného stolu? „V případě jednoduché konstrukce a dostupnosti materiálů v základní povrchové úpravě je to maximálně týden. Pokud stůl nově designujeme s použitím netradičních materiálů, může to být až dva měsíce,“ vypočítává Pavel Kružík.

Za pětadvacet let, kdy se v nábytkářství pohybuje, se v oboru vystřídaly různé trendy. „Neustále se mění a vyvíjí a hlavně každý zákazník má úplně jiné představy. Moje zkušenost je taková, že se maximálně snažíme přizpůsobit výrobně i designově potřebám, představám a přáním našich klientů. A věřte, že jsou pokaždé úplně jiná,“ zmiňuje Pavel Kružík.

Novinka? Staré trámy

Foto: PK InterierI v tak tradičním oboru, jako je výroba dřevěného nábytku, se tak objevují různé inovace. „A jsem za to nesmírně rád. Protože člověk na mé pozici může tvořit a vymýšlet stále nové věci a to je pro nás hnací silou do budoucna. Jako příklad můžu uvést námi vyráběný trámový nábytek, který je na trhu teprve tři roky a je po něm veliká poptávka,“ podotýká Pavel Kružík.

Tento nábytek se vyrábí ze starých, až stoletých masivních trámů. Také u nich si zákazníci mohou zvolit rozměr, vybrat povrchovou úpravu, barevnost nebo kování. Z tohoto materiálu se vyrábějí například postele, lavice nebo noční stolky.

Zatímco většina dřevěného nábytku má spíše klasický vzhled, právě produkty z trámů mají i přes jejich stáří často moderní výraz. Je podle Pavla Kružíka právě spolupráce s designéry cestou, jako dostat dřevěný nábytek více do moderních interiérů?

„Myslím si, že poctivé řemeslo se uplatní bezpochyby i v moderních interiérech. Zapojení designérů v této problematice vidím spíše v jejich individuálním přístupu ke klientovi. Celkově si myslím, že ještě nenastala doba, kdy by lidé dozráli k přesvědčení o větší investici na vytvoření kvalitního interiéru,“ uzavírá Pavel Kružík.

Kromě domácností patří mezi zákazníky společnosti PK Interier například banky, státní instituce či hotely.

Dalibor Dostál

• Oblasti podnikání: Nábytkářský průmysl

Doporučujeme