Na začátku byla potřeba hlavně odvaha, teď inovace, říká jednatel rodinné firmy Beznoska

Obor chirurgických náhrad nepostihly díky financování ze systému zdravotního pojištění dopady světové ekonomické recese. Také letos společnost roste, přibírá nové zaměstnance a plánuje obrat vyšší přibližně o pět milionů. V aktuálním ročníku soutěže Rodinná firma roku se umístila na třetím místě.

Tradice výroby nástrojů a implantátů pro kostní chirurgii v České republice sahá až do poloviny 20. století. V 50. letech začali metalurgové na základě požadavků ortopedů pracovat na vývoji specifických materiálů s dobrou snášenlivostí lidským organismem, vhodných právě pro tuto výrobu.

nástroje chirurgie

Vývoj a výroba tehdy začala z dnešního pohledu možná trochu překvapivě v hutní společnosti Poldi Kladno, kde se koncem šedesátých let vyčlenila samostatná dílna „Chirurgie“, která pak v 70. a 80. letech vyráběla soupravy Poldi 1 až Poldi 7, určené pro náhrady kyčelních kloubů a vnější a vnitřní osteosyntézu.

Neustálý vývoj a růst výroby si časem vynutil osamostatnění „Chirurgie“ a výstavbu nové budovy mimo areál Poldi. V této době již v dílně působil jako vedoucí Stanislav Beznoska, který v roce 1990 odchází do důchodu. Brzy se ukázalo, že ne na dlouho.

Když v roce 1991 došlo k velké privatizaci, rozhodl se Stanislav Beznoska zúročit dlouholeté zkušenosti a předložil privatizační projekt. Uspěl, a začátkem roku 1992 tak vznikla nynější firma Beznoska, která převzala veškerý stávající majetek bývalé „Chirurgie“, včetně výrobního programu i všech zaměstnanců.

K rychlému osamostatnění přispělo právě i umístění provozu mimo areál POLDI. Pro zajištění samostatnosti ve fungování vzniklé společnosti však bylo třeba vybudovat úplně nově obchodní a ekonomický úsek, oddělení vývoje a logistiku.

„Bylo zapotřebí hodně odvahy, protože neexistovala jasná pravidla a podnikání představovalo velkou neznámou. Pokud by náš záměr nevyšel, celá rodina by se dostala do velkých finančních nesnází. Vše jsme se učili za pochodu a také jsme bojovali s různými úřady a úředníky, protože s nově tvořenými zákony a nařízeními, hlavně v našem oboru, se přímo roztrhl pytel,“ vzpomíná Petr Milata, současný jednatel společnosti

V zahraničí pomáhají veletrhy

Nejtěžší podle jeho slov bylo tehdy získat úvěr od bank. „Protože jsme začínali z ničeho a neměli jsme jako firma žádnou finanční historii, banky se nijak nepředháněly s nabídkami úvěrů nebo půjček. Výhoda byla, že platební morálka našich odběratelů byla v začátcích podstatně lepší než v současnosti. Proto jsme vše přežili,“ doplňuje Petr Milata.

Svoje produkty dodává společnost Beznoska v tuzemsku především zdravotnickým zařízením, které si u firmy objednávají některý z vyráběných implantátů, například náhradu kyčelního nebo kolenního kloubu. „My dodáme celou rozměrovou sadu implantátů a soupravu nástrojů k dané operaci. Po provedeném lékařském zákroku si zbývající implantáty odvezeme a vyfakturujeme spotřebované. Při exportu máme v příslušné zemi partnera, který si objednává výrobky podle potřeby a předává do zdravotnických zařízení ve svém regionu,“ popisuje Petr Milata.

petr milata

Vývoz do bývalých socialistických států v oblasti východní Evropy přitom pokračoval bez přerušení i po privatizaci v roce 1992. „Byli jsme největší výrobce s nejdelší tradicí výroby ortopedických implantátů a o naše výrobky byl stále zájem. Byly to však malé jednotlivé zakázky,“ umiňuje Petr Milata.

Hned po přechodu na rodinnou firmu proto společnost zahájila aktivity vedoucí k posílení exportu. Především prostřednictvím účasti na zdravotnických veletrzích, jako například Medica Dusseldorf, Zdravoochranenie Moskva a další. V současnosti společnost vyváží na Slovensko, Ukrajinu, Kazachstán, Rusko, Arménii, Dánsko, Portugalsko, Estonsko, Libanon, Bulharsko. V loňském roce tvořil export 46 procent obratu společnosti.

Základem úspěchu společnosti jsou neustále inovace. „Pokud chceme udržet krok se zahraniční konkurencí, tak musíme inovovat vstupní materiály, design výrobků a v neposlední řadě také technologie, protože na jakost výrobků v našem oboru se kladou stále vyšší nároky,“ zdůrazňuje Petr Milata. Společnost proto spolupracuje na vývoji implantátů a nástrojů s předními českými i zahraničními klinikami, vysokými školami a Akademií věd.

Díky výrobnímu programu firmy společnost nezasáhla celosvětová ekonomická recese po roce 2008, protože celkový počet operací za jednotlivé roky je poměrně stabilní a závisí hlavně na objemu peněz v rozpočtech zdravotních pojišťoven.

Firmě se daří i v letošním roce, kdy přijala 14 nových zaměstnanců a celkem tak ve společnosti nyní pracuje 116 lidí. Obrat v loňském roce byl necelých 175 milionů korun, letos se předpokládá nárůst o přibližně 5 milionů korun.

Staví i na dlouholeté tradici a na přednostech fungování menší rodinné firmy, která dokáže flexibilně reagovat na požadavky zákazníků a například upravovat nebo vyrábět nástroje na míru. „Máme specializované výrobky pro onkologicky nemocné pacienty, jako jsou například náhrada pánve dle CT dat pacienta, nově rostoucí endoprotéza femuru a podobně,“ vyjmenovává Petr Milata.

Pružnější než nadnárodní koncerny

„Také náš systém řízení je jednodušší než u velkých nadnárodních koncernů. Tím můžeme být více flexibilní a naší velkou výhodou je schopnost rychleji reagovat na požadavky zákazníků,“ dodává Petr Milata.

A není to podle něj jediný klad rodinného podniku. „Výhoda rodinné firmy je, že ji vlastní a řídí členové rodiny, kteří se za svá rozhodnutí nemusejí nikomu zpovídat. Ale naopak cítí daleko větší odpovědnost za svá rozhodnutí vůči rodině a to je někdy hodně stresující,“ připojuje další.

Výroba nástrojů ve společnosti Beznoska. Foto: Beznoska

Nevýhodou je to, že se členové rodiny nedokáží od řešení pracovních problémů odpoutat ani ve volném čase. Podle Petra Milaty se přitom rodině nepodařilo jasně určit hranici nebo pravidla, kdy už se o práci jednoduše bavit nebudou. „Mnohokrát jsme se o to snažili, ale vždy se našlo něco, co se muselo vyřešit třeba u nedělního oběda. Dost často se stalo, že jsme se rozcházeli i v názorech ne daný problém a někdy jsme pak spolu i nemluvili. Ale všechno se musí překonat, pokud chcete uspět v silně konkurenčním prostředí,“ podotýká jednatel.

Zatímco rozdílné názory v rodině se vždy nakonec podařilo vyřešit, s jinou komplikací už to tak nadějně nevypadá. Podle Petra Milaty jsou totiž podmínky pro podnikání stále těžší. „Legislativa, kterou pilně produkuje EU je stále větší a nesrozumitelnější a každým rokem se zvyšují nároky a tím zároveň náklady na různé certifikace, audity, registrace výrobků a podobně,“ konstatuje podnikatel.

Naopak příznivou okolností pro další rozvoj firmy podle něj je, že se v současnosti banky předhánějí v nabídkách na půjčení peněz, takže zajistit financování podniku není tak obtížné, jako před lety. V roce 2016 činnost firmy ocenila i Technologická agentura ČR. A ve stejném roce společnost obsadila třetí příčku v soutěži Equa bank Rodinná firma roku.  

Dalibor Dostál

Rodinná firma roku 2016

  1. Ollies dorty s.r.o.
  2. Navláčil stavební firma, s.r.o.
  3. Beznoska s.r.o.

Cenu hlasování veřejnosti získala firma GUMEX s.r.o. Více k soutěži Equa bank Rodinná firma roku.

V roce 2016 obdržela firma BEZNOSKA, s.r.o. rovněž Cenu Technologické agentury ČR v kategorii Řešení pro kvalitu života

Cílem projektu „Optimalizace vlastností UHMWPE“ realizovaného týmem institucí pod vedením firmy BEZNOSKA, s.r.o. je vytvoření kloubních náhrad se zvýšenou životností. UHMWPE (Ultra-high-molecular-weight polyethylene – ultravysokomolekulární polyethylen) je bez zápachu a chuti, netoxický a je vysoce odolný vůči korozi a chemikáliím s výjimkou oxidačních kyselin. Má extrémně nízkou absorpci vlhkosti a velmi nízký koeficient tření. Je samomazný a vysoce odolný proti oděru. V některých formách je 15krát odolnější proti oděru než uhlíkové oceli.

Firma rovněž získala Cenu budoucnosti TA ČR za rok 2016.

• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme