Národní ceny kvality a Medaile ministra průmyslu a obchodu jsou pro rok 2017 rozdány

Ocenění ministra průmyslu a obchodu převzali Vlastislav Bříza, Stanislav Kázecký, Jiří Cieńcała a Miroslav Václavík.



Rok 2017 patří pro české hospodářství k nejúspěšnějším. Česká ekonomika robustně rostla a zařadila se společně s Rumunskem, Lotyšskem a Polskem mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky zemí EU. Máme dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost v rámci všech evropských zemí, rekordní míru ekonomické aktivity, stoupá domácí poptávka a zahraniční obchod dosahuje rekordních výsledků.

To vše jsou měřitelné kvantitativní kategorie, odpovídající na otázku „Kolik?“. Nicméně náš běžný život možná ještě významněji ovlivňují kategorie kvalitativní, odpovídající na otázku „Jaký?“, které jsou mnohem obtížněji měřitelné.

Nicméně již dlouhé roky existují instituce, které se objektivním měřením kvality – práce a výrobků, které my spotřebitelé získáváme, kvality života – přímo zabývají. Dokážou ji změřit, vyhodnotit a ocenit ty, kteří v oblasti kvality dosahují dlouhodobě mimořádných výsledků.

Nejlepší české firmy a instituce roku 2017 v oblasti kvality proto ve Španělském sále Pražského hradu ocenili ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, předseda Rady kvality ČR a státní tajemník ministerstva průmyslu a obchodu Robert Szurman, předsedkyně předsednictva České společnosti pro jakost Elena Stibůrková, předsedkyně představenstva Sdružení pro oceňování kvality Alena Plášková a další odborníci z oblasti hodnocení kvality.

Hlavními kategoriemi bylo udělování Národní ceny kvality ČR, Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj a další dílčí ceny. Symbolicky tak byla završena kampaň Listopad – měsíc kvality, která se letos uskutečnila už po osmnácté. Její organizací je pověřena Rada kvality ČR řízená ministerstvem průmyslu a obchodu.

Novinkou letošního hodnocení bylo vyhlášení prvního ročníku Medaile ministra průmyslu a obchodu. První držitelkou tohoto ocenění se stala v rámci Ocenění českých podnikatelek paní Zuzana Ceralová Petrofová, manažerka a pokračovatelka tradice největšího evropského výrobce akustických klavírů, královéhradecké společnosti Petrof.

Dalšími oceněnými, kteří získali Medaili ministra průmyslu a obchodu, se na Pražském hradě stali Vlastislav Bříza, majitel a generální ředitel českobudějovické společnosti Koh‐i‐noor Hardtmuth, Stanislav Kázecký, bývalý dlouholetý ředitel společnosti ZVVZ Milevsko, Jiří Cieńciała, vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj, a Miroslav Václavík, profesor Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci.

„Tímto oceněním chceme motivovat firmy k jejich rozvoji a především ocenit významné, výjimečné osobnosti za jejich celoživotní práci a přínos v oblasti průmyslu a obchodu. Letošní držitelé Medaile ministra průmyslu a obchodu se výjimečným způsobem zasloužili o rozvoj českého průmyslu a výzkumu a šíření jeho dobrého jména v zahraničí. Jejich životní příběhy jsou inspirativní a zaslouží naši pozornost. Proto jsme se rozhodli udělit tyto medaile a věřím, že vytvoříme novou tradici,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

Vítězové Národních cen kvality 2017

Program Star plus
Centrum pečovatelských a ošetřovatelských služeb Město Touškov, Farní charita Neratovice, Marlenka International, Palivový kombinát Ústí a Teplárny Brno

Program CAF perspektivní organizace
Organizace Vysočina Education, školské zařízení pro další vzdělávání pedagog. prac. a středisko služeb školám

Společenská odpovědnost a udržitelný rozvoj
Veřejný sektor – MČ Praha 18, Úřad MČ Praha 18, podnikatelský sektor – SOŠ multimediální a propagační tvorby a Pojišťovna VZP

Program Excelence
Veřejný sektor – MČ Prahy 13, Úřad MČ Prahy 13, podnikatelský sektor – Hyundai Motor

Hlavní vítěz, program CAF
Statutární město Prostějov, Magistrát města Prostějov

Společenská odpovědnost a udržitelný rozvoj
Veřejný sektor – Fakulta podnikohospodářská VŠE v Praze a město Třinec, MÚ Třinec, podnikatelský sektor – organizace Zámeček Petrovice


Převzato z časopisu Český exportér, přílohy Hospodářských novin a týdeníku Ekonom, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: František Kotrba, vedoucí tiskového oddělení, ministerstvo průmyslu a obchodu. Foto: MPO.

Doporučujeme