Největší nákupní centrum v ázerbajdžánském Baku navrhli architekti z Prahy

Nový nákupní komplex Ganjlik Mall v Baku nese pečeť architektů z pražské pobočky kanceláře Chapman Taylor. Na dodávce lustrů pro stavbu spolupracovala také česká sklářská firma Lasvit. Moderní stavba je i přes vzdušný design speciálně zabezpečena proti zemětřesení.



V české kanceláři architektonické společnosti Chapman Taylor vznikl projekt nového nákupního centra v Baku. To je přitom největší v ázerbájdžánské metropoli. K pronájmu nabídne padesát tisíc metrů čtverečních obchodů. Je tedy přibližně stejně velké jako pražské Obchodní centrum Chodov.

Výstavbu centra nazvaného Ganjlik Mall zaplatil ázerbájdžánský soukromý investor. O objemu investice informace dostupné nejsou, podobné stavby ale běžně stojí několik miliard korun. „Na začátku roku 2013 jsme se zúčastnili architektonické soutěže na návrh budovy a vyhráli jsme,“ uvedl Jon Hale, ředitel české kanceláře Chapman Taylor.

Jeho londýnští kolegové v Baku již dříve pro stejného klienta postavili kancelářskou výškovou budovu a mezinárodní obchodní centrum. „Když jsme poprvé navštívili místo projektu, zemní práce již byly v plném proudu, dodavatel ani nečekal, až dokončíme návrhy,“ líčí architekt chvat, v jakém se stavba připravovala.

Podobu projektu ovlivnilo, že v oblasti jsou častá zemětřesení, takže sloupy a nosníky musely být výrazně masivnější, než na co jsou projektanti zvyklí z Evropy. „Přesto se nám jejich vizuální vliv podařilo minimalizovat, takže projekt působí vzdušně a světle,“ dodal Hale.„Spolupracovali jsme rovněž se společností Lasvit, renomovaným dodavatelem luxusního českého skla, na konstrukci lustrů u hlavních vchodů,“ doplnil projektant.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Daniel Novák, Tomáš Stingl. Foto: Chapman Taylor.

• Teritorium: Asie | Ázerbájdžán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme