Nové centrum má do Maskatu přilákat kongresové turisty

Na podzim má být v hlavním městě Ománu otevřeno monumentální kongresové centrum. Nová stavba schopná pojmout 10 tisíc návštěvníků je součástí plánu, podle nějž se chce sultanát stále víc orientovat na turismus a už v roce 2020 utržit v tomto odvětví bilion dolarů.



Omán vsadil na turistický ruch. Po propadu cen ropy potřebuje nutně najít jiný zdroj peněz pro státní pokladnu. Země má přitom dramatické mořské pobřeží a ve vnitrozemí pouštní exotiku. A protože se sousední Jemen, který dříve lákal víc milovníků staré Arábie, propadl do občanské války, stabilní Omán mu postupně „přebírá“ turisty. Podle studie publikované bankovní poradenskou společností Alpen Capital by se mohl v příštích letech zvyšovat počet turistů přijíždějících do Ománu o více než šest procent ročně.

Díky tomu by už v roce 2020 dosáhl obrat turistického průmyslu v zemi přelomové hranice bilionu dolarů. A v roce 2040 je cílem sultanátu uvítat dvojnásobně více turistů ročně než nyní – to by znamenalo pět milionů návštěvníků za sezonu. Ománské ministerstvo turismu plánuje pro dosažení těchto cílů investovat do turistických služeb 35 miliard dolarů. Počet ubytovacích pokojů se má díky tomu zvýšit na 80 tisíc. Podle deníku Times of Oman chce sultanát přebrat konkurentům v zálivu také kongresové turisty.

Ve druhé polovině letošního roku má být proto v hlavním městě Maskatu slavnostně otevřeno velkolepé Kongresové a výstavní centrum. Je umístěno pouhých deset minut od mezinárodního letiště. Monumentální stavba nabízí kongresový sál s 3200 místy k sezení a také výstavní plochu přesahující 22 tisíc metrů, v níž nejsou žádné sloupy. Celkově má mít centrum kapacitu 10 tisíc míst, na nichž bude moci usadit ve svých prostorách příslušný počet delegátů najednou, a disponuje parkovištěm pro čtyři tisíce vozů.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy deníku E15 a týdeníku Euro, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Tomáš Stingl, Vizualizace: OCEC

• Teritorium: Asie | Omán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme