Obchod, pohostinství, ubytování – statistický přehled

Údaje a data zahrnující obchod, opravy a údržbu motorových vozidel a ubytování a stravování.

Za celý rok 2020 se maloobchodní tržby (kromě motorových vozidel) reálně snížily o 0,6 % (bez očištění o kalendářní vlivy). To je první pokles od roku 2012. Celkový pokles byl vyvolán zejména reálným propadem tržeb za pohonné hmoty o 7,9 %. Ten souvisel především s jarním i podzimním omezením mobility v reakci na protiepidemická opatření.

Ačkoli vloni maloobchod dvakrát ovlivnilo uzavření prodejen kromě těch s nezbytným zbožím, tržby v nepotravinářském segmentu se nakonec reálně zvýšily o 0,6 %. Tržby za potraviny zůstaly na úrovni předchozího roku.

Nový impuls loni dostaly prodeje prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby, které loni reálně vzrostly o 28,2 %. To je nejvíce od roku 2013. Tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin (řetězce) vzrostly o 0,8 %. Naopak o 12,6 % se propadly prodeje ve specializovaných prodejnách potravin.

Zvýšily se tržby za počítačové a komunikační zařízení (o 2,5 %), za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží (o 1,5 %) a za výrobky pro domácnost (o 1,2 %). Pokles tržeb zaznamenaly hlavně prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 10,9 %) a s oděvy a obuví (o 29,6 %).

Za celý rok klesl počet ubytovaných hostů z tuzemska o 28 %, u zahraničních hostů dokonce o 74,4 %. Relativně nejvíce ubylo hostů ze vzdálených např. asijských destinací. Tržby v odvětví ubytování ve srovnání s rokem 2019 reálně propadly o 55,9 %, což bylo zhruba čtyřikrát více než v krizovém roce 2009. V nominálním vyjádření byly loňské tržby ubytovatelů nejslabší ve srovnatelné řadě od roku 2000.

Na počtu ubytovaných hostů v roce 2020 v Česku (10,8 mil.) se z bezmála 45 % podílely pouhé dva měsíce – červenec a srpen. K oživení přispěli zejména hosté z tuzemska, jichž bylo ve 3. čtvrtletí meziročně o šestinu více. Z letního oživení profitovaly jak všechny kraje, tak i veškeré hlavní kategorie ubytovacích zařízení. Došlo i k částečnému návratu zahraničních turistů, zejména ze zemí sousedících s Českem. I tak ale nebyla z pohledu příjezdů zahraničních hostů loňská letní sezóna nejsilnějším obdobím roku. Počet ubytovaných nerezidentů byl ve 3. čtvrtletí skoro o pětinu nižší než za první dva měsíce roku 2020.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod

Doporučujeme