Osobní sklady v Česku posilují. Domácí směr mu dávají ženy

Samoskladování zatím v Česku využívají především domácnosti, ať už v době stěhování, nebo proto, že v bytě nemají vlastní sklep či jiný úložný prostor. V zahraničí je velmi rozšířené také pro potřeby malých firem.

sklady perfect storageFenomén samoskladování znají lidé i malé a střední firmy z vyspělých zemí západní Evropy i Severní Ameriky po celá desetiletí. V Česku je však podnikání v tomto oboru otázkou posledních let a relativně nový obor tak má šanci na solidní růst.

Snaží se toho využít také společnost Perfect Storage, kterou v říjnu 2015 založila Soňa Fialová se svojí bývalou kolegyní Markétou Cajthamlovou. V areálu Pražské tržnice nedávno otevřely nové skladovací prostory, které nabízí soukromníkům i firmám pronájem osobních skladů. K dispozici je 172 zabezpečených kójí o celkové rozloze 618 metrů čtverečních. Holešovický sklad je po Vysočanech již druhá lokalita Perfect Storage.

Výhodou osobních skladů je nonstop přístup po celý rok, zabezpečení a vysoký standard čistoty a sucha. Perfect Storage nabízí kóje ve velikostech od 0,5 metrů čtverečních do 20 metrů čtverečních. Pronájem je možný na libovolnou dobu, přičemž nejkratší doba pronájmu je jeden měsíc.

 „Z 80 procent jsou naši zákazníci z privátního sektoru a sklady používají například během rekonstrukce, při cestě do zahraničí nebo na uskladnění sezónních a sportovních věcí. Firemní klientela využívá naše sklady zejména na úschovu zboží nebo archivy. Vzhledem k poloze holešovické pobočky předpokládáme posílení právě firemní klientely,“ uvádí Soňa Fialová, ředitelka Perfect Storage.

Tradice z USA

Odkud se externí sklady vlastně vzaly? Jedná se o fenomén zvaný self-storage, neboli samoskladování, který vznikl v padesátých letech minulého století v USA a odtud se v osmdesátých letech rozšířil do Evropy. Pro mnoho lidí žijících v malém bytě bez sklepa je to jedinečná příležitost, jak vlastnit kolo a další sportovní vybavení. V Americe na jednoho obyvatele připadá kóje o velikosti půl metru čtverečních. V Evropě je 2 600 poboček self-storage a lídrem jsou Velká Británie a severské země v čele se Švédskem.

Soňa Fialová objevila tento typ podnikání během svého předchozího profesního působení. Hned po vysoké škole šla na mateřskou, poté nastoupila do společnosti ZF Group, kde měla na starosti marketing, následovala tříletá praxe v Raiffeisenbank.

Poté dostala nabídku na působení v nadnárodní společnosti City Self-Storage. „Službu jsem předtím, než jsem v březnu 2006 nastoupila do svého předchozího působiště, vůbec neznala. Pozice General Managera pro ČR mi byla nabídnuta personální agenturou, přičemž já jsem se kvůli neznalosti oboru vůbec nechtěla výběrového řízení účastnit. Dá-li se to tak říct, byla jsem v podstatě přemluvena, abych to zkusila,“ usmívá se Soňa Fialová.

Z nadnárodní firmy do vlastního byznysu

majitelky perfect storageNakonec čtyřkolové výběrové řízení vyhrála a na pozici zůstala 8,5 roku až do prodeje firmy. Není bez zajímavosti, že z osmi kandidátů tehdy byla jediná žena. Do stejného podniku pak nastoupila i Markéta Cajthamlová na pozici finanční manažerky pro Českou republiku a Polsko, která již předtím pro mezinárodní společnost pracovala od jejího vstupu na český trh. Společnost City Self-Storage přitom na trhu působila od roku 1993 a byla třetím největším operátorem v oblasti samoskladování Evropě se 45 pobočkami v 7 zemích Evropy.

Když pak došlo k prodeji firmy, rozhodly se ve stejném oboru samy zkusit štěstí. Zkušenosti ze samostatného podnikání přitom měly minimální. „Jsem z rodiny, kde všichni kromě mě podnikali a Markéta zpracovávala svým kamarádům účetnictví,“ popisuje Soňa Fialová, podle níž bylo tehdy nejtěžší najít investory.

Na druhou stranu mohly využít předchozí zkušenosti. „To, že jsme tolik let působily v top managementu nadnárodní firmy, byla obrovská zkušenost. Byly jsme vlastně jediné, kdo v ČR ‚uměl self-storage‘ a tak pokračovat v tom, co umíme, se doslova nabízelo,“ popisuje Soňa Fialová.

Zároveň věděly, že na trhu se dají zlepšovat věci, které nebylo možné v nadnárodní firmě prosadit. „Nabízíme řešení šité na míru každému zákazníkovi a zejména cenově se přizpůsobujeme českému zákazníkovi. Spolupracujeme výhradně s českými dodavateli, máme české investory, tuzemský software, ‚neživíme‘ zahraniční matku ani management – toto se pak odráží v našich přijatelných cenách,“ vysvětluje Soňa Fialová.

Česká cesta

„Nabízíme širokou škálu velikostí jednotlivých kójí tak, aby si zákazník mohl vybrat a platil tak skutečně jenom za prostor, který maximálně využije. Prodáváme obalový materiál, aby měl zákazník vše po ruce, pokud se například stěhuje. Do kójí na přání zákazníků také montujeme regály, a pokud mají další speciální přání, snažíme se jim vyjít maximálně vstříc,“ pokračuje Soňa Fialová. Zároveň si obě zakladatelky užívají toho, že se mohou samostatně a flexibilně rozhodovat, což v korporátní sféře vždy nejde.

sklady perfect storage z venkuPřestože v celosvětovém porovnání Soňa Fialová s Markétou Cajthamlovou nastoupily do oboru, který má tradici několika desetiletí, dokázaly se v něm v mezinárodním porovnání výrazně zapsat. I když je na světě asi 2000 self-storage firem, v jejich nejvyšším managementu jsou pouze tři ženy. Z toho dvě jsou právě zakladatelky českého Perfect Storage.

V českých poměrech má samoskladování dostatek místa k dalšímu rozvoji i růstu. „Prostor pro vývoj zde určitě je. Ale obor je zde v plenkách a bude ještě nějakou dobu trvat, než se dostaneme na úroveň západní Evropy, o USA ani nemluvě,“ uzavírá Soňa Fialová.

Dalibor Dostál

Doporučujeme