Panama si vydělá i bez Papers

Pro aféru z jara roku 2016, která se týká ulívání peněz do daňových rájů, se vžil trochu nešťastný název. Kvůli označení Panama Papers teď při vyslovení jména středoamerické země možná průměrnému konzumentu médií naskočí mlhavá asociace typu „tam jsou ty podfuky“.



Ve skutečnosti je Panama vyspělou ekonomikou a měrou vrchovatou si umí najít legální výdělky. Všechno se samozřejmě točí kolem průplavu spojujícího Tichý a Atlantický oceán. Kanál byl otevřen v roce 1914 a zcela změnil obchodní trasy západní polokoule. Lodě díky zkratce přes Panamskou šíji nemusejí obeplouvat celý jihoamerický kontinent.

V současnosti putuje kanálem asi 14 tisíc lodí ročně, což přináší zemi miliardy na vybraném mýtu. Kapacita průplavu už dokonce přestala stačit rostoucímu provozu, a tak začala v roce 2007 Panama kanál rozšiřovat, aby jím mohly proplout i obří novodobé nákladní lodi. Po dokončení bude mít kanál téměř dvojnásobnou kapacitu.

Náklady na rozšíření přesahují pět miliard dolarů. Webová stránka projektu ukazuje v reálném čase linku vyjadřující pokrok staveb. V této chvíli už hlásí dokončení stavby z 98 procent. Rostoucí lodní provoz kolem Střední Ameriky mezitím nalákal i Nikaraguu, která chce letos začít stavět vlastní, konkurenční průplav.

Panama má ale náskok i ve službách. Kolem průplavu a díky ziskům z mýtného vyrostla v zemi perfektní obchodní infrastruktura. Metropole Panama City je moderním velkoměstem plným mrakodrapů. Mezinárodní firmy ji využívají jako základnu pro obchod s ostatními státy Karibiku. Funguje tu akciová burza, diamantová burza, pobočky tu má víc než stovka zahraničních bank.

Vedle místní měny balboa se v zemi běžně používá dolar. Americký vliv je ostatně v Panamě ještě citelnější než v ostatních zemích tohoto regionu. Když na konci minulého století zkoušel v Panamě zlobit generál Manuel Noriega zapletený do obchodů s drogami, Spojené státy neváhaly přistoupit k rychlé vojenské invazi, zatčení Noriegy a ke zpacifikování země pod svým dozorem.

Výsadní postavení Panamy v oblasti dokladuje také velmi solidní český vývoz do této země. V roce 2014 zažil velký 300procentní meziroční nárůst na víc než 40 milionů dolarů. Stojí za tím hlavně dodávky české techniky do nové elektrárny El Paco. V Panamě se také už prodávají vozy Škoda.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade.

• Teritorium: Amerika | Panama | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme