Peru: Nenápadný jihoamerický šampión

Země odstraňuje chudobu tempem, jaké nemá v Jižní Americe obdobu. Dovoz luxusního zboží láme v posledních letech rekordy. Velké zásoby nerostných surovin slibují zemi stabilitu i do budoucna.



S jihoamerickým státem si většina lidí spojuje turistické atrakce, jako je bájné incké město Machu Picchu ukryté mezi vrcholky And nebo malby v Nazce, které proslavil Erich Von Däniken a jeho teorie o tom, že sloužily k navigování vesmírných plavidel mimozemských civilizací.

Peru však nepředstavuje atraktivní cíl pouze pro turisty, ale také pro investory. Země, kde žije více než třicet milionů obyvatel, se může za rok 2013 pochlubit větším hrubým domácím produktem (HDP) než Česká republika. Jihoamerický stát dosáhl HDP 344 miliard dolarů, zatímco Česká republika 285,6 miliardy dolarů.

Při přepočtu na obyvatele je v lidnatějším Peru zatím znát nižší výkon ekonomiky (11 100 dolarů na obyvatele v Peru oproti 26 300 dolarům na obyvatele v České republice), nicméně při růstu HDP od 5,1 po 6,9 procenta za poslední roky Peru tyto rozdíly postupně snižuje. „V posledním čtvrtletí roku 2014 by měl růst HDP dosáhnout 7,2 procenta,“ říká Gycs M. Gordon, ředitel peruánského obchodního zastoupení V Peru.

Chudých ubylo za deset let o polovinu

Peru, Machu PicchuDíky vysokému tempu ekonomického růstu se zemi daří rychle snižovat chudobu. Zatímco ještě v roce 2004 žilo pod hranicí chudoby 58,7 procenta Peruánců, v roce 2013 už to bylo jen 23,9 procenta.

Kde jsou v Peru největší příležitosti pro vzájemný obchod? Země vyváží především nerostné suroviny a zemědělské plodiny, hlavně měď, zlato, olovo, zinek, cín, železnou rudu, molybden, stříbro, ropu a ropné produkty, zemní plyn, kávu a další zeleninu a ovoce. Významným vývozním artiklem pro labužníky je také chřest.

Peru dováží hlavně chemikálie, plasty, stroje, vozidla, televizory, důlní stroje, čelní nakladače, telefony a telekomunikační zařízení, železo a ocel, pšenici, papír nebo vakcíny a léky.

Největším exportním partnerem Peru je Čína (podíl 19,9 % na exportu), následovaná USA (15,7 %) a Kanadou (9,5 % ). Největším dovozcem do Peru jsou USA (24,6 %), Čína (14 %) a Brazílie (6,4 %).

Peru, Lima“Do roku 2016 Peru zdvojnásobí svůj export, ztrojnásobí export v oborech, které zatím nejsou pro zemi tradiční, a zdvojnásobí počet exportérů,“ doplňuje Gycs M. Gordon. Mezi méně tradiční oblasti exportu Peru patří například bavlněná trika, biobanány či kondenzované mléko.

Peru je světovou jedničkou v exportu rybí moučky, rybího oleje a olova. Světovou dvojkou je v exportu zinku, molybdenu a mědi, trojkou ve vývozu stříbra, a sedmou zemí světa ve vývozu zlata a kávy. U biokávy však představuje světovou jedničku, stejně jako u vývozu chřestu. 

Z celkového vývozu v objemu 48 miliard dolarů směřuje do České republiky zboží a suroviny za 18,44 milionů dolarů. Na importu v celkovém objemu 42,13 miliard dolarů se Česká republika podílí 40,18 miliony dolarů. Také vývoj dovozu ukazuje, že Peru bohatne. V letech 2000 až 2011 vzrostl import automobilů sedm a půl krát, mikrovlných trub čtyřikrát a barevných televizorů třikrát. 

Český export: Tříkolky i drtičky

Český export do Peru je velmi pestrý. Mezi jeho významné části patří například dětské tříkolky, stroje pro těžbu nerostných surovin, jako jsou odstředivky, filtrovací a čistící stroje, drtičky a třídičky, slévárenské výrobky, nástroje nebo sklo. Češi si pochutnávají především na peruánské kávě, mandarinkách, ančovičkách nebo hroznovém vínu či citrusech. Další produkty již nejsou tak lahodné, zahrnují oxid zinečnatý, peroxid zinku, oxidy boru, ale i ovčí vlnu.

Za perspektivní obory pro české firmy v Peru jsou považovány energetika, vodohospodářství a zajištění pitné vody, zařízení pro rozvoj rostlinné produkce v zemědělství a tradiční české potraviny.

Ekonomika Peru v kostce

V rámci Jižní Ameriky patří země k méně zadluženým zemím. Její veřejný dluh ve výši 19,6 procenta HDP je výrazně nižší než například u Brazílie (66,65 %), Urugvaye (59,45 %) nebo Venezuely (49,8 %). Ratingové agentury ohodnotily ekonomické poměru v Peru známkou BBB+ v případě S&P a A3 v případě Moody‘s . To je stejný rating, jako má Mexiko a jen o stupínek nižší, než má jihoamerický ekonomický šampion Chile.

Šance pro budoucí růst vidí země především v rozvoji energetiky a těžby surovin. V současnosti tvoří 43 procent energetického mixu země zemní plyn, v roce 2012 bylo 87,2 procenta obyvatel připojeno k elektřině, v roce 2016 to má být 95 procent. Země chce dál posílit svoji pozici významného producenta drahých kovů. Má druhé největší světové zásoby mědi, třetí zásoby zinku a největší světové zásoby stříbra. V roce 2013 vzrostly investice v oblasti těžby kovů o 14,6 procenta.


Dalibor Dostál

• Teritorium: Amerika | Peru | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme