Pivní potenciál Itálie: každé čtvrté konzumované pivo je importované

21. 1. 2013

  • Země: Itálie
  • Datum zveřejnění: 21.01.2013
  • Zdroj: Beverfood

ilustrační obrázekDle nejnovějších údajů zveřejněných asociací Assobirra, v roce 2011 dosáhla italská pivovarská produkce hodnoty 13.410.000 hektolitrů piva. Ale prodaného piva, respektive spotřebovaného piva, bylo v Itálii daleko více (17.715.000 hektolitry), což představuje průměrnou spotřebu na obyvatele v hodnotě 29 litrů/rok.

Celkový vývoz italského piva v roce 2011 činil 2.086.000 hektolitrů, zatímco celkový dovoz zlatavého moku do Itálie byl v hodnotě 6.391.000 hektolitrů (24 % z celkové spotřeby piva).

Z obchodní bilance (vývoz – dovoz) tedy vyplývá, že v roce 2011 každé čtvrté spotřebované pivo v Itálii pochází z dovozu. Ve srovnání s ostatními státy EU je Itálie na prvním místě v žebříčku nejvyšší závislosti na dovozu piva ze zahraničí. Assobirra zdůrazňuje skutečnost, že italské pivovarnictví je velmi ovlivněno nekalou soutěží ze strany některých evropských zemí, jejichž podniky vyvážejí do Itálie pivo za ceny, které vyhánějí domácí produkty.

Itálie nejvíce vyváží pivo do Velké Británie a Francie. Naopak nejvíce tohoto nápoje doveze z Německa (3.400.000 hektolitrů v roce 2011), z Nizozemí, Belgie a Dánska. Česká republika se objevuje až na 16. místě v žebříčku exportérů piva do Itálie s hodnotou 50.218 hektolitrů (2011). Lepší pozici obsadilo například Slovinsko i Polsko (6. a 7. místo).

Zpracoval kolektiv pracovníků obchodní mise MPO v Miláně.

 

 

 

 

Tisknout Vaše hodnocení: