Poradna: Jakou smlouvu podepsat se stážistou?

Stážista je široký pojem, a právní titul pro spolupráci s ním tak může být v praxi různý. Může se jednat o učně nebo středoškoláka či studenta vyšší odborné školy, který vykonává praxi předepsanou v učebních osnovách, ale i o vysokoškoláka, který chce již během studia získat praktické zkušenosti v oboru.

Chceme do firmy získat několik stážistů. Jakou smlouvu je nejlepší s nimi uzavřít? Mají stejná práva a povinnosti jako zaměstnanci, nebo se v něčem liší?
Martina L., Praha



V prvním případě uzavírá zaměstnavatel písemnou smlouvu se školou dle školského zákona. Zaměstnavatel neuzavírá smlouvu přímo s praktikantem. V případě, že praktikant během své praxe vykonává produktivní činnost, náleží mu za ni odměna ve výši sjednané ve smlouvě se školou, nejméně však 30 procent minimální mzdy.

Při jiné délce stanovené týdenní pracovní doby než 40 hodin týdně nebo v případě, že žák nevykonával produktivní činnost po dobu celého měsíce, se výše odměny za produktivní činnost úměrně upraví.

V případě vysokoškoláků či jiných stážistů, kteří realizují stáž mimo učební osnovy, je v prvé řadě nutné si říci, zda se má jednat o stáž úplatnou, nebo bezplatnou. Stáž, za kterou dostane student finanční odměnu, je vhodné realizovat na základě jedné z dohod mimo pracovní poměr.

V takovém případě bude student zaměstnancem a platí pro něj všechna práva a povinnosti jako pro jakéhokoli jiného zaměstnance spolupracujícího se zaměstnavatelem na základě dohody mimo pracovní poměr.

V případě, že by se mělo jednat o bezplatnou stáž, vydává se zaměstnavatel na tenký led. Nelze vyloučit, že taková spolupráce by mohla být kvalifikována jako závislá práce, kterou lze vykonávat výhradně v pracovněprávním vztahu, a pokud je vykonávána na základě jiné smlouvy, může být považována za nelegální práci.

Zákoník práce pro bezplatnou stáž nezná zvláštní typ smlouvy. Zaměstnavatel a stážista by teoreticky mohli uzavřít inominátní smlouvu dle občanského zákoníku, ve které by si měli dohodnout aspekty důležité pro realizaci stáže.

Důležitým aspektem při realizaci stáže je případná odpovědnost zaměstnavatele za úraz, který se může stát stážistovi na pracovišti zaměstnavatele. Pokud stážista a zaměstnavatel uzavřou dohodu mimo pracovní poměr, je stážistovo působení na pracovišti kryto zaměstnavatelovým standardním zákonným povinným pojištěním.

Lucie Kalašová Advokátka spolupracující s BPV Braun Partners

Doporučujeme