Poradna: Je možné využívat pro své potřeby data zasílaná Finanční správě?

Zejména malé a střední podniky a provozovatelé gastro nebo ubytovacích služeb měli v uplynulých měsících možnost seznámit se s EET pokladními systémy a zjišťují, že zavádění EET může být impulzem k celkovému vylepšení provozu podniku. Váš dotaz je tedy relevantní a může posloužit i pro všechny, kteří budou pokladnu teprve vybírat.

Mám hospodu. Když už investuji do EET, je možné data zasílaná Finanční správě využívat také pro své potřeby? Josef R., Brno



Odpověď je jednoduchá – ano. Pokud kvůli zákonu pořizujete novou pokladnu a pravděpodobně budete platit i měsíční paušál, je dobré mít jistotu, že se vám tyto peníze vrátí. A to jinak než přes případnou nižší daň za pivo (bude-li vůbec někdy schválena) nebo jednorázovou pětitisícovou slevu na dani, na kterou však mají nárok pouze samostatně výdělečně činné osoby. Tedy úsporami, které s pomocí dat z pokladny dokážete zajistit.

Velmi však záleží na tom, jakou pokladnu si pořídíte. Samotná Finanční správa neklade vysoké nároky na data, která jí posíláte. Pro její potřeby bude kasa evidovat pouze sumární data (tedy nikoli informace o jednotlivých položkách na účtu) v jednotlivých sazbách DPH. A pouze toto umějí ty nejjednodušší systémy. Pokud vám tedy záleží především na ceně a nechcete platit měsíční paušál, s největší pravděpodobností pořídíte jednoduchý systém, který v podstatě nahradí klasický „kasablok“. V důsledku toho budete mít sice okamžitý přehled o aktuálních tržbách, nijak však nevyužijete potenciál dat, která byste mohl v podniku sbírat.

Pokud si pořídíte některý z pokročilejších systémů, který bude mít například specializaci pro gastro, dokážete získávat dat podstatně víc. Například lépe vyhodnocovat nejen prodej jednotlivých položek menu, ale i jejich výdělečnost, řídit skladové hospodářství nebo vyhodnocovat vytíženost jednotlivých stolů. Z praxe známe příklady, kdy pomocí chytré pokladny provozní zjistil, že až třetinu piva a tvrdého alkoholu rozlévá jeden ze členů personálu „pod rukou“ nebo že v obědové špičce si k velkým stolům vždy sednou jen dva lidé a sníží tak kapacitu podniku. Právě tato data budou ta nejcennější, co vám EET v kombinaci s vhodnou pokladnou může přinést.

Pokud tedy chcete, aby EET nebyla jen nutné zlo, ale také šancí pro rozvoj vašeho podniku, zaměřte se právě na tyto funkce pokladen.   

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Petr Filipec, provozní ředitel Storyous.

Doporučujeme