Poradna: Nemáte hotovost? Pomůže provozní úvěr

Zajistit si finance na provoz firmy dříve, než je svým podnikáním dostaneme zpět, je zcela běžný problém každého podnikatele. Existují různá řešení od kreditní karty, která však mívá menší limity a je vázána na využívání potřebné technologie protistranou, až po využití neúčelového splátkového úvěru, který ale neumožňuje flexibilně reagovat na aktuální cash flow klienta.

Působím v oblasti drobného prodeje zboží dováženého ze zahraničí. Každý měsíc ale trochu bojuji s financováním objednávek. Musím totiž objednat vždy větší množství zboží, které během měsíce rozprodám. To ale znamená, že se na začátku měsíce docela vydám z peněz. Co s tím? Šimon F., Most



Nejuniverzálnější a nejpohodlnější způsob překlenutí časového nesouladu mezi příjmy a výdaji je provozní úvěr. Existuje ve dvou základních formách, kontokorentní nebo revolvingový. Obě varianty se liší hlavně principem svého fungování, ovlivňujícím i skupinu klientů, pro něž je daný typ úvěru určen.

Kontokorentní úvěr funguje obdobně jako kontokorent na nepodnikatelském účtu. Úvěrový rámec je součástí klientova běžného účtu. V případě záporného zůstatku na běžném účtu je úvěr každou odchozí platbou více čerpán a každou příchozí platbou splácen. Díky tomuto jednoduchému a pohodlnému způsobu čerpání a splácení je kontokorentní forma provozního úvěru ideální pro samostatné podnikatele a malé firmy.

Při druhé variantě, revolvingovém úvěru, je provozní úvěr veden na samostatném úvěrovém účtu. Jeho čerpání či splácení tak již vyžaduje cílené kroky klienta. I proto je revolvingový typ provozního financování využíván spíše v segmentu větších firem, kterým tato konstrukce pomáhá v lepším řízení jejich cash flow.

Převzato z časopisu Profit. Autor odpovědi: Jiří Daneš, manažer segmentu Small Business, UniCredit Bank.

Doporučujeme