Potřebujeme více dělníků z Ukrajiny, stěžují si firmy na pomalý postup vlády

České firmy žádají pružnější postup ze strany státu při vyřizování pracovních povolení zejména pro zájemce z Ukrajiny. Požadují rozšíření pilotního vládního projektu „Zvláštní postupy pro vysoce kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny a jiných zemí“ na střední a nízko kvalifikované zaměstnance.

Tuzemské podniky mají zakázky, ale chybí jim pracovníci pro jejich realizaci. Nepotřebují z východní Evropy jen stovky vysoce kvalifikovaných pracovníků, ale i tisíce těch s nízkou kvalifikací.



V tuto chvíli mají naše podniky zakázky, ale nemají potřebné zaměstnance. Problémem je získat v daný čas kvalifikované pracovníky ke splnění zakázek. Vláda a odbory sice chtějí, abychom zaměstnali cca 400 000 nezaměstnaných, ale není zatím vytvořen systém pro srovnání, na jaké pozice lze nezaměstnané zařadit,“ říká prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jan Wiesner.

„ Z evropských zkušeností tušíme, že v této skupině je velké procento osob, které nemají o práci zájem. Na druhé straně firmy hovoří o potřebě cca 130 000 zaměstnanců. Společně s odbory bychom měli mít stejný zájem – aby naše firmy měly zakázky. Odbory nám vyčítají, že chceme využívat cizince, protože jim nechceme tolik platit. Což není pravda, protože dostávají stejný plat jako každý jiný zaměstnanec,“ dodává prezident KZPS.  

Podle něj příprava projektů, které měly problémy vyřešit, už trvá od ledna 2015. Výsledkem je zatím schválení projektu UKRAJINA1 – zaměstnávání vysoce kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny, který má kapacitu 500 osob, ale týká se pouze úzkého segmentu potenciálních zaměstnanců.

Následně začala vláda připravovat a projednávat se zaměstnavateli rozšířeni projektu UKRAJINA2 – pro středně a nízko kvalifikované pracovníky, který by umožnil přijmout dalších 5 000 lidí z Ukrajiny.

Prozatímním výsledkem jednání je rozhodnutí vlády ČR o zvýšení propustnosti konzulárních oddělení českých velvyslanectvích v Kyjevě a Lvově. Podle firem bohužel vládou vytvořený systém nerespektuje naše požadavky na rychlost získávání těchto pracovníku a nezaručuje požadovanou odbornou kvalifikační strukturu zaměstnanců z Ukrajiny. O tom chtějí zaměstnavatelé ale jednat dále.

Administrativa je pomalá

„Administrativa na ministerstvu je složitá. I výběrko na toaletní papír tvá několik měsíců. A toho my už máme dost, a proto jsme tady. Pokud nám vláda nevytvoří podmínky, naše firmy odejdou do zahraničí,“ vysvětluje předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.  

Kroky KZPS podporují také další podnikatelé. „Máme zakázky a nemáme lidi. Mohli bychom jich mít o 40% víc, ale nelze. Naši lidé jsou přepracovaní. Pokud se rychle něco nezmění, přesuneme naší výrobu do zahraničí. Je to zodpovědnost vlády,“ podotýká Jiří Grund z firmy Grund.

Podobné potíže řeší i ostatní podniky. „Jsme ve stejné situaci. Máme zakázky, chceme nabírat lidi, ale nemáme kde. Přeneseme zakázky do zahraničí. Následně bude těžké se do Česka vracet. Máme v Německu firmu, kterou jsme chtěli přemístit do Čech, ale neuděláme to. Chtěli bychom lidi z Ukrajiny, ale nejde to přes vládu. Nelegálně to dělat nechceme. Nenecháme se agenturou vydírat,“  uzavírá Zdeněk Blažek ze společnosti Dřevojas.

Upravená tisková zpráva KZPS ČR

• Teritorium: Evropa | Ukrajina | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme